Özellikle Kurban Bayramı zamanlarında ya da etin fazla olduğu zamanlarda Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Etlerin sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için kullanılabilecek en güzel saklama yöntemi buzluktur. Ancak etlerin saklanma aşamasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Bunun yanı sıra etlerim buzlukta yer kaplamaması için farklı yöntemleri denemek gerekebilir.

Çeşitlerine Göre Buzlukta Et Saklama Yöntemleri

Buzluktan hem kırmızı et hem de beyaz et kolaylıkla saklanabilir. Özellikle kırmızı et saklamak isteyenlerin ürün çeşitliliğine göre farklı yöntemler kullanması önerilmemektedir. Saklanmak istenen etin öncelikle kemikli ya da kemiksiz olması önemlidir.

Bu konuda etin çeşitlerine göre saklama yöntemi hakkında şöyle bir sıralama yapılabilir;

  • Kemikli et çeşitleri buzlukta daha fazla yer kaplamaması adına bu ürünleri et suyuna ya da ilik suyuna çevirmek gerekmektedir. Böylelikle daha az yer kaplanır ve kolaylıkla yemekler için kullanılabilir. Ancak kemik suyu ya da ilik suyu kullanmak istemeyen kullanıcılar oda sıcaklığındaki önüne küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetleri yardımıyla buzluğa yerleştirebilir.
  • Bonfile ya da antrikot benzeri kemiksiz et buzlukta daha az yer kaplaması açısından et döveceği ile inceltilmesi ve buzdolabı poşetine koyularak buzluğa yerleştirmesi önerilmektedir. Bu sayede etin çözülmesi de daha kolay olacaktır.

İzleyin: Kırmızı Et Buzlukta Nasıl Saklanır- Pratik Bilgiler

Buzlukta Kıyma Nasıl Saklanır?

Buzlukta et saklamanın en az yer kaplayan ve en kolay yöntemlerinden başında kıyma gelmektedir. Buzlukta kıyma saklamak için kıymaları kilitli buzdolabı poşetine koyarak ince bir tabaka halinde yaymak ve düzgün bir form almasını sağlamak yeterli olacaktır. Kıymaları uygulanan bu işlem sonrasında üst üste dizilerek buzluğa atmak gerekir.

Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları

Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları

Buzlukta Pişmiş Et Nasıl Saklanır?

Buzlukta kavurma saklamak yemek pişirmek adına oldukça pratik bir yöntemdir. Birçok yemek buzluktan pişmiş et çıkararak kolaylıkla hazırlanabilir. Etin kendi yağıyla piştiği kavurma yöntemi sayesinde etin yağı eti daha uzun süre dayanacak hale getirmektedir.

NE? NASIL?  Köfte kızartırken nelere dikkat etmeliyiz?

Pişmiş et konusunda bir diğer yöntem ise marine olan etlerinin saklanmasıdır. Bu konuda etlere zeytinyağı, kekik ve benzeri malzemeler marine edilerek kilitli poşetlere koyulabilir. Et marinasyon yöntemleri sayesinde kolaylıkla yemekler hazırlanabilir.

Buzlukta Köfte Nasıl Saklanır?

Özellikle pratik olması durumuyla kıymalar köfte yapılarak hazır bir yemek haline getirilebilmektedir. Hazırlanan köfteler buzlukta muhafaza edilerek yemeklerde kullanılabilir. Aynı zamanda köfteler buzlukta kolaylıkla donar ve buzluktan çıktıktan sonra da en pratik şekilde pişirilebilir.

Buzlukta köfte saklayabilmek için kıymanın içerisine çeşitli malzemelerin eklenmesi ve yoğurulması gerekmektedir. Sonrasında iple buzdolabı poşetlerine aktarılarak istenilen zamanda çıkartılabilir. Köfte yapımı için tam yağlı ya da orta yağlı bir kıymanın kullanılması gerekmektedir. İstenilen miktarda baharat eklenebilir. Bağlayıcı malzeme olarak yumurta veya ekmek içi kullanılabilir. Ancak buzlukta uzun süre saklamak isteyenlerin bu konuda yumurta kullanılması önerilmektedir. Hazırlanan köfteler soğutulduktan sonra poşetlerini kullanılacak kadar yapışmasını önlemesi adına birkaç işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir.

