Bebekler renkleri ne zaman ayırt eder? sorusu için uzman kişiler tarafından açıklanmış bilgiler bulunur. Bebekler belirli bir olgunluğa gelene kadar renkleri tam anlamıyla yetişkinlerin gördüğü gibi görmezler. Aynı zamanda bebeklerin görme duyuları da yetişkinlere göre oldukça az işleve sahiptir. Bebekler doğdukları zaman görme duyularını flu olarak kullanabiliyorlar. Ve yetişkinlere göre görme duyuları %5 netlik sağlayabiliyor. Hem görüş netliği ve açısı hem de renk konusunda yeni doğan bebeklerin normal bir görme duyusuna sahip olmaları birkaç ayı buluyor. Peki, Bebekler Renkleri Ne Zaman Ayırt Eder?
Yenidoğan Bebekte Görme ve Görsel Gelişim
Doğumdan hemen sonra bebekler neredeyse sadece siyah, beyaz ve gri tonlarında görme yeteneğine sahiplerdir. Görme yeteneğini kontrol eden retina ve beyindeki sinir hücreleri tam anlamıyla gelişmiş durumda değildir.
Yenidoğan bebeğin gözleri yakın nesnelere odaklama yeteneğine sahip olamaz bu nedenle bebeklerin çevrelerini ilk görüşleri oldukça belirsiz ve yalnızca gri tonlarında gerçekleşir. Bebeklerin görme yetenekleri ve görsel gelişimi birkaç ay sürecek bir zaman dilimi gerektirir. Bu dönemde bebeği zorlamamak, gelişim dönemine uygun yöntemler ile gelişim sürecini desteklemek gerekir.
İzleyin: Bebekler ne zaman görmeye başlar?
Bebeklerin Görme Duyuları Neden Sonradan Gelişir?
Dünyadaki renkleri görmemizi sağlayan ve retina konisi olarak bilinen hücreler bulunur. Bu hücreler üç farklı formda bulurlar ve renkleri ayırt etme konusunda gelişimlerini tamamlamaları gerekir.
Bebeklerde bulunan her üç tipteki retina konisinin olgunlaşması için zaman gereklidir. Sadece olgunlaşma için değil, gelişen hücrelerin beyin retina konilerinden gelen sinyalleri anlayabilmesi için de zaman gerekiyor.
Renkleri ayırt edebilmek için retina konisi ile beyinden gelen sinyallerin uyuşması şarttır. Bu nedenle bebeklerin renkleri ayırt edebilmek için belirli bir süreye ihtiyaçları vardır.
Bebeklerde Renk Ayırt Etmeye Başlama
Bebelerin yeşil ve kırmızı rengini ayırt edebilmeleri doğumdan sonraki 2. ayda gerçekleşmeye başlar. İlk iki ay yeni doğan bebek yeşil ve kırmızı rengini ayırt edemezler. Gördükleri yeşil ve kırmızı renkleri oldukça soluk bir şekilde görürler.
Zaman geçtikçe renkler netleşmeye ve gerçek tonlarında görülmeye başlar. 2. aydan sonra bebekler yavaş yavaş mavi ve sarı arasında ayırt etme yeteneğine sahip olurlar.
Bebeklerde Tam Anlamıyla Renk Ayırt Etme
Bebeklerin gelişim hızları kişisel olarak farklılar gösterir. Ancak yine de bebekler için 25 aylık olmak renkleri tamamen ayırt edebiliyor olmayı gerektirir. Bebekler 2 yaşına gelmeden önce renkleri ayırt edebilir ve renkleri öğrenmeye başlamış olurlar.
Eğer 25 aylık olmalarına rağmen renk ayırımı yapamıyorlarsa uzman kişi tarafından destek almak gerekir. Bebeklerin renkleri ayırt etmeleri konusunda onlara destek olmak için ailelerin yapabilecekleri yöntemler bulunur. Bu yöntemler sayesinde bebeklerin renk ayrıt etme gelişimleri desteklenmiş olur.
