Eski zamanlardan bu yana cildi ölü deriden kurtarmak adına topuk taşı kullanılır. Ayak bakımı kadın ya da erkek olsun çok önem taşır. Ayağın devamlı kapalı ayakkabı içinde olması ve hava almamasından dolayı terler ve ayak altında ölü deriler oluşur. Antik dönemden itibaren bugüne kadar pratik bir çözüm olan bu bakım şekli ölü hücrelerinden kurtulunmasını sağlar ve sağlıklı bir cildin oluşmasına yol açar.
Topuk taşı çoğunluk ile renkli olur ve kolay şekilde bulunabilir. Herhangi bir aktar ya da eczaneden alınabilen topuk taşı maliyeti de oldukça düşüktür. Bu taş ayrıca sünger taşı, nasır taşı ve köpük taşı isimleri ile de bilinir.
Topuk Taşı Nedir?
Ponza taşı olarak da bilinen topuk taşı, volkanik kayalardan oluşması nedeni ile yapısı gözeneklidir ve suyu çekmeme özelliğine sahiptir. Topuk temizleme amacı ile kullanılan bu aparat aynı zamanda el, kol ya da dirseklerde de oluşan nasır oluşumlarını gidermek amacı ile kullanılır.
Ayak bakımı haricinde inşaat sektöründe, kırtasiye malzemelerinde ve tekstil alanında da kullanımına rastlanılır.
İzleyin: Ayak Bakımı – Kozmetik Ürünler ve Doğal Yöntemlerle
Topuk Taşı Temizliği
Topuk taşı kullanıldıktan sonra kurulanması gerekir. Bu malzemenin kullanılmasından sonra taşın üzerindeki kalan ölü derilerin temizlenmesi için kullanılmayan bir dış fırçası kullanılabilir ayrıca taşın tamamen temizlenmesini istenir ise sabun ile de yıkanabilir. Yıkamanın ardından ıslak kalan taş üzerinde bakteri üreyebilir bu neden ie taşı iyice kurulamak gerekir.
Sabun ile yıkamak harici temizlikten daha emin olunması istenir ise taşı kaynatarak da temizliği sağlanır. Suyu kaynattıktan sonra topuk taşı suyun içine konulur böylelikle kapsamlı temizliği yapılır. Kaynatma durumu taşın ne sıklık ile kullanıldığına bağlı olarak değişir. Sıklık ile kullanılıyor ise iki haftada bir kaynatılabilir. Suyun içine arzu edilir ise bir miktar da çamaşır suyu eklenebilir sadece sudan alındıktan sonra iyice kurulanmasına dikkat edilmesi gerekir.
Topuk Taşı ile Bakım
Cilt bakımının en belirgin ihtiyaçlarından biri olan topuk taşı, sert bir yüzeye sahiptir ve cildin ölü derilerinden arındırılması amacı ile kullanıldığından cilt bakımında önemli bir yer tutar.
Topuk Taşı Kullanım Alanı
Ayak bakımı için kullanılan topuk taşı ayrıca başka alanlarda da kullanılır. Yalıtım amacı ile kullanılan bu malzeme ayrıca inşaat sektöründe, park ve bahçe düzenlemelerinde ve saksıların içinde dekoratif şekilde de kullanılır. Diğer kullanım alanları ise;
- Kot pantolon taşlamasında
- Sıvı sabun yapımında
- Kalem izlerini silebilmek için silgi yapımında
- Peeling ürünlerinde
Yukarıdaki kullanım alanları dışında lastik kauçuk yapımında, kedi dışkıların emilmesinde ve seramik alanında dolgu malzemesi olarak da kullanılır. Tüm bu alanların dışında topuk taşı genel olarak cilt bakımında kullanımı daha çok bilinir ve nasır oluşan bölgelerin temizliğinde kullanılır.
Topuk Taşı Nasıl Kullanılır?
Banyo esnasında topuk taşı kullanımı en doğrusu olur; ancak sadece ayak yıkama esnasında da gerçekleştirilebilir. Ayakların konulacağı kaba biraz sabun eklenir ve ayaklar yumuşayıncaya kadar ayaklar suyun için bekletilir. Yumuşayan ayaklara topuk taşı uygulamasına başlanır ve uygulama başlamadan önce taşın da ıslatılması gerekir. Sert değildaha yumuşak haketler ile daire çizerek bakım tamamlanır.
Topuk Taşı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Topuk taşı, ayak bakımı açısından çok önemli bir yer tutar ve bu malzemenin kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:
- Topuk taşı kullanılır iken sert değil yumuşak hareket ile masaj yapar gibi kullanmak gerekir.
- Topuk taşı kullanımından sonra topuklara bakım ürünlerinin sürülmesi gerekir
Her banyo zamanında topuk taşı kullanımı çok önem taşır böylelikle bütün günün ağırlığını ve yorgunluğunu çeken ayaklar hem rahatlar hem de ölü deriden arınır.