Çorum Karadeniz Bölgemizin orta kısmında yer alan bir şehrimizdir. Coğrafi yapısı nedeni ile doğal geçitlere sahiptir. Doğuda Amasya, güney batıda Kırıkkale, Batıda Çankırı, güneyde Kastamonu ile komşudur. Doğal geçitleri ile bulunduğu bölge Anadolu’ya bağlanmaktadır. Tarihsel yapısı ve bitki örtüsü doğası ile Çorum özellikle yerli turistler açısından görülmelidir.

Çorum’a kara yolu ile ulaşılabilmektedir. Havayolu tercih edilir ise Amasya ilinde yer alan Merzifon havalimanına 67 kilometre uzaklıkta yer alır. Bu uzaklık nedeni ile çoğunlukla şehre kara yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul, İzmir ve Ankara’dan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bu sefer ile Ankarad’dan Çorum’a yaklaşık 3 saatte, İstanbul’dan 7 saatte ve İzmir’den 10 saate yakın bir sürede ulaşılabilir. Araç ile gidecekler için İse İstanbul Samsun kara yolu en yakın ulaşım güzergahıdır.

Çorum Tarihi

M.Ö. 4000 ve 3000 yıllara kadar tarihi uzanan Çorum’un sınırları içerisinde çok eski uygarlıklara ait kalıntılar bulunmaktadır. 7000 yıllık köklü bir tarihe sahip ilimizde Hattuşa kalıntıları bulunmaktadır. Hittilerin başkenti olan Hattuşa dünya tarihi açısından da çok önemlidir. Ayrıca Alaca Höyük burguları, Dünyanın ilk yazılı antlaşması olan Kadeş kil tabletleri de Çorum’da bulunmuştur. Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemine ait birçok kalıntı Çorum ilimizdedir. Kalıntılar açısından ise Roma ve Bizans kalıntıları da bulunmaktadır. Eski kaynaklarda Çorum için açık hava müzesi şeklinde ifadeler bulunmaktadır.

NE? NASIL?  Nike Akıllı Ayakkabıyı Duyurdu,Otomatik Bağcık

Çorum’da Gezilmesi Gereken Yerler

Hayvan, bitki ve tarih açısından çok zengin bir ilimizdir. Ayrıca zengin kaynakları olan yaylalara sahiptir. Çorum gezi rehberi ifadesine karşılık olarak tarih severler için Alacahöyük kalıntıları, dört uygarlığa ev sahipliği yapması nedeni ile görülmesi gereken yerlerin başında yer alır. Roma dönemine ait olduğu belirlenen İskilip Kaya Mezarı, Türk kültür dokularını barındıran Çorum kalesi ve Murad-i Rabi Ulu Camii’si görülecek yerler arasındadır. M.Ö yıllara ait bu kalıntıların yanı sıra doğal güzellikleri ile de görülmesi gereken bir ilimiz olan Çorum’da İncesu Kanyonu, yaylaları nefis bir bitki örtüsü ile sizleri misafir edecektir. Ayrıca mesire alanları, tabiat parkı da gezilecek yerleri arasındadır.

Çorum’a Ne Zaman Gidilmelidir?

Karasal iklime sahip Çorum’da yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Rahat rahat gezelim diye düşünenler bahar aylarını tercih etmelidir. Bu nedenle de ilkbahar ve sonbahar ayları şehri doya doya gezmek için ideal zamanlardır.

NE? NASIL?  Saçlar neden beyazlar? Beyaz telleri koparırsak ne olur?

Çorum’u gezmek isteyenler için ise şehirde konaklama açısından her bütçeye uygun seçenekler bulunur. İlkbahar aylarında 5 yıldızlı oteller, konuk evleri ve pansiyonlar hizmet vermektedir. Yılın her dönemi de hemen hemen 100 TL ile 250 TL arasında değişen miktarlarda konaklama için yer bulmak mümkündür. Merkeze yakın mesafede ya da merkezde bulunan birçok otel bulabilirsiniz.