Hız sınırları, daha güvenli yolculuk yapmak için ihtiyaç duyulan uygulamaların başında yer alıyor. Ancak, sürücüler zaman zaman hız sınırını bilerek veya bilmeden geçiyor ve hız limitini geçme oranına bağlı olarak yüklü miktarda para cezaları ödemek zorunda kalabiliyorlar. Peki, Radar Cezası Nasıl İptal Ettirilir?

Araçların hız sınırını geçip geçmediklerinin tespitinde radarlar kullanılıyor. Radarlar, yol üzerinde sabit şeklinde kurulu olabildikleri gibi sivil ya da resmi görünümlü araçlarda yol kenarında da bulunabiliyor. Araçlarda taşınan radarlar, mobil radar olarak adlandırılıyor.

Radarları Tespit Etmek Mümkün mü?

Sabit radarlar, yol üzerinde tak şeklinde veya yol kenarında bir direğe bağlı kamera şeklinde olabiliyor. Bunların zaten görülebildiği gibi yolu kullananlar tarafından genellikle yerleri de biliniyor. Bunun yanında sabit radarları gösteren uygulamalar da bulunmaktadır. Ancak, mobil radarlar adından da anlaşılacağı gibi hareket serbestisine sahip ve farklı zamanlarda, farklı yerlerde karşımıza çıkabiliyor. Mobil radarları tespit edebilen cihazlar da bulunuyor. Ancak, bu tür cihazların bulundurulması ve kullanımı cezayı gerektiriyor.

Cezalar Ne kadar?

Hız sınırını aşmanın cezası, hız sınırının ne kadar aşıldığına bağlı olarak değişiyor. Her yıl yeniden belirlenen hız limiti aşım cezaları aşağıdaki gibi uygulanıyor:

  • Hız sınırının %10’a kadar geçilmesi durumunda ceza uygulanmıyor.
  • Hız sınırının %10-%30 arasında aşılması 288 TL para cezası gerektiriyor.
  • Hız sınırının %30- %50 arasında aşılması 598 TL cezaya sebep oluyor.
  • Hız sınırının %50 ve üzerinde aşılması halinde uygulanan ceza miktarı ise 1288 TL’ye kadar çıkıyor.
NE? NASIL?  Kuru ciltler için nasıl doğal nemlendiriciler hazırlayabiliriz?

Hız sınırı aşımlarında da cezanın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirim yapılıyor.

Yol Cinslerine Göre Hız Sınırları

Hız sınırları, yolun genişliği, yapısı ve meskûn mahal içinde veya dışında oluşuna göre değişiklik gösteriyor. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre otomobiller için Türkiye’de uygulanan hız sınırları;

  • Otoyollar: 120 km/s
  • Şehirlerarası bölünmüş yollar: 110 km/s
  • Şehirlerarası çift yönlü karayolları: 90 km/s
  • Yerleşim Yeri :50 km/s olarak belirlenmiştir.

Hız sınırları, araç sınıflarına göre de değişiklik gösteriyor. Örneğin iş makineleri için yerleşim yerlerinde saatte 20 km’ye kadar düşüyor. Söz konusu yönetmelik, İllerde ulaşım koordinasyon merkezlerine (UKOME), şehir içi hız limitl
erini 32 km’ye kadar artırma yetkisi veriyor.

Hız Sınırları Her Yerde Geçerli midir?

Yukarıda sıralanan hız sınırları, genel sınırlandırmalardır. Levhalarla belirlenen sınırlandırmaların esas alınması gerekiyor. Hız sınırlama levhalar, daimi olabildiği gibi geçici de olabiliyor. Yol çalışmaları, yol kenarında yolun alışılmış durumlar dışında kullanımı, tali yol kavşakları, şehir içi girişleri, u dönüşü gibi sebeplerle genel hız sınırlamalarının altında değerlendirmeler de belirlenebiliyor.

NE? NASIL?  İnce telli saçlara nasıl bakım yapılır?

İzleyin: Trafik Cezalarına Karşı İtiraz

Radar Cezaları İptal Ettirilebilir mi?

Radar cezalarının idari olarak iptali, yapılan ve sonradan tespit edilebilen hatadan kaynaklı olabiliyor. Bu tür ceza iptalleri şahısların müracaatından çok sistemi işleten polis ve jandarmanın olaydan haberdar olması ile belirli prosedürler yerine getirilerek mümkün olabiliyor. Ancak, sürücülerin radar cezalarına itirazlarını, cezayı ödedikten sonra mahkemeye yapmaları gerekiyor.

Hangi Durumlarda Radar Cezaları İptal Ettirilebilir?

Hız limitinin aşımı durumunda, bu kakara itiraz etmek isteyenlerin 15 gün içerisinde cezaya itirazları gerekiyor. Ancak, cezanın kaldırılması çok kolay görünmüyor. Radar cezasının kaldırılmasına; hız sınırını aşmadığınızı iddia ediyorsanız itiraz edebilirsiniz. Böyle bir itiraz, radarın kalibrasyonunda hata olabileceği ihtimaline dayandırılabiliyor.

Ancak aracın hız göstergesi de hatalı olabileceğinin dikkate alınması gerekiyor. Aynı bölgede sadece bir sürücünün böyle bir iddiada bulunması elbette mahkemeyi ikna etmiyor. Ama aynı radar için birden çok itiraz olursa mahkeme kararı da farklı çıkabiliyor. Bu yönde bir kararın henüz alınmadığını da bilmekte yarar var.

NE? NASIL?  Radar cezasına nasıl itiraz edilir?

Başka bir itiraz da radar ikazının olmamasından kaynaklanıyor. Yargıtay’ın bu konudaki son kararı sürücü lehine ve devletin tuzak kurmayacağı esasına dayanıyor. Bu karara göre radar sebebiyle ceza verilebilmesi, radarın gizli olmaması ve önceden yolda radar bulunduğu ikazının bulunmasını gerektiriyor.

İlginç bir mahkeme kararı da hız sınırını 1 km aşan sürücü lehine veriliyor. Mahkeme, araç göstergesinde 1 km geçişin fark edilemeyebileceği ve radarın hava şartlarına bağlı olarak bu kadar hatayı yapabileceği esasına dayanıyor. Ancak, ilk derece mahkeme tarafından verilen bu kararın bağlayıcı olmadığını da dikkate almak gerekiyor.