Ev almanın bir hayli zorlaştığı bir zamanda bir de alacağımız konutun yüzde 20’si için peşinat ödemek oldukça zor bir durum. Peki peşinat ödemeden kredi alma ihtimalimiz var mı? Hangi bankalar peşinatsız kredi veriyor? Bu yazıda bu soruların tamamını cevaplandırmaya çalışacağız.
Hangi bankalar peşinatsız kredi veriyor?
Bankalardan konut kredisi alabilmek için alacağınız konutun en az yüzde 20’si kadar peşinat ödemek zorundasınız. Bu da 500 bin TL’lik bir daire için yaklaşık olarak 100 bin TL peşinat ödeyeceksiniz anlamına geliyor. Garanti BBVA, Akbank, İş bankası, TEB, Finansbank, Denizbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası parası olmayan kişilere evin değerinin yüzde seksenine peşinatsız kredi verebilirler. Bazı banka şubeleri hazırlamış oldukları kredi paketleri ile müşterilerine ayrıca bir ihtiyaç kredisi imkanı sunarlar ve bu ihtiyaç kredisini evin %20 oranında peşinatına sayarak, müşterilerine peşinatsız konut kredisi verirler.
Garanti BBVA, Akbank, İş Bankası, TEB, Vakıfbank, Ziraat, Finansbank, Denizbank ve HSBC peşinatı olmayanlara ev almak için ihtiyaç kredisi vermektedirler.
Evin Ekspertiz Değerini Yükseltmek
Peşinatsız kredi alabilmek için ilk yöntem, evin ekspertiz değerini yüksek göstermektir. Diyelim ki 500 bin TL’lik bir ev alacaksınız ancak 100 bin TL peşinat ödeyecek gücünüz yok. Bu durumda evin değerinin %25 üstünü gösterebilirseniz peşinatsız bir şekilde ev alabilirsiniz. Yani evin değerini 500 bin TL değil de yüzde 25 fazlası olan 625 bin TL gösterebilirsiniz 500 bin TL kredi alabilirsiniz. Bu miktarda bir krediyi alabilmek için mutlaka ama mutlaka kredi notunuz iyi olmalı ve aylık geliriniz 6 bin TL üzeri olmalıdır. Aksi takdirde bankalar bu miktarda bir krediyi vermeyi reddedebilir.
İpotek Yöntemi
Peşinatsız kredi alabilmek için uygulayacağınız bir diğer yöntem ise sahip olduğunuz herhangi bir mal varlığını ipotek ettirmek. Örneğin 500 bin TL’lik bir ev için 100 bin TL peşinat talep ediliyorsa ve siz ödeyemiyorsanız, bu durumda bankaya 100 bin TL değerinde bir konut veya araç ipotek ettirerek kredi alabilirsiniz. Bu oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. İpotek ettirdiğiniz araç veya daire yoluyla istediğiniz miktarda krediyi çekebiliyorsunuz.
Bu yöntemleri denediyseniz peşinatsız bir şekilde herhangi bir peşinat ödemeden konut sahibi olabilirsiniz. Peki alacağınız konut kredisinin size maliyetini nasıl hesaplarsınız?
Video: 180 ay Konut Kredisi kullanırken nelere dikkat etmeli?
Konut Kredisi Maliyeti 120 Ay Vade İçin
Konut kredilerinin yıllık faiz oranları bankadan bankaya göre değişebilmektedir, devlet bankaları şu anda bir kampanya uyguladıkları için konut kredilerinin faiz oranlarını yıllık %6,99’da tutmakta iken, özel bankaların yıllık konut kredi faizleri ise ortalama %9,99 civarındadır. Peki yıllık yüzde 7 ve 10 faiz ile alacağımız konut kredileri bize ne kadara mal olacaktır?
Yüzde 7 Faizli Konut Kredisi
Söz konusu krediyi 200 bin TL için hesaplarsak 10 yıllık vadede toplam %70 faiz ödersiniz. Bu da toplamda 140 bin TL’lik bir faiz ödemesi olacağını ve bankaya kredi için geri ödeyeceğiniz tutarın 10 yılda 340 bin TL olacağı anlamına gelir. 340 bin TL’lik bir kredinin yıllık toplam ödemesi 34 bin TL olup, aylık toplam ödemesi ise 2,833 TL olmaktadır. Yıllık yüzde 7 faizle alacağınız 200 bin liralık konut kredisi 10 yıllık vadede aylık 2,833 TL’lik bir taksit ödemesine mal olmaktadır.
Yüzde 10 Faizli Konut Kredisi
Yıllık yüzde 10 faiz ile alacağınız 200 bin TL’lik konut kredisi için 10 yıl vadede toplam 200 bin TL faiz ödersiniz ve geri ödemeniz gereken borç 400 bin TL olur. Yıllık ödemeniz gereken kredi miktarı 40 bin TL olmakla beraber, aylık 3,333 TL taksit ödemesi yaparsınız.
Maliyetler arttı 100 metrekare bir dairenin maliyeti şuan 150 ile 200 arası arsa payını katmadan. Arsa payıyla beraber müteahhit 400 500 e satacakki kar yapsın, Anadolu için konuşuyorum halkta para yok herkes borçlu zaten . Sonuç olarak ne olacak 180 değil 240 ay vade yapsalar insanlar artık anca ev alacak.