Çocuklu aileler için yaz tatili sadece dinlenmek ve eğlenmek anlamına gelmiyor. Çocuklu ailelerin, sorunsuz bir geçirmek için dikkat etmeleri gereken pek çok şey var. İşte bunlardan bazıları…

Tatil planı yapmak, özellikle 1-4 yaş arasında küçük çocuğu olan aileler için pek çok şeye dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Tatili sorunsuz ve keyifle geçirmek, ayrıca çocukların sağlığını korumak ve güneşten güzelce faydalanmalarını sağlamak için dikkat etmek gereken bazı noktalar var.

Örneğin çocuğunuz hastalanırsa, bütün tatilin burnunuzdan gelmesi söz konusu olabilir. Veya en basitinden, evde melek gibi olan çocuğunuz, tatilde düzeni değişince dünyanın huysuzlaşabilir ve siz kendinizi, kızgın kumlardan serin sulara atmak yerine sürekli ağlayan bir çocuğu susturmaya çalışırken bulabilirsiniz.

Çocukla mutlu ve huzurlu bir tatil geçirmenin püf noktaları neler?

Konuya pedagojik olarak baktığımızda, uzmanlar, tatilde en çok uyku düzeninin önemine dikkati çekiyorlar. Malum, küçük bir çocuk uykusuz kalırsa, başınıza gelebilecekleri bir Allah bilir! Bu nedenle yolculuk sürecinizi çocuğunuzun uyku düzenine göre planlamak çok önemli. Örneğin, eğer bir-iki saatlik bir uçak yolculuğu yapacaksanız gündüz saatlerini, daha uzun araba yolculukları içinse, çocuğunuzun arabada uyuyabileceği gece saatlerini tercih edebilirsiniz.

NE? NASIL?  Humus nasıl yapılır?

Çocuğunuzun huzurlu olabilmesi için, tatile çıkarken yanınıza onun en sevdiği oyuncuklarını, yiyeceklerini ve eşyalarını koyduğunuz ayrı bir valiz hazırlayabilirsiniz. Onu sakinleştiren ve en çok oyalandığı oyuncaklar mutlaka bu çantada olmalı.

Eğer çocuğunuz çok küçükse ve onunla ilk kez tatile çıkacaksanız, öncesinde onu yavaş yavaş yolculuğa hazırlamak gerekir. Örneğin çocuğunuz daha önce hiç otobüse binmediyse, ilk otobüs yolculuğunuz saatlerce sürecek bir yolculuk olmasın. Bunun yerine, önceden kısa yolculuklar yapıp onu bu duruma alıştırabilirsiniz. Çocuğunuz daha büyükse onunla tatil ve yolculukları konu alan kitaplar okuyabilir veya bu konuyla ilgili sohbet edebilirsiniz. Ayrıca tatil hazırlıklarınızı olabildiğince çocuğunuzla birlikte yapın. Örneğin tatil alışverişine birlikte çıkın ve neler aldığınızı ve tatilde ne için kullanacağınızı ona bir bir anlatın. Bu şekilde onu nelerin beklediğini hayal edebilir.

NE? NASIL?  Bir kadının sizden hoşlandığı nasıl anlaşılır?

Tüm bunlara rağmen, çocuğunuzun alıştığı düzenden çok fazla uzaklaşmamaya özen gösterin. Tatildeyken uyku, yemek gibi günlük rutinleri olabildiğince evdeki rutine yakın tutmaya çalışın. Böylece tatilden döndüğünüzde adaptasyonla ilgili çok sorun yaşamazsınız.

Çocuğunuzun valizini ayrı yapın

Gelelim tatil için yanınıza almanız gerekenlere. Çocuğunuzun valizini mutlaka ayrı yapın. Böylece onunla ilgili aradığınız her şey, tek bir yerde elinizin altında olabilir.

Yanınıza bol bol tişört, şort gibi kıyafet alın. Çünkü gün içinde çok kereler tişört değiştirmeniz gerekebilir. Yine bolca çorap ve iç çamaşırı da alın. Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı yoksa bez mayolardan bulundurun. Şapka, serin akşamlar için hırka ya da ceket, ince bir battaniye de önemli. Çocuğunuz hala kendi kendine çok iyi yürüyemiyorsa, uçakla bile yolculuk yapıyor olsanız pusetini mutlaka yanınızda götürün. Bunların dışında deniz için mayo, kolluk, terlik, havlu ya da simit gibi malzemeleri de unutmayın. Çocuğunuz hala biberon kullanıyorsa, biberonları da yedekli alın. Hatta eğer uçakla seyahat edecekseniz, uçaktaki basınçtan etkilenmesini azaltmak için kalkışta ve inişte çocuğunuza biberonla su ya da süt içirin.

NE? NASIL?  Ekranların çocuklar üzerindeki etkisi nedir?

İzleyin: Tatile Giderken Çocukların Unutmaması Gereken 34 Şey. Tatil Valizinde Yanımıza Neler Almalıyız.

Yanınıza almanız gerekenler arasında ilaçlar da var. Çocuğunuzun düzenli kullandığı ilaçlar varsa, bunlardan yanınıza yedekli alın. Güneş koruyucu krem, sinekten koruyucu krem ya da sprey, sinek ısırıklarına karşı kaşıntı giderici alerji kremi, şampuan ve pişik kremi de yine yanınıza almanız gerekenler arasında.

Tatilde kalacağınız otelde yedikleriniz de önemli. Bazı otellerin açık büfelerinde, önceki günlerden kalan yemekleri yeni yemekleri hazırlarken kullanabiliyorlar. Bu nedenle, olabildiğince günlük yapıldığından emin olacağınız çorbalara ve yumurta, et, balık gibi o an gözünüzün önünde pişirilen yiyeceklere yönelmenizde fayda var.