Market kurmak son dönemlerde pek çok girişimcinin hayalini süsleyen bir girişim oldu. Ancak sanıldığı kadar kolay bir girişim değildir. Bir market ortalama 200-250 bin lira gibi sermayelerle kurulabiliyor olsa da, uzun vadede iyi bir planlama yapmamak sıkıntı yaratabilir. Bu yazıda sizlere market kurmak, market açmak ne kadar kazandırır? Marketçilik sektöründe kar marjı ne kadardır? Nasıl başlanır hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Market Kurmak İçin Nasıl Başlanır?
Elinizde market kurmaya yetecek bir miktarda sermaye olduğunu düşünüyorsanız işe başlamak için hazırsınız demektir. Ancak bir market pat diye kurulmuyor öncelikle iş planınızı detaylı bir şekilde hazırlamalı ve ne tür bir market kuracağınızı bilmeniz gerekiyor. İndirim marketi mi olacaksınız yoksa sıradan mahalle esnafı mı ya da müşteri memnuniyetini çok önemseyen ancak pahalı bir market. Piyasa da bu market türlerinin birçok örneği var. Karlı ve kazandıran bir market kurmak için yapmanız gereken ilk şey bu market türlerinden hangisinin kulağa hoş geldiğidir.
Pahalı bir market kurmak düşük cirolarla da olsa iyi para kazandırabilir, ancak iş devamlılığının olması ve müşteriyi tutabilmek adına, ciddi sermayeler gerekebiliyor. Ucuzluk marketlerinde de sürümden kazanıldığı için burada da ciddi bir sermaye gerekli. Ancak ilk 1 yıl boyunca kazandığınız tüm parayı markete yatırır ve yıl sonunda market dışı en az 100-150 bin liralık mal stoku elinizde bulundurursanız batma ihtimaliniz epey düşecektir. Bu nedenle aylık kazandığınız paranın büyük bir bölümüyle kurmuş olduğunuz markete yatırım yapın ve ürün sayısını çoğaltın. Bilirsiniz, markette istediğini bulamayan bir müşteri asla tekrar o markete gelmez.
Kar marjı düşük de olsa bazı ürünleri tutmak başka müşterileri çekmeye veya düşük kar marjlı bir ürünü satın alırken başka bir şeyler de satın almaya çalıştıkları için mantıklı bir fikir olabilir. Buna en iyi örnek sigaradır. Sigara kar marjı ortalama yüzde 4 olan bir üründür. Yani 1,000 TL’lik satışa yalnızca, 40 TL kar bırakır. Ancak sigara alan her müşteri başka bir ürün almaya da geçebilir, bu nedenle sigarayı bir ürün değil bir yatırım olarak görün.
Video: Bakkal’lar Kaç Para Kazanıyor?
Ucuzluk Marketi
Marka ismi vermeyeceğiz, ancak herkesin bildiği piyasadaki en büyük üç market devlerine bir bakın, sizce neden başarılılar? Bu marketler her ürünü bulundurup bu ürünleri düşük karlarla satmalarından dolayı başarılıdırlar. Ortalama bir bakkal 3 TL’ye aldığı bir ürünü 5-6 TL’ye satarken, bu marketler 3,60 veya 3,75 gibi fiyatlarla satış yaparlar. Bu nedenle çoğu market bakkalara göre çok daha ucuzdur. Hatta bu marketler, bazen topluca ürün alır ve bu ürünleri karlarını daha da düşürerek satarlar. Örneğin x firmasının x ürününü bir bakkal 3 TL’ye alır ve 5 TL’ye satar. Zincir marketlerde ise bu ürününün 2,90’a satıldığını görebilirsiniz. Bu ürünler yüksek siparişli geldiği için ortalama bir marketin veya bakkalın çok daha altında bir fiyattan satın alınarak gelir. Bu nedenle ürünler genelde çok daha ucuzdur.
Pahalı Marketler
Genelde daha elit ve gelir grubu daha yüksek olan müşterilere hitap eden bu marketler ortalama fiyatın çok üstüne satarlar ve kar marjları yüksektir. Bu gibi marketlerde, bakkalarda 5 TL’ye satılan bir ürünü 6 TL’ye alabilirsiniz. %40-50 gibi yüksek kar marjlarıyla çalışırlar. Müşterileri ellerinde tutarlar çünkü genelde gelir düzeyi düşük olan insanlar bu marketlere uğramaz. Bu nedenle daha seçkin müşteriler bu markette rahatça alışveriş yapabilir. Yani bu marketler aslında gelir düzeyi düşük insanlarla alışveriş yapmama şansını satmaktadırlar. Bu marketler çok daha geniş alanlarda açılır. Daha fazla yatırım gerekir. Sürüm gibi bir olayı yoktur. Genelde ciroları da çok yüksektir. Mahalle başına açılmadıkları için bu marketlerin bir mağazasının kazancı ile ucuzlıuk marketlerinin 10 tanesinin kazancı hemen hemen aynıdır. Elinizde 1 milyon TL ve daha üzeri bir sermaye varsa bu tarz bir market açmayı düşünebilirsiniz.
İki Market Türü Ne Kadar Kazandırır?
Ucuzluk marketleri ortalama günlük 10 bin TL ile 30 bin TL arası ciro yaparlar. Bu genelde kuruldukları yerin nüfusu ile yakından ilgilidir. 10 bin TL ciro yapan bir ucuzluk marketi aylık 50-60 bin TL brüt kar elde eder. Bu karın ortalama gideri %40’dır. Yani ortalama 30-40 bin TL net kar elde edilir.
Pahalı Marketler ise çok daha yüksek cirolar yaparlar. Kuruluş sermayeleri 5 milyon TL ve üzeridir. Günlük ortalama 100 bin TL ciro yapabilirler. Ortalama aylık kazançları 1 milyon TL’yi geçebilir. Operasyonel giderleri fazladır, 1 milyon liralık brüt kar ile aylık 300 bin TL ile 700 bin TL arası net kar elde edilir.
Büyük Marketlerin Mağaza Başı Günlük Ciroları
Bim : 8,000 marketi bulunan Bim yılda 32 milyar TL ciro yapıyor. Mağaza başı ortalama günlük ciro 25 bin TL ile 30 bin TL arası değişiyor.
A101 : Bim’e nispeten cirosu daha az. Halka açık bir şirket olmadığından net bilgilere erişemiyoruz. Ancak 9,000 markete sahip A101’in en az 30 milyar TL yıllık cirosunun olduğunu tahmin ediyoruz. Mağaza başı cirosu ortalama 20 bin lira ile 30 bin lira arasıdır.
Dükkandan çıkamazsın. sabahtan gece yarısına kadar. tatilin yok. bayramın yok. haftasonun yok. hep iştesin.
Kendim esnafım. Yan dükkanım Ekomini market. Günlük ortalama 1000-1500 ciro yapıyor. Bunun da büyük bölümü sigara ve alkol. Sigara tam bir hamallık. Alkol de kar marjı iyidir. Oradan kazanıyor zaten.