Her kadının “adetleriniz düzensizse ne yapmalısınız?” konusunda bilgi edinmesi gerekir. Zira, bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan adet düzensizliği birçok durumlara da sebebiyet verebilir. Adet düzensizliği sorunu yaşayan kadınların mutlaka bir uzman hekime başvurmaları gerekir. Bu rahatsızlığın altında yatan bir sebep mevcuttur. Bunun bilinmesi ve gereken tedavinin yapılması için de uzman muayenesi şarttır. Bu sorunun altında başka sağlık sorunları olduğu için kişinin tek başına alabileceği bir önlem ya da bir tedavi yöntemi yoktur.

Adet Düzensizliği Sorunu

Adet düzensizliği birçok kişinin yaşayabileceği bir sorundur. Ancak; her gecikme adet düzensizliği anlamına gelmez. Bu teşhisin konulabilmesi için uzman hekimin muayenesi ve aynı zamanda tetkikler yapılması gerekir. Tüm bunlar sonucunda teşhis ve tanı koymak mümkün olur.

İzleyin: Adet düzensizlikleri tehlikeli midir?

Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Adet düzensizliği birçok nedenden dolaylı yaşanıyor olabilir. Adet düzensizliğine sebebiyet veren durumlar şunlardır;

  • Miyom, polip ya da kistler
  • Yumurtlama eksikliği ya da yumurtlamaya bağlı problemler
  • Adenomyozis yani endometirial dokunun kalınlaşması
  • Kullanılan hormonal ilaçlar
  • Enfeksiyonel bazı durumlar
  • Rahim ve overlerin habis kitleleleri
NE? NASIL?  C Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Çözümü

Bu gibi nedenlere bağlı olarak adet düzensizliği meydana gelir. Hastanın uzman hekim muayenesi sonrasında hangi nedenden adet düzensizliği yaşadığı ortaya çıkar.

Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet düzensizliğinin çeşitli belirtileri vardır.

  • Regli iki günden daha az ya da yedi günden daha fazla devam ediyorsa
  • Şiddetli kanama oluyorsa
  • Bir regli dönemi başlangıcından bir sonraki reglinin başlangıcına dek geçen sürede yani bir adet döngüsünün 21 günden daha kısa ve 35 günden daha az olması durumunda
  • Regli döneminde kusma, ağrı ve kramp gibi şikayetler yaşanıyorsa
  • Sürekli yorgunluk hissediliyorsa
  • Baş dönmesi mevcutsa
  • Kansızlık varsa
  • Sıklıkla adet görülüyorsa ya da uzun süreler adet görülmüyorsa

Bu belirtiler baş gösterdiğinde adet düzensizliğinden bahsedilmesi mümkün olur.

Adet Düzensizliği için Nasıl Tanı Konur?

Adet düzensizliği için tanı konması tıbbi yöntemlerle gerçekleşir. Yukarıda sayılan belirtileri yaşayan hasta hekimine başvurur. Hekim gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hastanın tıbbi öyküsünü sorgular. Daha sonra jinekolojik muayeneye geçilir.

NE? NASIL?  Neden D Vitamini Almalıyız ?

Jinekolojik muayenede rahim, yumurtalıklar ve çevresinin görüntüsü elde edilir. Bu da ultrasonografik incelemelerle yapılmaktadır. Muayeneler neticesinde tanının netleşmesi bakımından FSH, LH, AMH ve östrojen gibi bazı kan tetkikleri uygulanır. Aynı zamanda MR gibi görüntüleme teknikleri de gerçekleştirilir.

Hekimin gerçekleştirdiği detaylı muayene, tetkik ve araştırmalardan sonra hekim hastaya adet düzensizliğiyle ilgili tanıyı koyar. Sonuca göre hastaya özel bir tedavi yoluna gidilir.

Adet Düzensizliği Tedavisi

Adet düzensizliği bir hastalık değildir. Başka bir deyişle; tek başına bir hastalık değildir. Dolayısıyla, adet düzensizliği olan bir hastaya tedavi uygulanacağında adet düzensizliğine neden olan faktör üzerine tedavi gerçekleşir. Yani, adet düzensizliğine neden olan tıbbi durum incelenir. Bu tıbbi durumun düzeltilmesi ve iyileştirilmesi için tedavi uygulanır.

Söz gelimi; hastanın hormonal dengesizlikleri sebebiyle adet düzensizliği ortaya çıkmışsa hormonal dengesizlikler üzerine tedaviye gidilir. Hastaya hormon düzenleyici ilaçlar verilir. Böylece adet düzensizliği için de gerekli tevdi uygulanmış olur.

NE? NASIL?  Bacak Ağrısının Nedenleri Nelerdir ? Bacak Ağrısı Neden Olur ?

Adet düzensizliğine polip gibi organik bir hastalık neden oluyorsa özel aletlerle rahim içi incelemeler yapılır. Gerekli ise patolojik bölge alınarak temizlenir.

Adet düzensizliğine miyomlar da neden olabilir. Miyomlar, rahim içinde yer alan iyi huylu urlardır. Bu urlar, genel olarak pek belirti göstermezler. Miyomlar sebep oluyor ise o halde miyomlar rahmin içinden alınır. Özetle, adet kanamasına ne sebebiyet veriyorsa o sebebin üzerinden tedavi uygulanarak adet düzensizliği sorunu ortadan kaldırılır.