İnsanların en büyük duyu organları deridir. Dolayısıyla en çok öneme sahip olan organ özelliğini de taşımaktadır. Hem sağlık hem güzellik açısından dikkat edilen bir organdır. Bununla birlikte yaş alındığının en büyük göstergesi de olur. Bu nedenle kadın erkek fark etmeksizin herkesin sorduğu ilk soru deri yaşlanmasının hızını nasıl yavaşlatabiliriz? Sorusu olmaktadır. Ancak sonuca varmaya çalışmadan önce derinin neden yaşlandığını, hangi hızla yaşlandığını, etkili olan faktörleri sorgulamak gerekir. Sonrasında ise nasıl yavaşlatılabileceğini, nasıl önlenebileceğini bulmak gerekir. Uzmanlardan yardım alarak veya herkes kendi yöntemini bularak yavaşlatabilir.

Deri Yaşlanması Neden Olur?

Modern zamanın en büyük sorunlarından biri kadın için de erkek için de aynıdır. Deri yaşlanması. Her ne kadar yaş alarak yaşlanmak da sorun olsa da yaşlılığın göstergesi derideki kırışıklık ve yorgunluk olduğu için herkesin amacı bu görünümü yok etmektir.

Bazı faktörlere göre erken yaşta da yaşlanma başlayabilir geç yaşta da. Genetik faktörlerden de kaynaklanabilir, dış etkenlerden de

Genelde genetik faktörlerden kaynaklanan yaşlanmaya herhangi bir müdahale de bulunulamaz. Çünkü içsel bir yaşlanmadır ve zaman ilerledikçe devam eder. Sadece görüntü iyileştirilebilir ya da yaşlanmanın daha yavaş ilerlemesi sağlanabilir.

Video: Cilt yaşlanmasını önlemek için alınması gereken önlemler nelerdir? – Uz. Dr. Ela Nergis Eroğlu

Çevresel Etkenli Deri Yaşlanması

Asıl düzeltilebilen, engellenebilen ya da yavaşlatılabilen yaşlanma çeşidi çevresel etkenli yaşlanmadır.

NE? NASIL?  Göz makyajı temizleyicisi nasıl seçilmelidir?

Çevreden birçok uyaran bu durumu hızlandırabilir.

  • Zararlı güneş ışınlarına maruz kalma
  • Aşırı sigara ve alkol kullanımı
  • Yetersiz su tüketme
  • Yetersiz beslenme
  • Stres
  • Yanlış kozmetik kullanımı

Gibi birçok faktör erken yaşlanmayı tetikleyebilir. Deride kalıcı hasarlar bırakabilir. Özellikle çevresel etkenlerden kaynaklanan yaşlanmasının %90 sebebi güneştir. Güneşin zararlı ışınları yaşlanmayı hızlandırır.

Kuru deri de erken yaşlanmanın bir diğer sebebidir. Hem genetik hem çevresel faktörlü bir nedendir.

Deri Yaşlanmasını Hızlandıran Cilt Kuruluğundan Kurtulmak

Deriyi yaşlanma konusunda etkileyen en önemli genetik ve çevresel faktör cilt kuruluğudur. Eğer derideki yaşlanma yavaşlatılmak isteniyorsa cilt kuruluğunu ortadan kaldırmak gerekir.

  • Maden suyunu buz kalıplarında dondurarak yüze uygulamak
  • Avokado, bal, yoğurt gibi nemlendirici besinleri yüze maske olarak uygulamak
  • Düzenli olarak cildin temizliğini sağlamak
  • Cildi nemlendirmek
  • Güneş kremi sürmek
  • Soğuk havalarda koruyucu önlemler almak

Deri yaşlanmasının hızını nasıl yavaşlatabiliriz? sorusunun ilk cevapları bunlardır. Özellikle kuru deri sahibi kişilerin mutlaka uygulaması gerekir. Aksi halda 30 yaşından sonra cilt hızla kırışmaya başlar.

Deriye İyi Bakarak Yaşlanma Hızını Yavaşlatmak Mümkündür

İnsanlar kendilerine iyi bakarak çoğu şeyi düzelttiği gibi deri yaşlanmasını da düzeltebilir. Deri yaşlanmasının hızını nasıl yavaşlatabiliriz? sorusunun en önemli cevabı kendine iyi bakmaktır.

