Kaktüs pek çok evde bulunur. Bakımı çok kolay olan bir bitkidir. Genel olarak hanımlar kaktüs bitkisinin çiçek açmıyor olmasından şikayet ederler. Ev ortamında bakımı en kolay bitkilerden olan kaktüs, gerekli ortam düzenlemesi yapıldığında mutlaka çiçek açar. Kaktüs dikenli ve dikensiz olarak iki guruba ayrılır. Kaktüs cinsine göre yeterli ışık, ısı, su, yer ve toprak gibi ihtiyaçları ayarlandığında evde kolaylıkla bu bitki büyümesi ve çiçek açması bir o kadar hızlanacaktır.

Ev kaktüs bakımı için bilinmesi gerekenler

Evde kaktüs nasıl yetiştirilir? Kaktüs bitkisi hakkında bilgileri öğrenmiş ve düzenini sağlamış olmak gerekiyor. Bitkinin yetişmesi için uygun ortam mutlaka sağlanmalıdır. Yanlış bir uygulama kaktüs bitkisinin çürümesine sebebiyet verir.

Gereken Işık Oranı

Kaktüs bitkisi ışığı çok sever. Bu bitkiyi evinizin en çok ışık olan bölgesine koyun. Soğuk olacak kuzey cephesinde kaktüs yetiştirmeyin. En ideal ortam evinizin güneş ışığını en çok alan bölümüdür. Sadece öğle vaktinde gelen direk güneş ışınlarına maruz kalmasını önlememiz gerekiyor. Güneş ışığı alan cam önleri ve balkonlar tercih edilebilir.

NE? NASIL?  1 Ayda 15 kilo verdiren diyet listesi nasıl olmalı?

Gerekli Isı Oranı

Dikenli ve dikensiz bütün kaktüs türleri sıcak olan bütün ortamları sevmektedirler. Sıcağın en yoğun geçtiği yaz mevsimlerinde 40° ısıya dayanabilir ve büyüme sağlayabilirler. Bu derecenin üstüne çıkılan sıcaklıklarda ise büyüme oranı azalır ve zamanla büyüme durur. Soğuk olan kış aylarında mümkünse eğer ısıtılan bir odada muhafaza edilmelidir. Bunu yapabilme olanağına sahip değilseniz eğer ki; ısının -15° altına düşmesine engel olmalısınız. Bu soğuk ortamda kaktüs bitkisini sulamamalısınız.

İzleyin: Kaktüs bakımı nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için kaktüs bakımında temel bilgiler

Ne Tür Toprak Kullanılmalı?

Kaktüs yetiştirmek için en ideal ve verimli toprak, kalın kum ile çiçek toprağını harmanlayarak karıştırılarak kullanıldığında sonuçlar çok güzel olmaktadır. Torf ve pomza karıştırılarak bu karışımda tercih edilebilir. Eğer bu yöntemi seçmişseniz belli zaman aralıkları ile bitkiye suni gübre vermeniz lazım olmaktadır. Toprak seçiminde kireçli olmaması ve toprağın suyu alta geçiriyor olmasına dikkat edilmelidir.

NE? NASIL?  Mobbing nedir? Nasıl ispatlanır?

Sulama İşlemi

Sulamak için kullanılan su sert olmamalıdır. Musluk suları genelde sert oluyor. Yağmur sularını biriktirme ihtimaliniz varsa kaktüs bitkisini yağmur suyu ile sulayın. Bunu yapamazsanız, kaynatılıp soğutulmuş musluk suyu ya da hazır satılan sertlik oranı düşük olan sularla da bitkiyi sulayabilirsiniz. Bitkiyi çok sık olarak sulamaktan kaçının, kaktüs bitkisi çok aşırı suyu sevmez ve çürüme yapar. Fakat bitkinin toprak üstü ve altı kuruduğu zaman bolca sulama yapın. Saksı altlığını sulama bittikten yarım saat sonra dökün. Sulamayı sıcak ve güneşli ortamda yapınız.

İdeal Hava Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs bitkisi havasız ve nemli ortamlar için uygun değildir. Evin içinde ise bitki, bulunduğu ortam ara sıra mutlaka pencereler açılarak havalandırılması gerekir. Kış ayları hariç diğer aylarda kaktüs bitkisi için en ideal olan ortam balkonda kalmasıdır.

NE? NASIL?  Yıllardır Evinde sakladığı Tablonun 50 Milyon Dolar ettiğini öğrendi !

Gübre Kullanımı

Hayvan gübresi kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun yerine suni gübre verilmelidir. Çiçek artırıcı vitamin ve çiçek coşturan gübreler de tercih edilebilir. Gübre vermek için en uygun mevsim ilkbahar ayları olup kış mevsimi aylarında gübreleme yapılmaz.

Saksılama İşlemi

Çok büyük saksı kullanılmamalıdır. Toprağı da çok sıkı olmayacak şekilde dikilmeli veya saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için en ideal zaman bitkinin dinlenmeye geçtiği ocak- şubat ayları ve temmuz-ağustos aylarında yapılmalıdır.

Kaktüs Yetiştirmek İçin Bazı İpuçları

Sağlıklı ve çiçek açan kaktüs yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır;

  • Toprağı temizledikten sonra köklerinin çürümemesi için 3-4 gün sulamayın ve havalandırın.
  • Kaktüs özel toprağı ile ponza taşı karıştırmayı deneyin.
  • Güneş ışığının çok aşırı olmayan bir alanda bitkiyi yerleştirin.
  • Kaktüs bitkisi güneşi ve sıcağı çok sevdiği için bu ortamları sağlamanız gerekmektedir.