Ülkemizde bir yerde ücretli olarak ve İş kanununa tabi olarak, yani ” işçi statüsünde ” çalışan kişilere yasaların tanıdığı bir hak vardır. Buna kıdem tazminatı hakkı denir. İş Yasalarımıza göre, işçi olarak çalışan kişilere tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı kıdem tazminatı olarak ödenir.
Kıdem Tazminatı Hakkını Kimler Kullanabilir?
İş Kanununa göre çalışan işçilerin kıdem tazminatı hakkı yasal olarak düzenlenmiştir. Kıdem tazminatına işçinin hak kazanabilmesi için şu şartalar aranır:
- İşçinin işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekir.
- İşçinin işten çıkarılması ” haksız ” bir işten çıkarılma durumu olmalıdır. Aksi halde işveren haklı fesih sebebine dayanarak işçiyi işten çıkarmışsa işçinin kıdem tazminat hakkı doğmaz
- Haksız olarak iş akdi feshedilen işçinin o iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranır.
- Ayrıca erkek işçi askerlik görevi nedeniyle iş yerinden ayrılırsa bu da kıdem tazminatını hak edebilmesi için bir yasal nedendir.
- Ayrıca çalışan işçi emeklilik hakkını elde etmişse, yani sigortalılık süresi ve prim gün sayısı yeterli ise yine kıdem tazminatını alarak emekli olabilir.
- İşçinin vefatı halinde yakınları, yani yasal mirasçılarından hak sahibi olanlara kıdem tazminatı ödenir.
- Bir başka kıdem tazminatı hak durumu da işçinin 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş ve 3600 gün prim ödemiş olması halidir. Bu şartlar mevcut ise işçi yine kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
İş yasalarımızda yer alan düzenlemeye göre; kıdem tazminat tutarı, giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır ve işçinin çalıştığı yıl sayısı ile çarpılarak kıdem tazminatı tutarı bulunur.
Artık süreler varsa, yani bir yıldan artan süreler varsa bunlar da oranlanarak hesaplanır ve kıdem tazminatı tutarına eklenir.
İzleyin: Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Örnek Kıdem Tazminatı Hesabı
Kıdem Tazminatı Hesabında Hangi Unsurlar Dikkate Alınır?
Kıdem tazminatının hesabında ” giydirilmiş brüt ücret ” esas alınır. Yasalarda tarif edilmiş şekliyle ” Giydirilmiş Ücret ” kavramı şunları içerir:
- Aylık brüt maaş
- İkramiye
- Prim
- Yol yardımı
- Yakacak Yardımı
- Bayram Harçlığı
- Kurban bayramı kurban ücreti
- Ve benzeri işveren tarafından defaten olmayıp sürekli ve tekrarlanan biçimde verilen benzer sosyal yardımlar bu kalemden sayılır.
Kıdem tazminatı tutarının hesaplanmasında yasa bir ” üst tavan rakamı ” belirlemiştir. Bu tavan tutarı en yüksek devlet memurunun bir hizmet yılı için alacağı azami emeklilik ikramiye tutarı olarak düzenlenmiştir.
Kıdem tazminatının hesabında giydirilmiş ücret, işçinin iş yerinde çalışmış olduğu yıl ile çarpılarak bulunur. Örneğin; Kıdem tazminatına hak kazanan bir işçi 3 yıl çalışmış ve giydirilmiş brüt ücreti 4.000-TL ise kıdem tazminatı tutarı 3 x 4 = 12.000-TL olacaktır.
Kıdem Tazminatını Alamayan İşçinin Yasal Hakları Nelerdir?
Kıdem tazminatı iş veren tarafından kendisine ödenmeyen işçi bu hakkını dava açarak elde edebilir. Yasalarda yapılan son değişiklikle ” zorunlu arabuluculuk ” kurumu da getirilmiş olduğundan bu konuda uzman bir avukata başvurmakta yarar olacaktır.
