2006 yılına kadar, hiç bir komodo ejderinin çiftleşmeden üremesine rastlanılmamıştı.  Ama Londra Hayvanat Bahçesi’nde ilginç bir şekilde bir komodo ejderi çiftleşme harici doğum yapmıştı. Ve çiftleşmeden dört yavru dünyaya getirmişti.

Yapılan araştırmalarda ise anne komodo ejderinin kromozon sayısının yavrularını doğurmak için iki katına çıktığı saptanmıştır. Ama dişi ejder 2-3 yıl erkeğini beklemiş, ulaşamayınca partonegenik üremeyi gerçekleştirmiştir.

Daha sonrasında ise 2020 mart ayında ikinci bir vaka gerçekleşti. ABD’de bir hayvanat bahçesinde aynı şekilde dişi komodo ejderi, bu sefer 3 yavru dünyaya getirdi.  Bilim insanları ‘partenogenez’ ismi verilen döllenmesiz çoğalmanın sadece 70 omurgalı türünde görüldüğünü belirtti.

KOMODO EJDERİ NEDİR?

3 metreye ve 70 kiloya kadar çıkabilen dünyanın en büyük kertenkelesidir.  Endonezya’ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında yaşarlar. Dişi komodo ejderlerinde, erkek üreme hücresi oluşturacak bir bölüm bulunur ve bu kısım zor durumlarda kullanılarak dişinin kendi kendine üremesini sağlar.

NE? NASIL?  Kağıt Paralar Nasıl Yapılıyor? Paranın Basım İşlemi Sizi Şaşırtacak!

İzleyin: Karaya Hükmeden Vahşi Kertenkele Komodo Ejderi

PARTENOGENEZ NEDİR?

Partenogenez, döllenmemiş yumurta hücresinin mitozla gelişerek yeni birey oluşturmasına denir. Partenogeneze için en sık verilen örnek bal arılarıdır. Fakat karıncalar, su pireleri, yaprak bitleri ve bazı kelebek türleri gibi eklembacaklılarda da görülen bir üreme biçimidir. İşin ilginci bazı balık, kurbağa, sürüngen ve kuş türleri gibi omurgalı hayvanlarda da partenogenez görülebilir.