İnsanlar üretici konumda olarak veya hobi olarak özellikle yedikleri besinleri üretmek istemektedir. Organik ürünler son zamanlarda yaygınlaşmış ürünlerdir. Kişiler saksılarda ya da bahçesinde domates, marul gibi birçok bitki yetiştirmektedir. Temel olarak bitki sınıfında olmayan ancak sebze olarak kabul edilen mantarlar yemeklerde sıkça karşılaşılan ürünlerdir. Yemeklerin vazgeçilmezi olan mantarlar özellikle yetiştiriciliği zor olan ürünlerdir. Toplama mantarların satışı şaibeli bir konudur. Kişiler güven konusunda sorunlar yaşayabilmekte ve kültür mantarı arayışına girmektedir. Mantar yetiştiriciliği alanında son zamanlarda yaygınlaşan görüşler söz konusudur. Mantar yetiştiriciliği son zamanlarda yaygınlaşmıştır. Kişiler mantar yetiştiriciliği hakkında sorular sorabilmekte, mantar yetiştiriciliğini ilgilendiren birçok makale okuyabilmektedir. Organik besinlerle beslenmeyi kendine görev bilmiş insanlar evde mantar yetiştiriciliği konusunda araştırmalar yapmaktadır.
Evde Kültür Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kültür mantarları ticari olarak mantar kompostu denilen özel bir karışımın içerisinde yapılmaktadır. Kültür mantarı oluşturulması için profesyonel ekipman ihtiyacı oluşmaktadır. Kültür mantarı sofraları tatlandıran önemli bir çeşit mantardır. Bu mantar özenle kurulmuş bir mekanda üretilebilmektedir.
İzleyin: Evde kovada kültür mantarı nasıl yetiştirilir?
Ticari olarak ürünü üretmek isteyen kişiler özel şartlar altında bir ortam hazırlamakta, ayrıca özel ekipmanlar kullanmaktadır. Kültür mantarları özel bir emek gerektirmektedir. Bu kapsamda da ticari kültür mantarı yetiştiricileri bu alana birçok para ve emek harcamaktadır. Kültür mantarının ev ortamında yetiştirilmesi daha kolay ve daha az zahmetlidir. Çünkü ticari boyutlarda bir üretim yapılmayacaktır. Bu kapsamda da evde kültür mantarı üretmek çok daha kolay olmaktadır.
Evde Kültür Mantarı Yetiştirmek
Kültür mantarı yetiştirmek adına evlerde ilk edinilmesi gereken ekipman mantar kompostudur. Mantar kompostu belirli malzemelerin karışımı şeklinde hazırlanabilmektedir. Bu kapsamda kişiler mantar kompostunu satın alabilecekleri gibi kendileri de hazırlayabilirler. İnternet üzerinde kısa bir arama ile mantar kompostu hazırlanışı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün olmaktadır.
Hazır olarak alınan kompostlar kuluçka dönemini atlatmış mantarlar içerebilmektedir. Bu kapsamda daha hızlı ve kolay mantar üretmek mümkün olmaktadır. Mantar kompostu satın alan kişiler bu işlemi daha kolay gerçekleştirebilmektedir. Ancak kompostu satın almak kadar yapmak da bir tercih olarak yer edinmektedir.
Evde Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Evde kültür mantarı yetiştirmek isteyenler nasıl yetiştireceğine dair bir fikir sahibi olmayabilirler.
Bu kişilere şu aşamalara uymaları önerilir:
- Kompostun da içerisinde yer aldığı bir delikli kap veya poşet hazırlanmalıdır.
- Bu kap veya poşet %70’den yüksek nem oranına sahip olan bir ortamda tutulmalıdır. Bu ortama her gün girerek fıs fıs yardımıyla su fışkırtılmalıdır.
- Kap veya poşet 3 hafta bu şekilde işleme tabi tutulmalıdır.
- Ardından günde 8 saat aydınlık olacak ve hava alacak bir ortamda tutulması önemlidir.
- Her gün fıs fıs yardımıyla toprağın nemli kalmasına özen gösterilmelidir.
- Mantarın yavaş yavaş boy vermeye başladığı gözlenecektir.
