Kış mevsimin bitip yaz mevsiminin başladığı şu dönemde aklımıza gelen ilk soru kışlık kıyafetler nasıl saklanır? Sorusu oluyor. Büyüklerimizin her mevsim değişiminde hummalı bir toplanma işine girdiğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Hangi mevsime girdiysek ona özgü kıyafetler saklandığı yerlerden çıkarılırken yerlerini geçilen mevsimin kıyafetleri alır. Dışarıdan bakınca çok basit gibi görülen bu işlem aslında görüldüğü kadar basit değildir.

Bu süreçte kıyafetlerin böceklenmesi, fareler tarafından zarar görmesi, güvelenmesi ve nem kaparak deforme olması gibi pek çok durum meydana gelebiliyor. Bunların dışında havasız kalan kıyafetlerin kokması da olabilecek olumsuzlular arasındadır. Çeşitli yöntemler kullanılarak yapılan saklama işlemi sayesinde bu saydığımız olumsuz durumların oluşması engellenir.

Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kışlık kıyafetlerin saklanması esnasında bir çok yöntem kullanılır. Bütün yöntemlerde ortak nokta kıyafetlerin deforme olmadan uzun süre saklanmasıdır. Kıyafetlerin saklanmasında iki ana yöntem kullanılır. Bu yöntemler;

  • Geleneksel yöntemler
  • Modern yöntemler

Geçmişten günümüze kadar kullanılmış ve hiç bir zaman vazgeçilmemiş yöntemler geleneksel yöntemlerdir. Annelerimizin ve nenelerimizin kullandığı yöntemlerdir geleneksel yöntemler. Geleneksel yöntemlerin en güzel yanı ise basit ve kolay yapılabilir olmasıdır.

İkinci saklama yöntemi olan modern yöntemler ise daha teknik yöntemlerdir. Bu yöntemde bilimsellik ön plandadır. İnsanlar arasında zamanla yaygınlaşmaya ve benimsenmeye başlamıştır.

İzleyin: Kışlık elbiseler nasıl saklanmalı?

Geleneksel Yöntemler Nelerdir?

Yapılması kolay ve herkesin rahatça uygulayabileceği yöntemlerdir. Bu yöntemler atalardan görerek öğrenilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Çevremizde kullanılan başlıca geleneksel yöntemler şunlardır:

  • Naftalin kullanımı
  • Katı sabun Kullanımı
  • Defne yaprağı kullanımı
  • Tütün kullanımı
  • Lavanta kullanımı
NE? NASIL?  Düşük göz kapaklarına makyaj nasıl yapılır?

Naftalin kullanımı çok uzun geçmişe sahip bir yöntemdir. Naftalin kokusu hem elbiselerin güzel kokmasını sağlar hem de fare gibi güve gibi zararlıların elbiselere zarar vermesini önler. Elbise içerisine naftalinler belirli aralıklarla konulmalıdır. Bu şekilde yerleştirilen naftalinin kokusu elbiselerin her tarafına dağılabilir. Bu sayede de elbiselerin korunması ve uzun süre saklanabilmesi sağlanmış olur.

Bir diğer yöntem ise katı sabun kullanımıdır. Katı sabun yaydığı hoş kokusu ile hem nemlenmeyi önler hem de böcekleri uzak tutar. Tıpkı naftalin de olduğu gibi katı sabunda belirli aralıklarla elbise içlerine yerleştirilerek kullanılır. Uzun saklama sonunda çıkarılan elbiselere sinmiş sabun kokusu da elbiselerimize ayrı bir hava katıyor. Lavanta ve defne yaprağı da çok kullanılan yöntemler arasındadır.

Bu iki bitkinin güzel kokusu bizim hoşumuza gitse de elbiselere zarar veren canlıların hoşuna gitmez. Bu yüzden saklama süresi boyunca elbiselere zarar veremezler. Bunlarda naftalin gibi elbise aralarına dağıtılarak kullanılır.

Tütün ise hem kokusu sayesinde hem de nem tutucu özelliği sayesinde elbiselerimizin saklanmasına yardımcı olur. Tütün kokusu da tıpkı diğer ürünler de olduğu gibi zararlı canlıları uzak tutar. Ayrıca tütün ortamın nemini kuruttuğu için çamaşırların nemlenerek zarar görmesini engeller.

