İstanbul depreminde garip bir uğultu sesi duyulduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Peki deprem öncesi uğultu sesi olur mu?
Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda oluşurlar. Depreme yol açan kayalardaki kırılma ya da kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üzerine rastlayan alana da deprem merkezi denir. Kayalık bir yerde oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle meydana gelir. Bu gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir ya da kaya var olan fay boyunca kayar. Böylece, gerilmenin boşalması nedeniyle olağanüstü büyük boyutta enerji ortaya çıkar. Bu işlemler sırasında bazen depremin sesi de yeryüzünden duyulabilir hale gelir. İstanbul’da duyulduğu iddia edilen ses deprem öncesi levhaların hareket sesi olabilir.
Prof. Dr. Naci Görür, deprem sırasında uğultu sesinin olabileceğini söyledi.
“Deprem odağından çıkan sismik dalgaların yer kabuğunun içerisinden geçip atmosfere ulaşıncaya kadar geçtiği ortamlardaki etkileşimler nedeniyle ses ve uğultular meydana gelebilir.”
Konuyla ilgili Prof. Dr. Şerif Barış ise söyle konuştu:
“Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Dalgalar yer kabuğunu oynatırken ses yapabilir. Her depremde olur bu ses. Büyük depremlerde daha fazla olur. Gece etraf daha sessiz olduğu için duyulması gayet normaldir.”
İzleyin: İSTANBUL’DA DUYULAN GİZEMLİ UĞULTU! | DEPREM (TÜM GERÇEKLER!)
Beklenen Marmara depremi için uyarı! Büyük kaos olabilir
Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’de toplam 22 milyon konutun, 6 milyonun Marmara’da olduğuna dikkat çekerek, büyük bir kaos olabileceğini belirtti. Bu kaosun önüne geçmek ancak hazırlıklı olmakla mümkün olabileceğini de hatırlattı.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bingöl Karlıova’dan başlayıp, Saroz Körfezi’nde biten Kuzey Anadolu Fayı bin 400 kilometre ve sağ yana hareketli bir fay hattı olduğunun altını çizdi. Önceki depremlerle stresin transfer olan yerin Marmara denizi olması nedeniyle, Marmara depremi olacağını söylemek bir kehanet olmadığını, aksine çok basit bir bilgi olduğunu söyledi. Eninde sonunda burada çok büyük bir deprem olacağını belirtti.
Bu konunun partiler üstü bir konu olduğunu ve maaliyeti ne olursa olsun, en kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de gerçekleşmiş büyük depremler
- Ekim 2011 Van depremi
- 2003 Bingöl depremi
- 1999 Düzce depremi
- 1999 Gölcük depremi
- 1998 Adana-Ceyhan depremi
- 1992 Erzincan depremi
- 1983 Erzurum depremi
- 1976 Çaldıran depremi
- 1975 Lice depremi
- 1971 Bingöl depremi
- 1970 Gediz depremi
- 1966 Varto depremi
- 1953 Yenice-Gönen depremi
- 1949 Karlıova depremi
- 1946 Varto depremi
- 1944 Bolu-Gerede depremi
- 1943 Tosya-Ladik depremi
- 1943 Adapazarı-Hendek depremi
- 1942 Niksar-Erbaa depremi
- 1941 Van-Erciş depremi
- 1939 Erzincan depremi
- 1930 Hakkâri depremi
- 1919 Ayvalık depremi
Ay tutulması nedir? Depremi tetikler mi?
Ay tutulması denilen olayda dünya, güneş ile ay arasına girer. Buna da ay tutulması adı verilir. Dünyanın gölgesinde ay kaybolur ve güneşten gelen ışınlar sayesinde elde ettiği parlaklığı kaybettiği zaman görülebilir. Ay tutulması genel olarak dolunay zamanlarında ve düğüm noktasına yakın olunan zamanda olur. Böylece dünyanın gölgesi aya düşmüş olur.
