İyi bir iş görüşmesi yapmak için öncesinde iyi hazırlanmanız gerekmekte. Çünkü kendinizi nasıl sunduğunuz oldukça önemlidir. Bu açıdan baktığımızda da iş görüşmelerinde kendinizi iyi ifade etmeniz gerekecektir. İş görüşmeleri, özellikle başka bir adayla benzer deneyimlere sahip olunduğunda çok kritik bir duruma gelebilir. Başvurulan iş, iyi iletişim becerileri gerektiren bir iş ise bu iş için yapılan görüşmeler daha da büyük önem kazanır.

İş Görüşmesi İçin Hazırlanma Süreci

İyi bir hazırlık aşaması geçirmeden, kendinizi iyi bir şekilde ifade edemezsiniz. Bu yüzden iş görüşmesine hazırlık sürecinde bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. Bu konuları şu şekilde açıklamak mümkündür:

İş görüşmesine gitmeden başvurulacak olan pozisyonun gerektirdikleri, şirketin geçmişi ve şirketin bağlı olduğu sektör ile alakalı iyi bir araştırma yapmanız gerekir. Bu detaylara iyi bir şekilde hazırlanılırsa görüşme de o kadar iyi geçer.

NE? NASIL?  Yabancı Sandığınız 10 Türk Markası

Görüşme yapılan işin neden istenildiği konusunda iyi bir açıklama yapılmalıdır. Belirlenen hedefler ikna edici bir konuşmayla aktarılmalıdır.

İş görüşmesinde başvuru yapan kişi de soru sormalıdır ki görüşme aktif bir şekilde ilerlesin. Aynı zamanda bu kişi dinlemeyi de iyi bilmelidir.

İş görüşmesine hazırlanmak bunların dışında beden dilini iyi kullanabilmeyi ve nasıl bir üslubun kullanılması gerektiğini de içeren bir süreçtir. Bu yüzden bu konulardaki eksiklikler de giderilmelidir.

Video: İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler (Konuşma, Kıyafet, Duruş, Beden Dili)

İş Görüşmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesi sırasında yapılması gereken şeylerden şu şekilde bahsedilebilir:

  • Görüşme esnasında dikkat çeken ilk şey giyim tarzıdır. Bu yüzden başvurulan işe göre giyinmeniz uygun olacaktır.
  • İş görüşmesi yapılacak kişiyle yapılacak olan görüşme için beklenilen bir yer mutlaka olur. Bu bekleme alanında bu alan hem başvuru yapan kişinin gözlem yapabildiği hem de başvuruda bulunan kişinin gözlemlendiği bir alandır. Bu yüzden bu detay da iş görüşmelerinde büyük önem taşır.
  • Görüşmeden önce ya da sonra iletişimde bulunulan herkese karşı iyi bir tavır takınılmalıdır. Çünkü aksi halde görüşmelerde bu tavır negatif etki yaratabilir.
  • İş görüşmesinde sorulacak olan sorulara da açık ve net bir şekilde yanıtlar verilmelidir ki güvenilir bir duruş sergilensin. İşe alım süreçlerinde güvenilirlik her zaman önde gelen bir konudur.
  • Tüm bu konularda aksi yaşanmadığı sürece yapılan görüşmelerin olumsuz geçmesi olanaksızdır.
NE? NASIL?  Topraksız tarım nasıl yapılır?

İş Görüşmesinin Tamamlanma Aşaması

İş görüşmesi tamamlandığında karşı tarafa iyi bir etki bırakıldığında mutlaka geri dönüşler sağlanacaktır. Görüşmenin bitiş kısmında görüşme yapılan kişiye teşekkür edilmeli ve tanıştığınız için memnun olunduğu söylenmelidir. Ayrıca görüşme bittiğinde verilecek olan kararın size ne zaman bildirileceğini de sorabilirsiniz.

Video: İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler; Mülakat Soruları ve Cevapları

İş Görüşmesinde Yapılan Hatalar

İş görüşmesinde yapılan birçok hata vardır. Bu hatalardan en önemlisi kişinin başvurduğu iş yerinde uygun olmayan davranışlarda bulunmasıdır. Bu davranışlar özellikle görüşme yapılmadan önce gerçekleşen hatalardır. Örnek verecek olursak başvuruda bulunan kişinin görüşmeyi beklediği alanda bulunan insanlara karşı olumsuz tavırlı bu konuda verilebilecek bir örnektir. Bunun yanında görüşme yapılırken sorulan sorulara alakasız yanıtlar verilmesi de bu hatalardan biridir.