Gebelik adına umut veren yöntemler arasında olan tüp bebekte başarıyı neler artırır? Çiftler arasında bazen çözümü doğal olmayan durumlar olabilmektedir Doğal yöntemle gebe kalmak isteyen falan çocuk sahibi olamayan çiftlerde, bilinmeye bazı sebepler etken olabilir. Bu faktörlerin tespit edilmesi adına bir kadın doğum doktoruna başvurmak ve bu anlamda testler yaptırmak önemlidir. Kadın ve erkek olarak yapılan testlerde ayrı ayrı incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler yapılırken, çiftlerin bazı nitelikleri göz önünde bulundurulur.
Çoğul Gebelikte Tüp Bebek Başarısı
Yardımcı Üreme Teknikleri Yönetmeliği gereği, embriyo transferi yapılmaktadır. Bu transferde özellikle 2 embriyodan fazla yapılan transferde, tek yumurta ikizi başarısı azalır. 2 embriyo transferinde ise çift yumurta ikizi olma başarısı 1/3 oranında oluşmaktadır. İstisnai durumlarda ise 2 embriyo verildiğinde 3-4 bebek, bölünme yöntemi ile tek yumurta ikizi olabiliyor.
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler ise çoğul gebelik tercih edebiliyorlar. Çoğul gebelik süreci zor olduğu gibi risklidir. Bu nedenle doktor ve hasta ile karar verilmektedir. Transfer edilmeyen embriyo ise isteğe göre 5 yıl dondurularak saklanabilmektedir. Yardımcı üreme teknikleri ile gerçekleştirilen çoğul gebelik %20-%30 oranında olup, bu oranın büyük bölümü ikiz, üçüz ya da daha fazla olabiliyor. İkizden fazlası nadir olarak görülen durumlardır.
Başarılı Tüp Bebek İçin Aşamalar
Başarılı bir tüp bebek tedavisi için bazı aşamalar vardır. Bu aşamalarda özellikle dikkat edilmesi gereken stresten uzak durmaktır. Başarılı bir süreç için çiftlerin rahat olması önemlidir.
Aşamalar;
- Eğitim evresi
- Yumurtalık uyarılması, tedavi ve başarısı
- Yumurtaların toplanması
- Laboratuvar işlemleri
- Embriyo transferi
Her aşama dikkatli, özenli ve kontrollü olarak gerçekleşir. Bu aşamalarda kadın ve erkek ayrı şekilde teste tabi tutulur. Bu testler sonucunda nedenler ve etkenler belirlenir. Uygulanacak tedavi yöntemlerine geçmeden önce, başarının daha yüksek olması adına tedavi yöntem tekniği belirlenir.
İzleyin: Soru&Cevap: Tüp bebek tedavisinde başarı oranı ne?
Tüp Bebek Tedavisi Eğitim Süreci
Tüp tedavisi başlangıcından itibaren bazı eğitimler çiftlere verilir. Bu tedavi sürecine başlamadan önce yapılacak uygulamalar, teknikler, ilaç kullanımı önemlidir. Bu ilaç kullanımında özellikle nasıl kullanılması gerektiği çiftlere belirtilir. Onay formları taraflara imzalatılır ve tedavi yönteminin başlangıç aşaması başlar.
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalıkların Uyarılması ve Gelişiminin Takibi
Tüp bebek tedavisinin başarılı olarak sonuçlanması adına en önemli done olan yumurtalıklar kontrol altına alınmalıdır. İlaç tedavileri ve hormon tedavisi ile yumurta sayısı artırılır. İlaçlar istenilen süreçten önce yumurtlamanızı engeller. İlaçlar burun spreyleri, deri altına uygulanan enjeksiyon olaraktır.
Kişilerin bizzat kullanımlarını kolaylaştırmak adına eğitimler verilir. Tüp bebek tedavisinde ne kadar çok yumurta üretilirse o kadar fazla başarı şansı yükselir. Bu yumurtalar arasından en kaliteli embriyolar seçileceği için, yumurtlama sayısı önemlidir.
