Çalışanların en büyük güvencesi olarak öne çıkan kıdem tazminatı konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kıdem tazminatı kararı!
İŞÇİ İŞVERENE KARŞI KORUNDU, KIDEM TAZMİNATINDA FLAŞ GELİŞME YAŞANDI!
Ne yazık ki ülkemizde işçiler işverenler karşısında çoğu zaman haklarını bilmedikleri, ağırlıklı olarak ise işlerini kaybetme korkusu ile pek çok kez haklı konumdayken haksız konuma düşmektedir. İşçi ile işveren arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıkların aşında ise kıdem tazminatı yer almaktadır.
İşçi sözleşmelerinde işçilerin işveren karşısında yapabileceği pazarlık konusunda daha az güce sahip olması, işçilerin işverenlere kişisel, hukuki ve ekonomik olarak bağımlı bulunması, iş sözleşmesi sona erse dahi işveren tarafından yapılan baskı sonucunda ibraname imzalatılması ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.
İBRANAME NEDİR, NEDEN İMZALANIR?
Tarafların imzalamış oldukları sözleşmeler nedeni ile birbirlerine karşı yükümlülük altına girmiş oldukları borç ve alacaklarının son erdiğini göstermek üzere imzalanan belgelere ibraname adı verilmektedir.
İşverenler işçiye çalışması karşılığında yıllık izin, kıdem ve ihbar tazminatı gibi ödemeler yapmakla yükümlüdür. Ancak bu haklara karşılık olarak bazen işverenler daha az bir tutarda para ödeyerek bu ödemelerden kurtulmak adına haksız uygulamalara gidebilmekte olup bu tip uygulamaların yaygınlaşması ile bu alanda yeni düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir.
YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU: İŞ SIRASINDA İMZALANAN İBRANAME GEÇERSİZ SAYILDI!
Gelen çok sayıda şikayet ile işçilerin mağduriyeti konusunda yaşanan dramlar gün yüzüne çıkarken konu hakkında Yargıtay “İş ilişkisi devam ederken düzenlenen ibra sözleşmeleri geçersizdir.
İşçi bu dönemde tamamen işverene bağımlı durumdadır ve iş güvencesi hükümlerine rağmen iş ilişkisinin devamını sağlamak veya bir kısım işçilik alacaklarına bir an önce kavuşabilmek için iradesi dışında ibra sözleşmesi imzalamaya yönelmesi mümkündür” hükmü ile işçinin çalışma döneminde imzalamış olduğu ibranameleri geçersiz saydı.