Türkiye’nin hemen her bölgesinde her yıl geleneksel hale gelmiş birbirinden farklı temalara sahip en güzel festivallere sahip köyler ile ilgili tüm bilgileri yazımda bulabilirsiniz.
Festival Nedir?
Belli bir şehir, ilçe ya da köyde her yıl aynı tarihte o yörenin simgesi olmuş etkinliklerdir. Bu etkinliğin en büyük özelliği yıllardır süregelmesi ve geleneksel olarak aynı zamanda yapılmasıdır.
Bu aynı zamanda o bölgenin popüler olmasını tanınmasını ve hem yurt içi hem de yurtdışından onlarca turistin akın ederek bölgeye katkı sağlamasına olanak sunar. Festivaller Noel, Paskalya gibi dini de olabilir, Nevruz kutlaması gibi mevsim döngüsü amaçlı da olabilir ya da eğlence amaçlı olabilir.
Türkiye’de En Güzel Festivallere Sahip Köyleri
Listemize sırasıyla Ege Bölgesi, Karadeniz, Güney Doğu ve diğer bölgelerdeki köylerde düzenlenen festivallere devam edeceğim.
Ege Bölgesi Köy Festivalleri
Her sene 5 Nisan ile 8 Nisan tarihleri arasında Çeşme Alaçatı’da ot festivali düzenliyor. Bu festivalde Ege bölgesinin farklı yerlerinden toplanan otlar, bunlarla yapılan yemekler ve tatlılar yer alıyor. Ayrıca düzenlenen yemek atölyelerinde birbirinden farklı yeni lezzetler öğrenebiliyorsunuz.
Bayındır köyü çiçek festivali hem rengarenk çiçeklerin hem de yöresel lezzetlerin yer aldığı festivalde farklı yöresel lezzetleri keşfedebiliyorsunuz.
Seferihisar Mandalina Festivali her yıl Kasım ayının ikinci haftasında yeni toplanmış mandalinalar, onlardan yapılan tatlılar sergileniyor. Ayrıca mandalina dallarından yapılan mini objeleri, takılar da stantlarda yerlerini alıyor.
Muhteşem kokusuyla hem çocukların hem sizin çok severek yiyeceğiniz mandalinalı kurabiye tarifini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mandalinalı Kurabiye için malzemeler;
- 1 Su bardağı beyaz toz şeker
- 1 Yumurta
- 1 Su bardağı mandalina suyu
- 1 çay bardağından bir parmak az sıvı yağ
- 1 paket şekerli vanilin ya da vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 5 Su bardağı beyaz un (Kek Unu olmayacak)
Yapılışı;
Tüm sıvı malzemeleri şeker eriyene dek iyice çırpıyoruz. Sonra un hariç tüm malzemeleri ekleyip elimizle karıştırıyoruz. 4 bardak kadar unu eleyerek kabın içine ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olacağı için kalan unu yavaş yavaş ekleyip bu kıvama geldikten sonra 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.
Mandalinadan daha küçük toplar yapıp şekil veriyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fanlı fırında yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. Fırından fırına pişme süresi değişkenlik gösterebilir. Üstü hafif kızardığında pişmiş oluyorlar.
Belirtmiş olduğum tarif 8 ile 10 kişilik arasındadır, siz dilediğiniz gibi malzemeleri arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Şirince Bağbozumu Festivali her yıl 9 Ekim ile 11 Ekim arasında düzenlenen festivalde bağbozumu etkinlikleri, farklı çeşitlerde üzümler, şaraplar, üzümle yapılan birbirinden lezzetli yemekler yer alıyor.
Bu festivali diğer festivallerden ayıran en büyük özelliği ise belgesel film gösterileri, söyleşiler ve sokak ressamlarının sergiledikleri eserleri de inceleme fırsatı sunuyor olmasıdır.
Akdeniz Bölgesi Köy Festivalleri
Silifke Çağla Festivali her yıl 14 Mart’ta düzenlenen festivalde çağlaya doyuyorsunuz.
Köylülerin bin bir emekle topladıkları çağlaları yemenin yanında çağlalı et kavurma, çağlalı badem ezmesi ve çağlalı cacık gibi birbirinden farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
Çamlıyayla İğne Oyası Festivali her yıl 22 Ağustos ile 23 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen festivalde iğne oyası ile yapılan elbiseler, havlular, tülbentler ve daha pek çok el emeği göz nuru işlemeler yer alıyor.
Erdemli Batırık Şenliği festival havasında geçen bu etkinlik her yıl batırık yemeğinin yanı sıra bu yere özgü lezzetler yer alıyor.
Görüntü açısından kısıra benzetilen bu yemeğin tarifini sizler için araştırdım ve paylaşıyorum.
Gerekli Malzemeler
- 1 su bardağı ince köftelik bulgur
- Yarım çay bardağı tahin
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 adet büyükçe domates
- 2 adet orta boy salatalık
- Yarım demet maydanoz
- 2 adet çarliston yeşil biber
- Yarım demet taze nane
- 3 sap taze soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
- 1 tatlı kaşığı acı pul biber
- 1 çay kaşığından biraz fazla kimyon
- 5 su bardağı soğuk su
- 2 tepeleme yemek kaşığı nar ekşisi
- 3 yaprak marul
Yapılışı:
Bulguru sıcak su ıslattıktan sonra şişmesi için üzerini kapatıyoruz. Önceden hafif ılıtılmış tavada tahini iki dakika kadar ısıtıyoruz. Ardından şişen bulgurun içine tahini ve kimyonu ekleyerek karıştırıyoruz. Rendelediğimiz soğanları ve salçayı da ekleyerek hepsinin birbiriyle karışmasını sağlıyoruz. Hepsi iç içe geçtikten sonra diğer malzemeleri ekleyip marulların üzerine dizerek şekil veriyoruz. Beş kişilik olarak hazırlanan bu tarifin malzemelerini kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz.
Güneydoğu Bölgesi Köy Festivalleri
Ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak düzenlenen film ve sinema festivalinde Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkari’de yer alan onlarca köyde onlarca film binlerce çocuğa keyifli saatler yaşatıyor.
Hem yerli hem de yabancı filmlerin sergilendiği festivalde kültür ve sanat bir araya gelerek çocukların gelişimine önemli katkılar sağlıyor.
Bingöl Lotan Köyü Kadayıf Festivali her yıl Haziran ayında kadayıf ustalarının yaptıkları kadayıflar muhteşem görüntülere ve lezzetlere ev sahipliği yapıyor.
İç Anadolu Bölgesi Köy Festivalleri
Sivas Yusufoğlan köyü Yıldızdağı yaz şenlikleri her yıl Mayıs ayında halaylar, güreş müsabakaları ve türkülerle devam ediyor. Buradan elde edilen gelirle köy halkının sorunlarını çözümlemeleri festivale ayrı bir hava katıyor.
Karadeniz Bölgesi Köy Festivalleri
Tonya Yaylası şenliği her yıl Temmuz ayında ilk Pazar gününde horonlar tepiliyor, yöreye özgü birbirinden leziz yemekler gelen herkesin ağzını tatlandırıyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki köylerin düzenlediği festivaller saymakla bitmiyor. Hemen hepsinde ayrı bir heyecan ayrı bir izlenim gelenlere ev sahipliği yapıyor.