Tarımsal ürünler insan hayatının devamı için büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle insanlığın varoluşundan günümüze kadar tarım faaliyetleri çeşitli yöntemlerle yapılmıştır. Tarım faaliyetleri ilk zamanlar ilkel yöntemlerle yapılmış ancak günümüzde teknolojiye bağlı olarak en az maliyetle yüksek rekolteli ve kaliteli ürün elde etmenin yolları aranmıştır.
Son olarak ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan topraksız tarım yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem ile zamana bağlı kalmadan her dönem üretimde verimin en yüksek seviyelere çıkarılması hedeflenmiştir.
Topraksız Tarımın Avantajları
- Topraksız tarım yılın her döneminde ürün elde etmeyi garantilemektedir.
- Topraklı tarım gibi belli zamanlarda toprağın nadasa bırakılması veya üretime ara verilmesi söz konusu değildir.
- Ayrıca sera ortamında sağlıklı gelişim koşulları uygun hale getirildiği için hastalık veya böceklenme sorunu yaşanmaz ve üretimde süreklilik sağlanır.
- Bu sistemin en önemli avantajı ise; dar alanda yapılan üretimin sağlıklı, kaliteli ve verimi yüksek ürünler elde edilmesidir.
- Geleneksel tarım ile 1 dönüm araziden ortalama olarak yıllık 12 ton elde edilen bir ürün topraksız tarımda 40 tonun üzerine çıkabilmektedir.
Video: Su Kültüründe Kıvırcık Marulun Yetiştirilmesi
Topraksız Tarım Nedir?
Her canlı yapısına göre çeşitli minerallere ihtiyaç duyar. Büyüme için bu mineraller büyük öneme sahiptir. Bu durum bitkiler için de söz konusudur. Bitkinin ihtiyaç duyduğu mineraller genellikle toprak veya su aracılığıyla verilir. Diğer yandan çevre koşullarının kontrol altında tutulmasında yarar vardır.
Günümüzde iklim koşullarını kontrol altında tutmak için sera yöntemi geliştirilmiştir. Ancak serada iklim değiştiği için bitkiler topraktan mineralleri gerçek zamanın dışında almaya başlarlar. Sonuçta dışı kırmızı olduğu halde içi olgunlaşmamış domatesler gibi ürünler elde edilmektedir. Bu nedenle bilim adamları farklı yöntemler geliştirme üzerine çalışmaya başlamış ve nihayetinde Japon bir bilim adamı olan Shigeo Nozawa bir deney üzerine çalışma yapmıştır. Bu deneyin amacı doğadaki frenleme sistemini ortadan kaldırmaktı.
İzleyin: Topraksız tarım katlı sistem mi? Yatay sistem mi? Mantıklı?
Frenleme sistemi doğadaki canlıların belli bir sayıda kalmasını sağlar. Dünyanın yaşanabilir olması için bu sistem gereklidir. Aksi halde hızlı gelişen bakteriler birkaç gün içinde tüm dünyayı sarabilir. Deneyin amacı ise zamana ve şartlara bağlı kalmadan istenen verimi elde etmektir.
Toprakta yapılan üretim frenleme sistemine bağlı olduğu için üretimin suda yapılması yoluna gidilmiş ve bu yöntemle yüksek bir başarı elde edilmiştir. Bu şekilde hem frenleme sistemi ortadan kaldırılmış hem de bitkilerin büyümesi kontrol altına alınabilmiştir. Ayrıca bitkiye göre mineral seçimi de kolaylıkla yapılabilir.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Topraksız tarım bitkinin çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre havuzlama, püskürtme gibi yöntemler kullanılmakta ve yılın her döneminde verimli ürün alınabilmektedir.
Video: Topraksız tarım başlangıç maliyeti ne kadar?
Burada önemli olan bitkinin ihtiyacı olan minerallerin su yoluyla verilmesidir. Bunun için bitkiyi ayakta tutacak ve bitki köklerinin suya ulaşmasını sağlayacak materyaller (perlit, kaya yünü vs.) gereklidir. Topraksız tarımda her bitki türüne göre özel besin reçetesi hazırlanmaktadır.
Bu şekilde bitkilerin doğal ve dengeli büyümeleri sağlanmaktadır. Hiçbir kimyasal kullanılmadığı için insan sağlığına yararlı ve besleyici değeri de son derece yüksek ürünler elde edilmektedir. İklimlendirme otomasyonu sayesinde seranın ısı, ışık, nem, oksijen ve karbondioksit miktarı sürekli ölçülerek uygun iklim koşulları sağlanmaktadır.
Video: Topraksız tarım çilek denemesi (hobi seti)
Düşük Maliyetle Yüksek Verim
Topraksız tarımda verimli toprak arayışı içerisine girmenize gerek yok. Ayrıca üretimin sürekli yapılması halinde toprak kaybı veya toprak yorgunluğu durumu yaşanmaz. Üretimin sürekli yapılması kazancı da sürekli hale getirir. Ayrıca yabancı ot, ilaçlama gibi ek giderlere ihtiyaç olmadığı için maliyeti de oldukça düşürmektedir.
Katlı sistem yapılacaksa ışıklandırma şart bence, bunun denemelerini yapan büyük firmalar var türkiyede, marul için değil de çilek için katlı yapılabilir ki yapılıyor, 2 sıra altta 1 sıra bunların üzerinde
aylık su kaç litre tüketiyor, bu sistem ve elektrik ile su faturası ne kadar geliyo bilgi verebilir misin?
Katlıyı ışıkla beslesek buna uygun ışıklar muhakkak bulunur. Yoksa maliyet artacağı için mi mantıklı olmayabilir?