Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı namazları ikişer rekâttır. Her iki namazın da kılınış şekilleri aynıdır. Bayram namazları normalde cemaatle kılınır.
Namaz vaktinde imam Ramazan Bayramı namazına niyet eder. Cemaat de benzer şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imama uymaya niyet eder. Niyet edilirken hangi bayram namazı (Kurban/Ramazan) kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak;
“Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban/Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama”
İzleyin: Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
İmam, “Allahü ekber” diyerek tekbir getirir ve ellerini bağlar. Cemaat de benzer şekilde tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat “Sübhâneke” duasını okur. Sonra imam ve cemaat, “Allahü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulak hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Sonra aynı şekilde “Allahü ekber” diyerek bir tekbir getirilir ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere “Allahü ekber” diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında 3 defa “sübhanellâhi’l-azîm” diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eüzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır. İkinci rekâtta imam, gizlice besmele çeker, “Fatiha” ve “zamm-ı sûre”yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, “Allahü ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Peşinden aynı şekilde “Allahü ekber” diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır.
Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında 3 defa “sübhânellahi’l-azîm” diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde “Allahü ekber” diyerek rükûa varılır. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. “Tahiyyât”, “Salli” “Bârik”, “Rabbenâ âtinâ” ve “Rabbena’ğfirlî” duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır.
Kuşluk namazı nasıl kılınır?
Kuşluk namazı aynı zamanda Duha namazı olarak da bilinir. Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen kuşluk (duha) namazı; 4, 8 ve 12 rekat olarak kılınabilir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir.
Video: Kuşluk Namazı Nasıl Kılınır?
1. Rekat kuşluk namazı
- “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet ederiz.
- “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
- Sübhaneke’yi okuruz.
- Euzü-besmele çekeriz.
- Fatiha Suresini okuruz.
- Kur’an’dan bir sure okuruz.
- Rüku’ya gideriz.
- Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
2.Rekat kuşluk namazı
- Ayağa kalkarak Kıyama dururuz.
- Besmele çekeriz.
- Fatiha Suresini okuruz.
- Kur’an’dan bir sure okuruz.
- Rüku’ya gideriz.
- Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz.
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
- “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
İzleyelim videoyu da sabah fake yemeyelim.