Etkili özgeçmişler işe alım başarılı olması için oldukça önemlidir. Bu yüzden kendinizi anlattığınız bir evrakta birçok detaya dikkat etmeliyiz. Özgeçmiş içeriklerinde genel olarak isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim ve öğretim durumu, tecrübe ve deneyimler, referanslar ve özel zevkler yer almaktadır. Herhangi bir iş talebinde bulunmadan önce kendinizi özetle anlatabileceğiniz tam donanımlı bir CV hazırlamak önemlidir. Özgeçmiş hazırlarken ilk dikkat etmeniz gereken detay, özgeçmişin açık ve anlaşılır bir şekilde olmasıdır. İş hakkındaki görüşlerinizi de ve o sektöre dair tecrübelerinizi de CV’ye eklemelisiniz.

Özgeçmiş Örnekleri:

Özgeçmiş 1 (PDF)

Özgeçmiş – Modern Yazar (PDF)

Özgeçmiş – Nane (DOC)

Özgeçmiş (DOC)

Etkili CV Hazırlamak İçin Püf Noktalar Nelerdir?

Etkili bir CV hazırlamak aslında zor değildir. Çünkü belli başlı detaylara dikkat ederek, rahatlıkla bu aksiyon kolaylıkla halledebilirsiniz.

İşte dikkat etmeniz gereken detaylar!

  • Öncelikle A4 kağıdına yazarak başlamalısınız. Eğer dijital ortam da yazmak istiyorsanız, Microsoft’un Word belgesini ya da Google Docs kullanabilirsiniz.
  • Özgeçmişiniz hazırlarken kesinlikle 2 sayfayı geçirmemelisiniz. Ancak Akademik CV’lerde durum farklı olabilir.
  • Uzun uzun paragraflardan kaçınarak yazmalısınız.
  • Daha çok birinci veya üçüncü kişi ağzından yazmak gereklidir.
  • Genelde ‘Times New Roman’ yazılı stili tercih edilmeli ve yazı büyüklüğü 11 ile 12 punto arasında değişmelidir.
  • Bazı kelimelerin veya cümlelerin altını çizerek belli etmelisiniz.
  • Yazarken kesinlikle imla kurallarına dikkat ederek, devrik cümleler kurmamalısınız.
  • Başvurmak istediğiniz pozisyona uygun bir şekilde ön yazı hazırlamalısınız. Genel anlamda bir talepte bulunuyorsanız, ön yazı da daha çok hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
  • Ters şekilde kronolojik sıraya göre iş tecrübelerinizi eklemelisiniz.
  • Gereksiz detay ve bilgi vermekten kaçınmalısınız.
  • Prezantabl giyinmiş bir şekilde fotoğraf eklemelisiniz.
  • Silik veya bulanık tipte fotoğraflar eklememelisiniz.
NE? NASIL?  Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Böylece genel olarak CV’nin nasıl doldurulması gerektiğini anlamış olmaktayız. Şimdi daha çok ince detaylara girelim.

Video: Etkili Özgeçmiş Oluşturma

Kariyer Hedefi

Başvurmak istediğiniz pozisyona göre kendi özelliklerinizi anlatmalısınız. Burada kendinizi iyi bir şekilde pazarlamalısınız. Çünkü en etkileyici olan kısım bu bölümdür.

Kişisel Bilgiler

Kendi adınızı, açık adresinizi ve sizlere ulaşılması istenen tüm bilgileri mutlaka doğru bir şekilde yazmalısınız. Kendiniz hakkında yaş ve fiziki özelliklerden de bahsetmelisiniz. Uyruğu farklı olan kişiler, bu detayı CV’lerine ekleyebilirler.

Eğitim Bilgileri

Okul hayatında mezun olduktan sonra ki programlarınızı tersten sıralanmış bir şekilde CV’ye eklemelisiniz. Ayrıca okurken aldığınız derece veya önemli başarılarınızı mutlaka CV detaylarına eklemelisiniz.

Yeni bir mezun olarak pozisyona başvuru yapıyorsanız, mutlaka iş deneyiminizi bu paragrafa eklemelisiniz.

İş/Staj Deneyimi

Bu paragrafı da tersten olacak şekilde kronolojik olarak yazmalısınız. Çalıştığınız tüm pozisyonları ufak bilgilerle birlikte paragrafa eklemelisiniz. Bu pozisyonlarda aldığınız tüm sorumlukları mutlaka belirtin. Tabi aldığınız başarıları da eklemeyi ihmal etmeyin.

NE? NASIL?  Youtube üzerinden iş yaparak nasıl para kazanılır?

Beceriler

Beceriler konusunda daha çok yabancı dil bilginizi ve bilgisayar program bilginizden bahsedin. Kendinizden emin bir şekilde bildiğiniz tüm yabancı dilleri, seviye detayları olacak şekilde CV’nize ekleyin.

Buna ek olarak başvurdunuz pozisyona karşılık olarak, kendi farkınızı ve şirkete kazandıracağınız farklardan bahsedin. Mesleğinize uygun bir konumda da kuruşlara üyeyseniz bunu da belirtebilirsiniz. Ayrıca beceri olarak da sürücü belgenizin hangi seviye olduğunu ekleyin.

Eğitimler/Sertifikalar

Katıldığınız veya kendinizi geliştirmek adına aldığınız tüm eğitimleri mutlaka bu başlık altına özet bir şekilde yazın.

Referanslar

2 Kişi şeklinde referans verebilirsiniz. Yeni mezun olarak bir işe başvuru yapıyorsanız, bunu için üniversite hocalarınızı referans gösterebilirsiniz. Buna ek olarak stajyer olarak eğitiminizi tamamladıysanız, bunun için bağlı olduğunuz yöneticinin numarasını ekleyebilirsiniz.

Böylece kendinizden emin bir şekilde dilediğiniz pozisyona başvuru yapabilirsiniz.