Tüm dünyada hayranlık kazanan bir çok kültürel değerimiz buluyor. Bunların bir kısmı da değerli mimarlarımızın yetenekleri sayesinde ortaya çıkan mimari yapılar. Bu toprakların gördüğü deha mimar, Mimar Sinan’ın eserleri bu kültürel mirasa eşsiz örnekler oluşturuyor. Bunların en iyi örneklerinden Sultan II. Selim’in isteğiyle 1569-1575 yılları arasında Edirne’de Selimiye Camii yapılmıştır. Malasef ki rivayete göre Mimar Sinan 1574’te vefat etmiş ve başyapıtının tamamlanmış halini görecek kadar yaşayamamıştır. Ama bu yapı ihtişamı ile herkesi büyülemeye devam ediyor.
Selimiye Camii Osmanlı Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarındandır. Selimiye Cami’sinde uyguladığı ilginç ve üstünden yıllar geçmesine rağmen hala şaşırtan detaylar, Mimar Sinan’ın ustalığını gözler önüne sermektedir. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ustalık eserim dediği anıtsal yapıdır. Selimiye Camisi 2.475 m2’lik bir alanı kaplar, yerden yüksekliği 43.28 m. Çapı 31.30m. ve 2000 ton ağırlığında kubbe vardır. Bu kubbeyi, her biri 6 metre genişliğinde kemerlerle desteklenen 8 paye taşır. Büyük usta Mimar Sinan’ın cami için seçtiği konumun özelliği Edirne’nin her köşesinden görülebiliyor olmasıdır.
“Mimar Sinan’ın Selimiye Cami’nin kubbesini o genişliğe oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi, matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı beşinci bir işlem yaparak çözdüğü ortaya çıktı.”
İzleyin: Selimiye Camii Sırları ve Mimar Sinan Dehası
Raylı sistemi Japonlar Selimiye Cami’nden öğrendi
1999 yılında yaşanan depremin ardından Selimiye Cami’nde de kuvvetlendirme çalışması başlatılmasına karar verildi. Çalışmalar başladığında ise gördüklerine bilim insanları çok şaşırdı. Çünkü yüzyıllar önce inşa edilen camiinin birçok yerinde raylı sistem vardı. Deprem olduğu anda cami her tarafa beş derece yatabiliyor. Bu sırrı ise ilk önce 1950’li yılların sonunda Japon mimarlar özel izinle yaptıkları çalışma sırasında keşfettiler.
Minarelerelere çıkan merdivenlerdeki sistemi yüzyıllar sonra Almanlar meclislerinin önündeki dev kürede kullandılar
Selimiye Camii’nin 4 zarif minaresi vardır. Her birinin üç adet şerefesi bulunur. Bu şerefelere çıkan merdivenlerin de yapısı oldukça ilginçtir. Her minarede şerefelere çıkmak için üçer merdiven bulunur. Bu merdivenleri kullanarak eş zamanlı . yukarıya çıkan üç kişinin şerefeye varana kadar birbirlerini görmeyeceği söylenir. Almanlar aynı sistemi meclislerinin önündeki dev kürede kullandılar.
“Zemini son derece esnek olan Selimiye Cami için büyük usta Mimar Sinan’ın temeli attıktan sonra 8 sene beklediği öne sürülüyor.”
Ters lale figürü
Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ise ters bir lale motifi bulunuyor. Rivayete göre; caminin bulunduğu yerde bir lale bahçesi vardı. Bu bahçenin sahibi ise arsasını satmak istemedi. Ardından da arsayı satması durumunda şart koşarak, caminin içinde lale figürünün olmasını istediğini söyledi. Mimar Sinan, bahçe sahibi istediği için lale figürünü camiye ekledi. Ancak Sinan adamın ters bir insan olduğu için figürün ters olarak yapılmasını uygun gördü.
Video: GÖRMEK GEREK / EDİRNE / SELİMİYE CAMİ
Kubbenin desteksiz havada durması
Dev kubbenin desteksiz nasıl ayakta durduğu ise yıllardır cevabı en çok merak edilen konuların başında gelir. Mimar Sinan’ın eserlerinde kullandığı matematiği sırrını çözmek için halen bilim insanları büyük uğraşlar veriyorlar. 2011 yılında ise Selimiye Camii ve Külliyesi Dünya Mirası olarak tescil edildi.
Ustalarımızın yaptıklarını bırakıp, eyfel kulesine hayran kalıyoruz…