NE? NASIL?  Muskat cevizi nedir? Bilinmeyen faydaları nelerdir?

Buzlukta Et Ne Kadar Süre Dayanır?

Buzlukta etler uzun bir süre bozulmadan kalabilir. Eğer buzlukta bozulma meydana gelmez ya da herhangi bir ısı değişimi olmazsa etler bozulmadan bir yıl boyunca taze olarak kalabilirler.

Bu konuda etlerin çeşitlerine göre muhafaza edilme süreleri aşağıda sıralanmıştır;

  • Parça ekler 6-12 ay
  • Sakatat 2-3 ay
  • Kıyma 6-12 ay
  • Beyaz et 4 ay

Etler eğer doğru bir şekilde paketlenir ve doğru bir zamanda buzluğa koyulursa tüketim süresi daha uzun olacaktır.

Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları

Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları

Donmuş Et Nasıl Çözdürülür?

Etlerin kullanılmak amacıyla direkt olarak oda sıcaklığına koyulmaması gerekmektedir. Donmuş etler buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabının alt bölmesine koyulmalı burada buzlar çözülmeye başladıktan sonra alınmalıdır. Ürün çözülmeye başladıktan sonra kullanmaya başlanması gerekir.

Buzlukta Et Saklamanın Püf Noktaları

Buzlukta etlerin daha sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi için buzluğa koymadan önce güneş görmemesi aşırı sıcak ortamda beklememesi gerekmektedir. Aksi takdirde etler bozulabilir. Etler özellikle buzdolabı poşetinde saklanmalıdır. Cam, plastik ve benzeri saklama kaplarının sulandırma gibi durumlara neden olma durumu sebebiyle buzdolabı poşeti önerilmektedir. Ancak bazı durumlarda buzluk için özel olarak üretilen kaplarda muhafaza edilmesi uygun görülebilir.

NE? NASIL?  Evde Kolay Dezenfekten Nasıl Yapılır! DSÖ'nün Önerdiği Formül!

​​​​​​Birden fazla parça etin bir arada saklanması durumlarında yapışma olmaması için aralarına kağıt havlu konulması önerilmektedir. Böylece Buzluktan etler çıkarılırken istenilen kadar çıkarılır ve birbirlerine yapışması önlenmiş olur ihtiyaç duyulan kolaylıkla ayrılabilir. Parçalı bir şekilde buzluğa atılan etlerin ise ıslak kalmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Islaksa bir kağıt havlu ile kurulamak ve sonrasında paketlemek daha uzun süre bozulmadan kullanılmasını sağlayacaktır.

En önemli buzlukta et saklamanın püf noktası ise etlerin çözüldükten sonra tekrar buzluğa koyulmamasıdır. Çözülen et tekrar buzluğa koyulması sonucu bozulmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle kullanılacak kadar etin çözülmesi gerekmektedir.

Kurban Etlerinin Buzluğa Konmasında Püf Noktalar

Kurban etleri buzluğa yerleştirilmeden önce bir süre dinlendirilmelidir. Bu süre için uzmanlar 4-5 saat kadar buzdolabında bekletilmesi ardından fazla bekletmeden buzluğa konması tavsiye edilmektedir. Kurban etlerini buzluğa koymadan önce yağlarının ve fazlalıklarının temizlenmesi sonrasında ise küçük küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetini konulması önerilmektedir. Bu konuda etlerin tek seferde ne kadar kullanılacağı hesaplanarak farklı buzdolabı poşetlerine konulması ve ihtiyaç halinde tek tek çıkarılarak kullanılması önerilmektedir. Bu sayede etlerin o bulması önlenmiş olacaktır.

Doğru bir şekilde saklandığı takdirde etler buzdolabında uzun bir süre bekleyebilirler Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ısı değişimine uğramamış olmasıdır. Çözülüp tekrar buz tutan etlerin bozulma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle tek seferde kullanacak kadar etlerin çözdürülmesi oldukça önemlidir.