Cilt altı ve kas içine yapılan enjeksiyonlar ile yumurtalar uyarılır. Yumurtalık uyarılması işlemi 10 gün sürmektedir. Yumurta gelişimi bu aşamada birkaç kez kontrol edilir. Kontrollerde ultrasonografi yapılır, hormon düzeyine göre ilaçlarda doz ayarlanır.
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtaların Toplanması
Yumurtalar yeterli sayıda olduğunda ve olgunlaştığında, yumurta gelişim sürecinin sonuncusunu uygulamak adına enjeksiyon yapılır. Yumurtaların toplanması için son enjeksiyon yapıldıktan 36. saate ulaşması gerekir.
Genel anestezi yöntemiyle yumurtalar toplanır. Vajinal ultrasonografi yönteminde de kullanılan ultrason ucundaki iğne, bu sefer yumurtaları toplamak için vajinadan geçer. 30 dakika süren bu işlemde, yumurtalar toplandığı gibi sperm ile döllenme işlemine geçilir. Çiftler tekrar kullanacakları ilaçlar için bilgi verilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Laboratuvar İşlemi
Yumurtalar toplandıktan sonra, yumurtaların döllenmesine dair bilgi verilir. Normal döllenen yumurtalar tespit edildikten sonra 2-5 gün süresince laboratuvarda incelenir. En uygun zamanda ise yumurtalar arasındaki en kaliteli olanları belirlenir, ana rahmine yerleştirilir. Bu işlem süresi ve zamanı hakkında çiftlere bilgi verilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi
Tüp bebek tedavisinin başarıyla tamamlanması adına son aşama embriyo transferidir. Çiftlere transferi yapılacak embriyo sayısı, kalitesi hakkında bilgi verilir. Bu işlem muayene kadar kolay bir işlemdir. Anestezi olmadan yapılan işlemler arasındadır. Anne adayları transfer işleminden önce su içer ve idrar torbasının dolması sağlanır. İdrar torbasının bir miktar su dolu olması, mikroskobik ortamda yapılan işlemin başarılı olması adına önemlidir. Embriyolar kaliteli ve fazla ise çiftlerin isteğine göre dondurulur. Tedavinin başarılı olup olmadığını ise transferden 14 gün sonra öğrenmek mümkündür. Sonuç başarılı ise, bebeğin kalp atımları 3 hafta sonra izlenebilir.
Çoğul Gebelik Başarı Oranları ve Riskleri
Çoğul gebelik genellikle çiftlerin tüp bebek yönteminde, aşılama yönteminde tercih ettiği teknikler arasındadır. Doğal gebelik yönteminde de oluşabilen çoğul gebelik 80 doğumda 1 oranında olmaktadır. Tüp bebek tedavisinde ise bu oran 20 kat artar. Bu nedenle çiftler tarafından tercih edilir. Ancak çoğul gebelik riskleri oldukça fazladır. Bu durumda doktor ve hasta karar verir.
Riskler;
- Erken doğum
- Prematüreye yönelik bebek ölümleri
- Şeker hastalığı
- Yüksek tansiyon
- Gebelikte kanama
- Doğum sonrası kanama
- Gelişme geriliği
Bu riskler çoğul gebelikte oldukça artan sorunlar arasındadır. Anne ve bebeğim yaşamını riske sokabilecek bu komplikasyonlar doktorlar tarafından çiftlere bildirilir.
Tüp Bebek Tedavisi Şansı
Tedavide görülen başarı, tedavi bitimi itibari ile 9 aylık süreçte bebeğinizin sağlam doğabilmesi ile ilintilidir. Ülkemizde 3 aileden birisi başarı ile tüp bebek sayesinde çocuk sahibi olabiliyor. 2027 tarihi itibari ile uzmanlara göre başarı oranı %100 seviyesine ulaşacağı belirtiliyor. Türkiye tüp bebek tedavisinde Avrupa’da 5. sırada, dünyada ise 7. sıradadır. Günümüzde en yüksek başarı oranına bakıldığında ise Amerika Birleşik Devletleri birinci sırada yer alıyor.