  • Deriyi içten iyi beslemek gerekir. Sağlıklı yağlar tüketmek cilde en iyi gelen şeydir.
  • Şeker ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durmak. Çünkü bu besinler cildin dengesini bozar.
  • Antioksidanlarla beslenip zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamak.
  • Özellikle yaban mersini, kuru erik ve pancar tüketilmesi gerekir.
  • Günde en az 1.5 litre su tüketilmelidir.
  • Günde en az 1 öğün sebze tüketilmelidir.
  • Vücudun ihtiyacından fazla protein tüketilmemelidir.
NE? NASIL?  Boyun kırışıklıkları nasıl giderilir?

Kısacası doğadan gelen yeşil ve kırmızı sebze ve meyveler deri yaşlanmasını yavaşlatır. Bol su tüketmek nem dengesini sağladığı için faydalıdır. Şekersiz gıdaların tüketilmesi sadece deriyi değil vücudun diğer noktalarını da iyileştirir.

Cilt Detoksu Yapmak Önemlidir

Cilde detoks yapmak da yavaşlatmayı minimuma indirir. Detoksu yapmanın ilk kuralı belli bir süre cilde makyaj uygulamamaktır. Cildi her gün düzenli olarak temizlemek gerekir. Kızartma gibi ağır yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Hormon dengesizliğini önlemek için stresten kaçınılmalıdır. Stresin etkilerini azaltmak için spor yapılması tavsiye edilir. Spor esnasında gerçekleşen terleme de cilde iyi gelir. Süt ürünlerini de detoks süresinde tüketmemek gerekir.

Bu tarz cilt detokslarını mutlaka düzenli aralıklarla yapmak tavsiye ediliyor. Böylece yaşlanma hızı yavaşlatılabilir.

Derinin Yaşlanmasını Yavaşlatmak İçin Dışardan Beslemek Gerekir

İçten beslemek önemlidir ama dıştan besleyerek de desteklemek gerekir. Bunu sağlamanın ilk adımı temizliktir.

  • Cildi temizlemek önemli bir noktadır. Temizlemek için tonik, maden suyu, gül suyu kullanılabilir. Her sabah ve her akşam mutlaka bir pamukla cildin arındırılması gerekir.
  • Temizlikten sonra cilde uygun serum kullanılmalıdır. Cilt doktoruna ya da uzmanına danışarak herkes kendi cildine uygun olan serumu bulabilir.
  • Serumdan sonra da uygun nemlendirici kullanılmalıdır. Cildi nemlendirmek yaşlanmayı önlemeye destektir.
NE? NASIL?  Görenlerin Hayran Kaldığı En Modern Saç Modelleri

Eğer hem içten hem dıştan gereken uygulamalar yapılırsa yavaşlatılması zor olan genetik yaşlanma bile yavaşlatılır. Ama bu uygulamalarda süreklilik sağlanması gerekir. Kişi yorgun olsa bile vazgeçmemelidir.

Deriye Uygulanacak Peeling ve Maskeler

Doğal kozmetik ürünleri içerisinde yer alan peeling ve maskeler de yaşlanmayı yavaşlatıcı uygulamalar arasında yer alır. Yüz, bacak, ayak, kollar, sırt için özel maskeler ve peelingler bulunur. Özellikle deriyi ölü hücrelerden arındırmak için peeling mutlaka yapılmalıdır. Peeling uygulamasından sonra da nemlendirici ve yaşlanma karşıtı maskeler yapılabilir. Bu uygulamaları haftada bir veya iki kez yapmak yeterlidir. Ama ürünleri kullanmadan önce araştırmak, doğal olduklarına emin olmak gerekir. İçerisinde bolca kimyasal barındıran ürünler yaşlandırmayı yavaşlatmak yerine hızlandırır.

Stressiz Hayat

En önemlisi stressiz hayattır. İnsanoğlunun geçirdiği tüm hastalıkların genelde kaynağı strestir. Yaşlanmayı bile hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle stresten uzak durmak, durulamıyorsa da etkilerini azaltmak gerekir. Düzenli spor yapmak, düzenli terapi almak, hayat koşullarını iyileştirmek için değişimler yapmak gerekir. Hayatın olumsuz etkilerinden uzaklaşmak için imkan el verdiğince ufak tatiller de tavsiye edilir. İnsanın mutlu olması yaşlanmayı azaltır.