Havalar ısınıyor. Büyük küçük herkesin beğeniyle tükettiği lezzetlerden olan dondurma 1903 yılında hayatımıza girmiş olup, sadece yaz lezzeti bilinse de kış mevsiminde de herkesin belki de tatlı olarak birinci tercihi olabilecek düzeydedir. Henüz dondurma sevmeyen birine rastladığınızı pek sanmıyorum. Peki, bizim sadece lezzetine bakıp, yemelere doyamadığımız dondurmacılar bu işi ne şekilde yürütüyor?

Dondurmacı Nasıl Açılır?

Dükkan olarak veya seyyar olarak açılabilen dondurmacı için öncelikle müşteri memnuniyeti sağlamak tüm sektörler de olduğu gibi dondurmacı sektöründe de önemlidir.

Yaz aylarında uzun bir mesai gerektiren bu iş için dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Dükkanın konumu çok önemlidir. Doğru konumda açılan bir dükkan çok fazla müşteri çekip karınızı arttırabilir. Cadde üzerleri kalabalık olduğundan buralar tercih edilebilir veya yazın sahil kenarlarındaki yerler de iyi iş yapılacak yerlerdendir.
  • En çok sevilen dondurma çeşitlerini belirlemektir. Çeşit konusu da bir diğer önemli konudur. Dondurma çeşidiniz ne kadar çok olursa o kadar çok müşteriye ulaşabilirsiniz.
  • Dondurma yerinizin ilgi çekiciliği de önemli bir konudur. Renkli ve değişik şekiller de süslenmiş bir dondurmacı da her zaman dikkat çekebilir.
  • Fiyat bilgisi de önemli bir konudur. Fiyatlarınız makul düzeyde olmalı ki daha çok müşteri çeksin. Bu nedenle bir fiyat listesinden yaralanabilirsiniz. Bunun dışında ilgili işle ilgili sermaye önemlidir. Yaklaşık 50 bin TL ve 300 bin TL arasında işin büyüklüğüyle ilgili farklılık gösterir.
NE? NASIL?  Tek Başına Ziyafet Tavuklu Börek Tarifi

Video: Dondurmacılar Kaç Para Kazanıyor!

Dondurmacı İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Bu iş için gerekli olan ekipmanlar şunlardır;

  • Homojenizatör
  • Soğutma Tankı,
  • Ambalaj Makinesi
  • Sertleştirme Dolapları
  • Pastörizasyon Makinesi gibi ekipmanların eksiksiz olması önemli bir konudur.

Dükkanın işleyişi için tam bir ekipmanla işe başlanması gerekir. Dükkan olarak açılan endüstriyel üretim aşamasında ilk aşamada pastörizasyon makinesi ve olgunlaşma tankı gereklidir. Sıcak karışım soğumadan önce olgunlaştırma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemlerin yapımı 1 ya da 2 saat arasında değişiklik gösterir.

Kesintisiz dondurucu kullanılarak, önceden soğutma işlemi yapılan karışım dondurucuya koyulur. Hacim de artış olduğu gibi gramajda artış olmaz. Yani miktar aynı kalır. En baştaki karışımda her 1 litre 1 kilograma denk gelirken, hava işlemlerinden sonra 1 litrenin ağırlığı 1 kilogramdan daha az olur.

Doldurma borusu ile dondurucudan çıkan dondurmalara, meyve, katılmak istene sos veya farklı malzemeler kullanılacaksa onlar katılır. Meyve karıştırıcılarla bu işlemler yapılabilir. Bu nedenle meyve karıştırıcı ve meyve besleme ünitesi gereklidir. Bu işlemin masraflı olduğunu düşünen üreticiler karıştırma işlemini kendileri de yapabilmektedir.

NE? NASIL?  Evde etamin yaparak nasıl para kazanılır?

Dondurma Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

Öncelikle gerekli belgeler için çalışacağınız belediyeden detaylı bilgi almanız gerekmektedir. Genel olarak istenilen belgeler, nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi, vesikalık fotoğraf, tapu belgesini gösterir fotokopi, yapı kullanma izni kağıdı, kiralıksa sözleşmesi ya da noter onaylı kopyası, işletme ise vergi levhası ve ilgili esnaf ticaret odası kaydı bu belgelere ait fotokopilerde olur, sigortalı olduğuna dair sigorta kaydı ve emekliyseniz emeklilik belgesi, adrese ait daha önce verilen bir açma ruhsatı varsa belediyeye tekrar geri verilecek, itfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu alınacak, emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi, şirket sahiplerine ait imza örnekleri yani sirküleri, yine şirket ise ticaret sicil gazetesi kaydına ilişkin belge, T.C. Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı gerekli temel belgeler olup, temin edildikten sonra işlemler için belediyeye başvurabilir.