Gayet sade ve herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatılmış, teşekkür ederim. Ama hesaplasan ne olur patronlar kanunun açığında faydalanıyor. Bir çoğu ödemiyor.
Yeni kanuna göre kıdem tazminatı yüzde 25 nı mi apabilcez.
15 06 2020 tarihinde işveren tarafından tek taraflı fesih yapıldı tazminatlarınız ödenecek dendi ama taksitli vereceğiz dendi 24 ay taksite bağlandı bu konuda fikriniz nedir bunu yapan tmsf yönetimi
Merhabalar. 3600 gün ve 5 yıllık çalışmışlık ibaresi dikkatimi çekti. Bu durum 1999 yılı ve öncesi içindi. 99 sonrası içinde geçerlimi oldu acaba
Emekli olarak ayrılan kıdem tazminat alabilir demediniz
Ssk İlk işe girişim 01 12 1995 olup son çalıştığım işyerinde 07 09 2011 girişlm 15 yıl 3600 dan kıdem tazminatı alabirmiyim
İşveren tarafından ödenecek sürede ÷zaman yok dediniz bunu derken istediği süreyi kendimi belir leycek en fazla 1 yıl demenizi beklerdim zaman süre yi tam anlamadım
Arkadaşlar işe giriş tarihim 18.08.2012 şu an aktif olarak çalışmaktayım biz üç kişi bir özel sektörde asgari ücret çalışanız ve bize hiç bir ücret ödenmiyor yol,yemek,mesai vb…kuru asgari ücret işten çıksam yada çıkarılsam kıdem tazminatım dahil nasıl alabilirim bunu. Haricinde resmi olarak işe başlamadan önce 2 ay gibi bir çalışmam var ve sigorta girişim yapılmadı bütün bu haklarımı nasıl alabilirim bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Benim kidem tazminati mi kendi kuralları gibi hazırladılar. Eksik verdiler.Hatta almadığım ihbar tazminatını da almış gibi gösterip imzalattilar.Acaba yasal yollara basvurabilirmiyim.
Yıl içinde kullandığım ücretsiz izinlerin kıdem tazminatına etkisi var mıdır
Teşekkürler
Kıdem tazminatı ile ilgili haklı isem kimseden çekinmem sadece Allah’tan korkarım yoksa Kralına bağırda bağırda Alırıııım Adres (Selçuk Çimen) dipnot işci kardeş patron kalleş….
3 yıl doldurdum 4000 ssk primim var bir sebebten şehir değiştirmem gerek işten ayrılır sam tazminat hakkım olurmu
Evet gayet açık .
Emekli olup,farklı bir işyerinde çalışıp, oradan bazi sebeplerden tazminat alıp calismaya devam edilir ve 5 yıl calisip, yene gecerli bir sebepten kendi istegiyle bu sefer ayrilmak istenildginde kıdem tazminatı hak ediliyormu.
Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim.
Tazminat almak için 15 değil 25 yıl çalışmak gerek diye biliyorum…. şuan benim 15 yıl doldu 5600 günüm var kendi isteğimle çıkarsam alırmıyım yani tazminatımı
Koksal……15 yıl dolduran 3600 günden tazminat alman için sigortaya giriş tarihin önemlidir 1992 den ve gerisi ve sigortakurumuna gidip 3600 den işden ayrılmak istiyorum dedigini zaman ordaki kagıdı alıp iş verene vermeniz yeterlidir.. 1ylmaaş 4000. Örnek3 yıl x12000 tl alırsın 2011 gibi soranlar sormasın 3600 primden yararlanamazlar 2011 giriş olarlariçin. ..sizlere tavsiyem ssk kurumunu arayın bütün bilgileri çokrahat ögrenirsiniz ve saglıklı bilgi kesin alırsınız
15 yıllık sigorta sürecinden kıdem tazminatı almak için 1999 öncesi ssk’lı olmanız yeter.1999’dan sonrakiler ise 25 yıllık süreç istoyor