Birçoğumuz evimize sevimli bir yavru kedi almak isteriz. Evde bir hayvan beslemek bize mutluluk verse de çok sorumluluk isteyen bir iştir. Büyük fedakarlık gerektirir. Sadece kediler için değil hangi hayvana sahip olursak olalım, ona en iyi şekilde bakmalı, ilgi ve sevgimizi eksik etmemeliyiz. Eğer ilgilenecek vaktimiz yoksa hiç bir evcil hayvanı sahiplenmemek en doğrusu. Kedilerin bakımlarıyla ilgili pek çok soru kafamızı karıştırır. Mesala bir yere gideceğimiz zaman onu nasıl evde bırakacağız, neyle besleyeceğiz gibi sorular bizi düşündürür. Bu sorulardan bir tanesi de tuvalet eğitimini nasıl verceğimizdir. Bunun için öncelikle kedimizi çok iyi tanımalıyız. Peki, Yavru kedilere tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Tuvalet Alışkanlığı Kazandırmak İçin Yapılması Gerekenler

İnsanlar gibi her kedinin de kendine has bir karakteri ve özelliği vardır. Kediler kendilerini koruyabilmek için çevrelerine güvenmezler. Kediler arkalarında iz bırakmamak için çiş ve kakalarının üzerini örterler.

NE? NASIL?  1 Yılda Zengin Olma Yolu (Garantili)!

Bunun sebebi çevreye güvenmemelerinden dolayı iç güdüsel olarak izlerini kaybettirmek istemeleridir. Böylece düşmanları onları kokularıyla bulamazlar. Aslında bu durum bizim işimizi kolaylaştırır. Çünkü içgüdüsel olarak temiz hayvanlardır ve pisliklerini saklarlar.

Video: KEDİLERDE TUVALET EĞİTİMİ | Doğru Kumu ve Kum Kabını Seçmek

Kum Kapları

Yavru bir kedi sahibi olduğumuzda ilk olarak aklımıza gelen sorulardan bir tanesidir. Evimizde kedimizin ulaşabileceği bir kum kabı mutlaka olmalıdır. Kum kapları eğitim için şarttır. Kendimiz için en kullanışlı kum kabını seçmeliyiz. Kum kapları çok çeşitlidir. Kapalı kaplar olduğu gibi açık standart içine kum dökülebilen hazneli de olabilir. Aynı dışarıda oluğu gibi kedimiz kuma tuvaletini yapacak ve sonrada örtecektir.

Kedi Tuvalete Nasıl Alıştırılır?

Kapalı kum tuvaletleri kokunun ve kumun etrafa yayılmasını engeller. Bu bakımdan çok kullanışlıdır. Aynı zamanda kediler tuvalet ihtiyaçlarının yaparken etrafın onları görmesini istemezler. Bu bakımdan da kapalı kaplar rahatlık sağlar. Kum kabını evimizde kedinin yemek yediği ve yattığı yerin uzağına koymalıyız. Kediler vahşi yaşamda da yemeklerini tuvalet yaptıkları yerin uzağında yerler.

NE? NASIL?  O Ülkede 6 Ay Boyunca Güneş Batmıyor!

En uygun yere yerleştirdikten sonra kedinin pisliğini rahatlıkla kapatabileceği, emişi yüksek kum seçmeliyiz. Bazı kediler istemediği kuma çiş yada kaka yapmayı reddederler. Böyle durumlarda kum çeşidini kedimiz seçecektir.

Yavru Kediyi Kuma Alıştırma

Doğru kum kabı ve kum çeşidini seçtikten sonra sıra yavru kedimizi alıştırmaya gelecektir. Kediler, koku ve yön bulma yeteneklerini kullanarak kolaylıkla bu kum kaplarına alışacaktır. Kedinizin tuvaleti geldiğini hissettiğinizde onu kabın oraya götürün. Sabahları, akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra kedinizi kum kabına bir süre götürün. Kum kabına tuvaletini yaptığında onu ödüllendirin. Daha sonraları kendisi gitmeye başlayacaktır. En akıllı kedi için bile kazalar olacaktır. Bunun için kedinizi cezalandırmayın. Sadece biraz sabırla bu işi ona öğretebilirsiniz.

Bazen kediler kendi kişiliklerinde dolayı veya birşeyleri protesto ettiklerinden dolayı evin içinde başka yerlere tuvaletlerini yapabilirler. Bir şeye kızdığı için ilgi çekmek istiyor olabilir. Bu gibi durumlarda tuvaletini kum kabına yapmayı reddedecektir. Kediler temizliklerine çok düşkün olduklarından kum kapları çok pis olursa da kediler tuvaletini yapmayı istemeyeceklerdir.

NE? NASIL?  1 Dakikada Nasıl Uykuya Dalınır? Şaşırtıcı Ama Bilimsel Yöntem

Bu sebeple 15-20 günde kum tamamen değiştirilmeli ve kap yıkanmalıdır. Bazende kediler bazı sağlık problemlerinden dolayı, kum kabına tuvaletini yapmamış olabilir. Mesela kediniz sistit olmuş olabilir. Böyle bir durumda bir veterinerden yardım isteyebilirsiniz.

Yavru bir kedi sahibi olmak hepimizi çok mutlu eder. Hele yavruyken ne kadar sevimli ve tatlı hayvanlar olduğu şüphesizdir. Fakat sahip olduğumuz hayvanımızı ömrünün sonuna kadar bakıp her türlü sorumluluğunu alacağımızı unutmamalı, evcil hayvanlarımıza sevgiyle bakmalıyız.