Yaklaşık olarak ay tutulması 40 dakika ile 1 saat aralığında meydana gelir. Ay’ın bazı zamanlar farklı durumlar içine girmesi de kısmi olarak tutulmalara sebebiyet verir. Böyle olduğu zamanlarda dünyanın da kısmi gölgesi düşmüş olur.
Ay tutulmasının kesinlikle deprem tetikleyicisi olduğunu söylemek doğru değildir. Fakat özellikle Türkiye’de 1999 yılında olan tutulma ile beraber büyük bir deprem yaşanmış olması akıllara bu soruları getirdi. Sadece ülkemizde değil, Yunanistan ve Çin gibi diğer ülkelerde de deprem meydana geldi. Bazı uzmanları hiç alakası olmadığını söylese de bazıları da etki etmiş olabileceği konusunda ikiye ayrılırlar.
Ay Tutulmasını İzlemek Mümkün Mü?
Tutulma, ayın ufuk çizgisinde olduğu zaman istenilen bölgeden gözlenme şansı vardır. Ay tutulmasında, ay tamamen kaybolma durumu yaşamadığı için dünyanın gölgesi de kırmızı görülmüş olur. Bir yıl içinde iki veya üç kere ay tutulur. Ay tutulmasının en uzun olanı ortalama 1 saat 43 dakika civarında olmuştu. Türkiye’den ay tutulmasını izlemek mümkündür. Gözlem evleri bununla ilgili etkinlik düzenler ve izleme fırsatınız olur. Fakat her tutulmayı da izleme fırsatı olmayabilir. Çünkü ay dünyanın etrafında dolanırken yörüngeleri bazen aynı düzlem üzerinde olmazlar.
Ay Tutulmasının Türleri Nelerdir?
Ay tutulması türleri dünyanın gölgesine göre farklılık gösterir. Ay tutulmaları uzun süreli olur. Çünkü dünyanın gölgesi aya nazaran daha büyüktür.
Ay tutulmasının türleri şu şekildedir;
- Yarı gölgesi ay tutulması, dünyanın ayı yarı gölgeyle kapatması şeklinde olur.
- Parçalı ay tutulması, dünyanın ayın bir kısmını gölgelemesi şeklinde olur. Birazı gölge de kalmış olur.
- Tam ay tutulması, ayın dünyanın tam gölgesinde kalması durumudur.
Yarı gölgeli ay tutulmasını göz ile tam anlayamayız. Parçalı ay tutulmasını çıplak göz ile rahat bir şekilde görebiliriz. Tam ay tutulması ise, göz ile rahatlıkla görülebilir ve ay tutulması kırmızı bir renktedir. Bu kırmızı rengi az miktarda güneş ışınları sebebi ile alır.
Video: Ay tutulmasıyla İstanbul depremi arasında bağlantı var mı?
Prof.Dr. Şükrü Ersoy, tv100 yayınında gök olaylarıyla deprem arasında ilişki olup olmadığı konusunu aydınlattı.
Ay Tutulmasının Güneş Tutulması İle Benzerlikleri ve Farkları Nelerdir?
Ay tutulması ile güneş tutulması, ışığın doğrusal şekilde yayılmasıyla oluştuğu için birbirine benzerler. Diğer taraftan aynı doğru üzerinde olmaları sebebi ile benzerler.
Ay tutulması da güneş tutulması da belirli zamanlarda gerçekleştikleri için benzerler. İkisi de gölge oluşumu sebebi ile gerçekleştiği için benzerlik bulunur. Ay güneşe dünyadan daha yakın olduğu için güneş tutulmasından farklıdır.
Güneş tutulması ay tutulmasına göre daha kısa sürmektedir. Güneş tutulması dünyanın bazı yerlerinde görülür iken ay tutulması gece olan bütün her yerden görülme şansına sahiptir.
Güneş tutulması yeni ayın evresinde oluşur iken ay tutulması dolunayın evresinde meydan gelir. Güneş tutulurken ayın gölgesi dünyanın belirli bir bölgesine düşerek oluşur. Farkları benzerliklerinden daha fazladır.
Kıyamet yaklaşıyor olabilir mi acaba?