Gündelik hayatta insanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için belli bir kazançlarının olması gerekiyor. Nitekim buna bağlı olarak da insanlar farklı iş alanlarında çalışıyorlar. Çoğumuzun kendince bir uygun olduğu iş var ve çalıştığı kurumda yasal mevzuatlar çerçevesinde çalışıyorlar. Ama gün gelip farklı nedenlerden dolayı kişiler işsiz kalabiliyor. Bu da akabinde birçok soruyu beraberinde geriyor. İşte o sorulardan bir tanesi de işsizlik maaşı nasıl, ne kadar süre alınır? Sorusunun yanıtı. İşte bu yazıda bu sorunun yanıtı verilmeye çalışılacaktır.
İşsizlik maaşı sigortalı olarak çalışan insanların mavi yakalı ya da beyaz yakalı olması fark etmeksizin 4447 kanun hükümlerince almış olduğu ve devlet tarafından verilen ödemedir. Bunun da kendi içinde kural ve kaideleri bulunur.
İzleyin: İŞSİZLİK MAAŞI ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIR KİMLER ALABİLİR?
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir Kimler Alamaz?
İşsizlik maaşı nasıl, ne kadar süre alınır? Noktasında öncelikli kimlerin işsizlik maaşı alabileceği sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir.
- Bir işyerinde sigortalı olarak çalışanlar
- İşveren tarafından ve kendi isteği dışında işten çıkarılanlar ( kendi isteği ile işten ayrılanlar işsizlik maaşı alamaz)
- Çalışmış olduğu firmada son üç yıl zarfınca 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması
- İş yerinden ayrılmadan önceki son 120 gün içinde aynı işyerinde aktif olarak çalışıyor olmak.
Bunun dışında olanlar, partime çalışanlar ve üstte belirtilen koşulları taşımayanlar işsizlik maaşı alamaz. Bu konuya gereken özen ve hassasiyet gösterilmelidir. Ayrıca firmaya zarar vererek işten ayrılanlar ( hırsızlık vb.) yine işsizlik maaşından faydalanamayan kesimlerdir.
Bu temel bilgiyi verdikten sonra işsizlik maaşı nasıl, ne kadar süre alınır? Noktasında ne kadar süre ile işsizlik maaşının alınabileceği sorusunun yanıtı ise şu şekildedir;
- Şayet 600 gün ve üzerinde olan bir süre işyerinde çalışmışlar ise o zaman 180 gün yani 6 ay
- Şayet 900 gün boyunca ve üzerinde bir işyerinde çalışmışlar ise o zaman 240 ay yani 8 ay
- 1080 gün ve üzerinde çalışanlar ise o zaman 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler.
Alınacak olan işsizlik maaşı ise tamamen aldığı maaş ve maaşına istinaden yatan sigorta değeri ile alakalı olan bir diğerdir. İşsizlik maaşının yüksek ya da düşük olması tamamen kişinin maaşı ile alakalı olan bir durumdur. En düşük rakam 1000 Türk Lirasının biraz üstünde olan değerle başlar.
İşsizlik maaşında damga vergisi haricinde herhangi bir kesinti yapılmaz.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR (2020)?
Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından işsizlik maaşı da belli oldu. Buna göre brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı;
- en düşük bin 177 lira (1777 TL)
- en yüksek 2 bin 354 lira (2354 TL)
olarak uygulanacak.
Video: İşsizlik maaşı nasıl alınır?
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kişiler işsizlik maaşı alabilmesi için öncelikli olarak yaşamış olduğu kentte İŞKUR kurumuna başvuruda bulunması gerekir. Ama bunun için de belli bir süre vardır. Bu süre toplamda 30 gündür.
Eğer kişi otuz gün sonrasında işsizlik maaşı için başvuru yapar ise işsizlik maaşını alamaz ve hakkını kaybeder. İşsizlik maaşını alabilmek için mutlaka kişinin işsiz kaldığını gösteren evraklar ile ilgili kuruma başvurması gerekir. Aksi halde maaş almaya hak kazanamaz.
İşsizlik maaşını almaya hak kazananlar kendilerine verilen bilgiler doğrultusunda ilgili bankalardan işsizlik maaşını alır. Her ay bu maaşlarını alırlar. Ama bu süreç zarfında sigortalı olarak herhangi bir işe girerler ise işsizlik maaşı kesilir ve tüm haklarını kaybederler.
İşsizlik maaşı alınırken kişi sağlık sigortasından ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu süre zarfınca nafaka kredi gibi zorunlu ödemeleri varsa onlar da emekli maaşından kesintiye uğrar. İŞKUR işsizlik maaşı sürecince kişilere iş bulma konusunda ayrıca yardımcı olmaya çalışır.
10 ay işsizlik maşı hakkım var . 3 ay Işsizlik maşı aldim. daha sonra işe girdim ve 1 hafta sonra kendim istifa ettim işsizlik maşım kaldığı yerden devam eder mi?
Bak aha sallanıyor ???
Evet DEVAM ediyor o senin. Hakkın bendede oldu devam eder
Maasinizi kaldigi yerden almaya devam edersiniz
Bir şirkette 2 yıl süreyle çalıştım ama rahatsız olduğum için işten ayrılma durumunda kaldım iş yeri çıkartmadı kendim istifa edecem aceba maaş hakkım varmıdır
3 ay sigortali calistim isten cikarildim issizlik maasi alabilirmiyim
Yaklaşık 3 yıl çalıştığım firmadan işin bitmesinden dolayı 6-7 Önce boşta kaldım fakat firma Sigorta çıkışımı istifa olarak vermiş. Ve halen bir iş bulamadım. Sigorta olmadığı için yeşil kart çıkarttım hastane ilaç vs için. Bu durumda ne yapmam gerekiyor işsizlik parası alabilirmiyim ?
Ben iş kurdan girdim işe 6 ay çalıştım 6 ay çalıştıktan sonra sigortalı yaptılar ama sigortalı yaptıktan sonra işime son verdiler işsizlik maaşı alabilir
Ben im sanılandan dolayı iş bulamıyorum bi yerde 3 ay sigortalı çalıştım sonra iş biti çalışamadım işsizlik maaşı alabilirmiyim acaba
Mrb arkadaşlar ben bedeli askerlik nedeniyle ayrıldım (21gun) ve toplam iş çıkışından 40 sonra işsizlik maaşına başvuru yapmayı düşünüyorum verirler mi ?
Merhabalar iş yerimde hala SGK li olarak çalışıyorum kronovirüs yüzünden devlet çalıştığım iş yerini kapattı geçici bir süre işsizlik maaşı alabilirmiyim sektör bayan kuaförü
Ben tam 135 gün çalıstım iş yeri cıkardı acaba işsizlik maaşı alabilir miyim alırsamda ne kadar alırım??
Alamazsınız en az 180 günü doldurmanız gerekir..
Ben 3yıldir çalışıyorum bu sene almaya hak kazandım ama PTT ödemediğini söyledi 170aramami söyledi aradım 5gun olmasına rağmen Bir sonuç alamadım napmam gerekir acaba bi yardım ederseniz sevinirim
Beniste 420 günüm var ben hak kazanamadım ben işsizlik parası nasil alırım
Bende prım sayım 477 işsızlıkten maasından faydalanabılırmıyım