Bu kapsamda evde kültür mantarı yetiştirmek mümkündür. Kültür mantarı yetiştirmek konusunda birçok yöntem ve ürün bulunmaktadır. Kültür mantarı yetiştirmek isteyen kişilere iyi bir araştırma yapmaları ve sonuçları dahilinde işlemler yürütmeleri önerilir.
Mantar Kaç Günde Yetişir?
Mantarın kaç günde yetişeceğine dair bir fikir belirtmek mümkün değildir. Yani mantarın hangi evrede olduğu bilinemeyeceğinden kaç günde yetişeceği hakkında bilgi sahibi olunamaz. Mantar kompositini hazır almak istemeyen, kendisi yapmayı tercih eden kişiler için sadece bu kompositin olgunlaşması 1 ay kadar sürmekte olduğunu belirtmek gerekir. Bu süreç sonrasında mantarın kumlukça dönemi 3 hafta civarında sürmektedir.
Kuluçka dönemi sonrasında da mantarın olgun hale dönüşmesi 2 hafta gibi sürmektedir. Bu kapsamda mantarın kaç günde yetişeceği hakkında bir bilgi sahibi olunabilir. Eğer komposit hazır alınırsa 1-1,5 ay içerisinde mantar hasat edilebilmektedir. Kuluçka döneminin hangi aşamasında olduğu da bu açıdan çok önemlidir. Mantar yetiştiriciliğinde sabır önemli bir kademedir. Sabırlı olmak ürünün hasadında önemli bir rol sahibidir.
Kültür Mantarı Zehirli Olabilir Mi?
Mantarlar pek bilinen konular arasında yer almamaktadır. Mantarlar ile ilgili birçok şehir efsanesi söz konusudur. Mantarlar arasında kültür mantarları zehirli mantarlar grubunda yer almazlar. Yani kültür mantarlarından zehirlenme söz konusu değildir. Zehirlenmeler daha çok kaynağı bilinmeyen, rastgele yenilen mantarlara bağlı bir zehirlenmedir. Haberlere konu olan mantar zehirlenme vakalarında mantar çeşidi farklı mantarlar olabilmektedir. Kültür mantarına dair bir zehirlenme durumu bildirilmemiş, bu mantar zehirli olan mantarlar grubuna sokulmamıştır. Ancak kişilere özellikle her ürünü alırken yaptıkları gibi özenli davranmaları, kötü görünen ve güvenilmeyecek yerlerden alışveriş yapmamaları önerilir. Kültür mantarı güvenilir bir yerden alınması durumunda zehirli olma ihtimali yoktur.
Kültür Mantarı Temizleme işlemi
Kültür mantarı sap ve tepe bölümlerinden oluşmaktadır. Sap kısmının en altı olan kısmın temizlikte ayrıştırılması önemlidir. Ayrıca tepe kısmındaki koyu alanın soyulması da temizlik aşamasında önemli bir durumdur. Kültür mantarı temizleme işlemi önemli bir işlemdir. Bu işlemde tepenin soyulması zorlu bir işlemdir. Bu kapsamda tepeyi soymak isteyen kişilere üst kısmın ıslatılarak bir fırça yardımıyla kaldırılması önerilir. Özellikle diş fırçası aracılığıyla bunu kaldırtmak mümkün olmaktadır. Ucuz yollu alınan bir diş fırçası tercih edilmelidir. Gündelik kullanılan diş fırçası tercih edilmemelidir. Ayrıca işlem tamamlandıktan sonra fırçanın sağlam bir şekilde temizlenmesi önerilir.
Evde Mantar Yetiştiriciliği Püf Noktaları
Mantar yetişmesinde önemli bir faktör SOS olarak kısaltılmaktadır.
Bu SOS şu şekilde açıklanabilir:
- S: Sıcaklık
- O: Oksijen
- S: Su
Bu kapsamda mantar yetiştirmek mümkün olmaktadır. Sıcaklık ve su kısımları birleşerek nemi oluşturmaktadır. Ayrıca poşeti havalandırmamız oksijen kaynaklarını yenilemeyi beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda mantar yetiştirmek mümkün olmaktadır. Mantar yetiştirmek için iyi bir araştırma yapılması önerilmektedir.