Bebeklerin Renkleri Ayırt Etme Zamanı
Bebekler 6 haftalıktan 2 aylık olana dek büyük gelişimsel aşamalardan geçerler. Renkleri fark etmeleri de bu aşamalar içerisinde gerçekleşmeye başlar. Ancak yine de renklerin farklılığını anlasalar dahi isimlerini ayırt etmeleri ve doğru ifade edebilmeleri 2 yaşını bulur. Bebeklerin renkleri tanıma kabiliyetleri, şekil, boyut ve doku arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ayırt etmeye başlaması 18 aydan itibaren gelişmeye başlar.
Bebeklerin temel renkleri öğrenme süreçleri önce biraz süre gerektirir ancak çoğu bebek en az 36. ay sonra renkleri isimlendirmeye ve tam anlamıyla ayırt etmeye başlayabilir. Bebekler çok hızlı öğrenmeye yatkınlardır.
Bu nedenle çocuklara ne kadar zengin öğrenme çevresi sunulursa o kadar verimli bir öğrenme süreci geçirirler. Bebeklerin kişisel gelişim hızları ve potansiyellerine bağlı olarak renk ayırt etme zamanları değişiklik gösterir. Yaşıtlarından birkaç hafta hatta belki birkaç ay önce veya sonra renk ayırt etmeye başlamaları herhangi bir sorun teşkil etmez.
Bebeklerin Renk Ayrıt Etmelerini Geliştirecek Yöntemler
Ailelerin bebeklerin renkleri ayırt edebilmeleri konusunda destekleyici uygulamalar bulunuyor. Bebeklerin renkleri daha kolay ayırt edebilmelerine yardımcı olacak uygulamalar:
- Nesnelerin renkleri hakkında sıkça sohbet etmek
- Nesnelerin renkleri hakkında sorular yöneltmek
- Renklerle ilgili şarkı ve tekerlemeler söylemek
- Gökkuşağı içinde bulunan temel renkleri kullanarak boyama yapmak
- Renklerle ilgili hikayeler anlatmak
- Temel renkleri içeren eğitici oyuncaklar ile çocuğun vakit geçirmesini sağlamak
Bebeklerin renklerle olan ilgisi ve geçirdiği vakit sayesinde renk ayırt edebilme yetenekleri arasında bir bağ bulunur. Bu nedenle zengin renk içerikli materyaller ile bebeklerin renk ayırt etmelerine destek olunur.
Video: 1 – 2 Aylık Bebeklerde Görme Gelişimi
Bebeklere Renk ve Nesne Eşleştirme Yoluyla Renkleri Öğretmek
Bebeklerin nesneler arasında bağ kurma ve eşleştirme yetenekleri oldukça hızlı gelişir. Bu nedenle belirli bir nesle ile renk öğretimi yapmak pratik ve kalıcı bir öğrenme yöntemidir. Bebeklerin ilgi duydukları nesneler ile renkleri eşleştirebilir ve sürekli tekrar ile pekiştirme yapabilirsiniz. Renk ve nesne eşleştirme yöntemi örnekleri
- Tavşan / beyaz
- Gökyüzü, deniz / mavi
- Limon / sarı
- Elma / kırmızı
Çocuğun kişisel olarak ilgi duyduğu oyuncaları renkleri çocukla tekrarlamak da renk gelişimleri açısından faydalı olacaktır. Bebeklerin gelişim dönemlerine saygı duymak, bilinci bir şekilde çocuğun gelişimini takip etmek gerekir. Yanlış renk öğrenimini engellemek amacıyla çocukla sağlıklı bir iletişim kurmak ve çocuğun bilgisini kontrol etmek doğru olur.
Çocuğun Renk Körü Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Renk körlüğünün anlaşılabilmesi için öncelikle çocuğun belirli bir yaşa gelmiş olması gerekir. 4 yaşına gelen çocuklarda renk ayırt etme konusunda sıkıntı yaşanıyorsa bu durumda mutlaka renk körlüğü testi uygulanması gerekir.
Çocuğun 4 yaşından sonra zorla gelişiminin desteklenmesi ve öğretilmeye çalışılması çocukta olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle görme ve renk ayırt etme konusunda sorun yaşayan çocuklar için profesyonel destek almak her zaman en doğru yöntemdir.
Yeni doğan bebekler 15 cm ile maksimum 40 cm mesafeyi görür.