Ornitorenk görünüşü ile sıra dışı ve oldukça dikkat çeken memeli bir hayvan türüdür. Hem karada hem de suda yaşayabilmektedir. Yumurtlayarak çoğalan Ornitorenkler Doğu Avustralya kökenli olan hayvanlardır. Dünyanın en ilginç hayvanı olarak nitelendirilmesine sebebiyet verecek birçok özelliği bulunmaktadır. 1799 yılında ilk kez keşfedildiğinde oldukça büyük bir yankı uyandırmıştır.
Hiç bir hayvan türüne benzemiyor
Herhangi bir hayvan türüne benzememesi sebebiyle üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. Ördekgagası, kunduz kuyruğu ve perdeli ayakları sebebiyle özellikle Evrimsel biyoloji uzmanlarının dikkatini çekmeyi başarmış olan bir hayvan türüdür. Yaşam alanları kısıtlıdır, Tazmanya ve Güneydoğu Avustralya kıyıların da sıklıkla karşılaşılabilen bir türdür. Zamanlarının çok büyük bir kısmını su altında geçirmektedirler. Kürklerinin oldukça sıkı olması sebebiyle su geçirme özelliği bulunmamaktadır. Su geçirmez kürkleri sadece su altında değil soğuk havalarda da avantajlı olmalarına olanak sağlamaktadır. Kunduz kuyruğunu andıran kuyrukları içerisinde yağ depolamaktadırlar. Kuyruklarında bulunan bu yağ çok daha fazla enerji salgılamalarına sebebiyet vermektedir. Gündüzlere oranla geceleri çok daha aktiftirler, gündüzleri ise genellikle uyumaktadırlar. Gece avlanmayı tercih etseler de bu durum değişkenlik gösterebilmektedir.
Sadece çiftleşme dönemlerinde zehirli
Ornitorenkler genel olarak bakıldığın da ortalama olarak 20-23 yıl arasında yaşamaktadır. Yumurtlayan bir memeli hayvandır, momotreme adı verilen bu türler arasında yer almaktadır. Ornitorenklerin belki de en dikkat çekici özelliği zehirli olmalarıdır. Memeli hayvanlarda oldukça az rastlanan zehirli olma özelliğine sahip nadir türlerdendir. Yılanlar gibi zehirleri dişlerinde değildir. Ayaklarının arkasında bulunan çıkıntılarda zehirlerini barındırmaktadır. Fakat bu zehir sadece çiftleşme döneminde salgılanmaktadır. Çiftleşme döneminde kendilerini ve yavrularını koruyabilmek için üretilen bu zehir aynı zamanda diğer erkekleri kendinden uzak tutmaya da olanak sağlamaktadır. Oldukça zehirli olmasına rağmen insanlarda herhangi bir ölüme sebebiyet vermez. Bunun yanında ciddi yaralanmalara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yumurtlama dönemi geldiğinde sahile bir kuyu açarak içerisine yumurtalarını bırakmaktadır. Açtıkları çukura yalnızca 1 veya 2 adet yumurta bırakırlar. Yumurtaların sıcak tutulması oldukça önemlidir. Sıcak tutulması sonucunda 10 gün içerisinde yumurtalar çatlamaktadır.
Ornitorenkler Nasıl Beslenir?
Ornitorenk etçil hayvanlardır. Su altında gözlerini kapatarak avlanması ile bilinirler. Kabuklu deniz canlıları, böcekler ve larvalar ile beslenirler. Su altında avlanmalarına rağmen avlarını su yüzeyine çıkartarak yerler. Dişleri bulunmadığından dolayı avlarını ağızlarında ezerek yerler.
Ornitorenk Özellikleri
• Ortalama 40 cm uzunluğa ve 15 cm genişliğe sahip olan bir türdür.
•Kendine özgü kunduz kuyruğunu andıran kuyruğunu ısınmak için kullanmaktadır.
•Memeli olmasına karşın yumurtlayarak üremektedir.
•Kendisine benzeyen herhangi bir hayvan türü bulunmamaktadır.
•Su içerisinde avını ararken tamamen gözlerini kapatarak, duyuları ile avını hissetmektedir.
•Memeli hayvanların ortalama sıcaklığı 38 derece iken Ornitorenklerin vücut sıcaklığı 31 derecedir.
•Erkek Ornitorenkler hiçbir şekilde yavrular ile ilgilenmemektedir.
•Ayaklarının arka kısımlarında zehir bulunmaktadır. Bu zehir yalnızca çiftleşme döneminde salgılanmaktadır.
•12 aylıkken yetişkin düzeyine ulaşmaktadırlar. Fakat cinsel olgunluğu 18. Ayın sonunda oluşmaktadır.
Video: Yumurtlayan memeli Ornitorenk hakkında ilginç bilgiler
Aşırı sevimli ??????Zorlarsa pokemon olucak öyle sevimli ?