E-Fatura sistemi, teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerden biridir. E-Fatura sistemi, dijital dönüşüm adı verilen sürecin önemli bir parçasıdır. E-Fatura kısaca standart fatura ve faturalama sürecinin dijital ortamda yapılmasıdır.

Dünyada kabul görmüş bir sistem olan e-Fatura sistemi ile işyerleri ve mükellefler çok basit olarak E-Fatura’larını düzenleyebilirler. Ayrıca eski faturalar ya da yeni çıkacak faturalara da kolayca erişme imkanına sahiptirler. E-Fatura sistemi hukuki açıdan standart kâğıt faturalarla aynı görevi görmesi ve bu faturaların dijital ortama aktarılması sebebiyle kâğıt ve nakliye masrafları ortadan kalkar.

Bu yüzden de bu sistem oldukça yaygınlaşmış bir sistem haline gelmiştir. Bunun sonucunda da E-Fatura nasıl düzenlenir ya da kullanılır konusu herkes tarafından öğrenilmesi gerekli bir konu haline gelmiştir. E-Fatura nasıl kullanıldığı şu şekilde açıklanabilir:

E-Fatura sistemi 1 defa kayıt yapıldıktan sonra kesilecek tüm faturalar E-Fatura halinde düzenlenecektir. Bu sistemle firmanız için mali mühür belirlenmesi yapılacaktır. Bu mühürler 3 yıl kullanılabilecek mühürlerdir. E-Fatura sistemine kayıtlı firmalar e-defter sistemine de kayıt edilmelidir. Eğer fatura kesilen karşı firma e-Fatura sistemine geçmediyse e-Fatura sistemine kayıt olmamış o firmaya kağıt fatura kesimi yapılabilir.

NE? NASIL?  Bitcoin nasıl alınır?

E-Fatura Nasıl Düzenlenir?

E-Fatura sistemi dijital altyapıya sahip olanlar tarafından arşivlenmiş faturalardır. Bu sistem Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilmekte ve idaresi yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan seçeneklerle bu faturaların görüntülenmesi ya da düzenlenmesi sağlanır.

Video: E-Fatura Nasıl Kesilir? Ücretsiz Portal E-ARŞİV Örnek Fatura Kesimi

E-Fatura Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Hayatımızın tamamında yer alan telefon ya da bilgisayarlar her geçen gün başka bir özellikle karşımıza çıkıyor ve bu yeni özelliklerin de eklenmesiyle hayatımızda birçok kolaylıklar sağlanıyor. Bu yeni çıkan özellikler arasında olan e-fatura kimler tarafından kullanılacağı sorusu birçok kişi tarafından soruluyor.

E-Fatura elektronik ortamda hazırlanması sebebiyle kağıda basılmazlar ve bilgisayar üzerinden alıcı ya da satıcılara ulaştırılır. Bu uygulamadan şu an faydalanmak isteyen herkes faydalanabilir.

Kullanımı zorunlu olan firmalar yıllık satışı 25 milyon TL üstünde belirlenen ve madeni yağ lisansına sahip olan firmalar ve alım satım işlemleri yapan firmalar ile kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün ürünleri üretimi veya satımı yapan yıllık satış miktarı 10 milyon TL üstündeki firmalardır.

NE? NASIL?  Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPARIM?
e-Arşiv Fatura Başvuru Dokümanı

E-Fatura Avantajları Nelerdir?

E-Fatura sisteminin avantajları hakkında şu bilgiler verilebilir:

  • Bu sistem ile kağıt, mürekkep, postalama gibi maliyetlerden kurtulmuş olursunuz.
  • Faturalarınızın kaybolma durumu ortaya çıkmaz.
  • Bilgisayar yardımı sayesinde basit ve hızlı bir şekilde faturalarınız hazırlanabilir
  • Fatura saklama gibi bir durumunuz olmaz.
  • Kağıt alımını ve tüketimi azaltıldığı için de çevre dostu bir politika dahilinde hareket etmiş olursunuz.

Bütün bunlarla hem kolay bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirmiş olursunuz hem de zaman kaybı da yaşamazsınız.

Video: E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Fatura Maliyeti

E-Faturadan yararlanmak için TÜBİTAK’tan mali mühür almanız gerekir. E-Fatura sayesinde bir ayda 500 tane fatura kesebilirsiniz. DİA dışında kullanılan yazılımlarda ücret yüksektir. DİA ürünleri kullanılması dahilinde e-Fatura Portal ya da e-Fatura Online seçeneklerini kullanabilirsiniz. Fatura ücreti üyelik lisanslarına göre değişebilir.

NE? NASIL?  Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir? Anlaşma hangi maddelerden oluşur?

Video: Yeni- GİB e-Arşiv Fatura Oluşturma (5 bin 30 bin) Eğitim Videosu