NE? NASIL?  En etkili epilasyon çeşitleri hangileridir?

Modern Yöntemler Nelerdir?

Geleneksel yöntemlere göre daha bilimsel yöntemlerdir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bulunan yeni yöntemler modern yöntemleri oluşturuyor. Kullanılan başlıca modern yöntemler şunlardır;

  • Vakumlama
  • Özel yapım hurçlar
  • Bazalar
  • Saklama Kutuları

Bu yöntemler sayesinde kıyafetler uzun süre zarar görmeden saklanabilir. Vakumlama tekniği sayesinde elbiselerin içerisindeki hava alınır. Bu yöntem elbiselerin daha az yer kaplamasını sağladığı için ayrıca bir avantajdır. Bu tekniklerle çalışan hurçlar sayesinde de saklama işlemi yapılabilir. Son dönemde moda haline gelmiş olan saklama kutuları da kullanılabilir.

Elbiseler Nerelerde Saklanmalı?

Yukarıda saydığımız işlemleri yaptıktan sonra elbiselerimizi korumaya almış oluyoruz. Bunda sonraki adım ise elbiselerin saklanmasıdır. Elbiseler düzenli bir şekilde katlandıktan sonra hurçlara konulabilir. Hurçlar çok sayıda elbiseyi bir arada tuttuğu için bütün elbiseleri bir yerde toplama avantajı sunar.

Evlerimiz de yüklük varsa ikinci saklama alanı olarak yüklükler tercih edilebilir. Hurçlar içerisinde veya tek tek düzenli bir şekilde bütün elbiseler yüklüğe yerleştirilir. Yataklarımızın altında ve oturma gruplarımızda baza bulunuyorsa bunları da saklama alanı olarak kullanabiliriz.

Bazalara düzgünce yerleştirilme sağlanırsa çok sayıda kıyafetimizi alabilir. Vakumlama yöntemi sayesinde ise çok yer kaplayan kıyafetleri küçük bir alana sığdırabiliriz. Katlanan ve düzgünce yerleştirilen kıyafetlerden vakumla hava çekildiği zaman kıyafetler sıkışarak küçülür. Bu da olması gerekenden daha az yer kaplanması anlamına gelir.

NE? NASIL?  Duvarındaki Deliği Kapatmak İçin En Ucuz Tabloyu Aldı Zengin Oldu

Nelere Dikkat Edilmeli?

Pek çok şeyde olduğu gibi elbise saklama işlerinde de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmezse hem emeğimiz boşa gider hem de kıyafetlerimizi kaybederiz. Bu da bize ekstra masraf demektir. Nem, saklanılan yerin fiziksel koşulları ve bakteri oluşumu gibi etkenlere dikkat etmek gerekir.

Bakteri Oluşumu Nasıl Önlenir?

Elbiselerde en istenmeyen durumların başında bakteri üremesi gelir. Bakteri üremesi, elbiselere zarar verdiği gibi pis koku oluşumuna da sebep olur. Ayrıca elbiseler içerisinde küf oluşumu da gözlenir.

Bu tarz istenmeyen durumların önüne geçmek için elbiseler saklanmadan önce güzelce yıkanmalıdır. Bu işlem var olan bakterilerin temizlenmesini ve çoğalmasını engelleyecektir. Yıkama işlemi sonrası güneşlenen ve kuruyan elbiseler tamamen temiz hale gelip bakterilerden kurtulmuş olur.

Nem Oluşumu Nasıl Engellenir?

Nem oluşumu da elbiselere zarar veren durumlardan birdir. Nem oluşumunu engellemek için, saklama öncesi yıkanan elbiseler iyice kurutulmalıdır. İçerisinde nem kalmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca elbiselerin saklanacağı baza, yüklük, kanepe altları gibi bölümlerin nem almamasına dikkat edilmelidir.

Bu bölümlerin nem alması demek elbiselerin tamamının nemlenerek bozulması anlamına gelir. Ayrıca elbiselerin konulacağı alanların alt kısımları gazete, karton benzeri malzemeler ile kapatılarak alttan nem alınması önlenmelidir. Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra elbiseler uzun süre zarar görmeden saklanabilir.