Topuk çatlakları nasıl geçer? sorusuna cevap vermeden önce bu rahatsızlığın neden kaynaklandığının bilinmesi gerekmektedir. İnsan hayatını etkileyecek düzeyde rahatsızlık veren topuk çatlakları, görünüm bakımından da sıkıntı çıkarmaktadır. Vücudun her parçasının bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Ayak sorunları ayak bakımının yapılmaması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklardır.Bunlardan biri de topuklarda oluşan çatlaklardır. Topuk çatlağı bir doktor kontrolünde tedavi edilebildiği gibi, evde bitkisel ve doğal yöntemler ile de giderilebilmektedir.

Video: Topuk çatlağı için doğal merhem / Tarifler

Topuk Çatlakları Neden Olur?

Hem sağlık hemde estetik açıdan önemli bir sorun olan topuk çatlakları, topuk ve etrafında oluşan küçük yarıklar olarak tanımlanmaktadır. Topuk çatlaklarının oluşmasındaki nedenleri,

  1. Metabolizmada oluşan problemler sonucu ortaya çıkan sağlık sorunları
  2. Ter bezlerinin işlevlerini yerine getiremeyecek kadar düzensiz çalışması
  3. Deri hastalıkları
  4. Diyabet
  5. Düzensiz beslenme
  6. Yaşlılık
  7. Aşırı kilo (Obezite)
  8. Cilt Kuruluğu
  9. Saatler boyunca ayakların ayakkabı içinde kalması
  10. Zorunlu olarak ve sürekli ayakta durmak
  11. Topuklara fazlasıyla güç uygulamak
  12. Topukların aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalması
NE? NASIL?  Göz makyajı temizleyicisi nasıl seçilmelidir?

sıralamak mümkündür.

Topuk Çatlağına Neler İyi Gelmektedir?

İnsanlar topuk çatlağını genelde doktora gitmeden evde tedavi etme yöntemini seçmektedir. Topuk çatlaklarının tamamen yok edilmesi ya da hafifletilmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler içinde en bilindik olanıdır.

Ağız Bakım Gargarası Ve Elma Sirkesi

Bu yöntemde iki sıvı karıştırılarak oluşturulan karışıma ayaklar sokulur ve 15 dakika bekletilir. Yumuşayan topuklar ponza taşı ile fırçalanır ve temiz su ile durulanır.Nemlendirici krem ile ayaklar nemlendirilir. bu tedavide sirke ayaktaki bakterilerin yok olmasını sağlamakta ve yumuşayan ayaktaki ölü deriler kendilerini yenilemektedir.

Topuk Çatlakları Nasıl Geçmektedir?

Aslında topuk çatlaklarının en büyük tedavi yöntemi kişinin kendine iyi bakmasından geçmektedir. Topuğu arkadan saran ayakkabı giyilmesi, dengeli beslenme ve bol su tüketimi topuk çatlaklarının önlenmesinde etkin rol oynamaktadır.

Tıbbi Tedavi

Çatlaklar doktor denetiminde tedavi edilebilmektedir. Topukta oluşan çatlaklara doktor müdahale ederek sertleşmiş dokuyu alabilir. Sertleşmiş derinin bölgeden uzaklaştırılması sorunun çözülmesine neden olmaktadır. Doktor gerek görmesi halinde doku yapıştırıcısı da kullanabilir. Yine doktor önerisi ile eczanelerden temin edilebilecek nemlendirici kremler ile çatlak tedavileri yapılabilir.

NE? NASIL?  Kuru saç bakımı nasıl olmalıdır?

Doğal ve Bitkisel Yöntemler

İnsanlar bu tür rahatsızlıklar için tıbbi tedavi yerine evde doğal ve bitkisel yöntemler ile tedaviyi tercih edebilmektedir.Bilinen en yaygın yöntemleri,

  • Bal, sirke ve pirinç unu
  • Vazelin, aspirin ve limon suyu
  • Karbonat

olarak sıralamak mümkündür.

Sonuç olarak, topuk çatlakları sorunları için doktora gitmek kolay, basit ve en kesin yöntemdir. Doktorların reçete edeceği kremler sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün olmaktadır.