Anne ve baba adayları tarafından en çok araştırılan konu tüp bebek kavramıdır, peki tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek tedavisi IVF yöntemi kullanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. IVF yöntemi; vücut dışında, bir ya da daha fazla yumurta hücresini spermlerle buluşturma yöntemidir. Hamilelikte en önemli olan fetüs gelişimi ve döllenme oluşturulur, fetüsün ana rahmine transferi yapılır. Bu yöntemle gebe kalınması sağlanır ve sonrasında ilaç tedavisi ile desteklenmesi gerekir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Çocuk sahibi olmak isteyen fakat doğal yollarla mümkün olmayan durumlarda uygulanan bu üreme tekniği, kısırlık tedavisinde oldukça fazla kullanılan tedaviler başındadır. Bazı etkenlerden dolayı çiftlerin çocuk sahibi olması zorlaşır.
Bu etkenler;
- Kısırlık
- Enfeksiyon
- Tüplerde tıkanma
- Erkekteki sperm kalite düşüklüğü
- Kilo
- Yaş
Bu etkenlerden dolayı çiftlerin çocuk sahibi olması zorlaşabilir. Uygun tedavi yöntemleri ile birlikte bu sorun ortadan kaldırılabiliyor. Tüp bebek yöntemiyle kadından alınan yumurta ve erkekten alınan spermler toplanır, laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Oluşturulan gebelik ise doğal yollardan oluşan hamilelikten farksızdır.
Tüp Bebek Yönteminde Yumurtaların Yerleştirilmesinde Kullanılan Yöntemler
Tüp bebek tedavisinde yumurtalar 2 şekilde yerleştirilir. Bunlardan ilk yöntem laboratuvarda yapılan yöntemdir. Bu yöntemde döllenme işleminde yumurtaların yanına spermler bırakılır. Spermlerin doğal yolla yumurtaların içine girmesi sağlanır. Döllenme işlemi beklenilir. Bu klasik olan tüp bebek yöntemidir.
Diğer yöntem ise; Mikroskop altında olan spermin, materyaller olarak pipet kullanılmasıyla, yumurtaya doğrudan enjekte edilme yöntemidir. Bu yönteme mikroenjeksiyon adı verilmektedir. Bu yöntemler; çiftlerin bazı özellikleri göz önünde bulundurularak uygulanır. Çiftler için yöntemlerin belirlenmesinde en önemli etken ise en yüksek başarının sağlanmasıdır.
İzleyin: Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Oldum?
Aşılama Tedavisi ve Tüp Bebek Tedavisi Arasındaki Fark?
Aşılama tedavisi; erkeğe bağlı olan nedeni bilinmeyen kısırlık gibi vakalarda uygulanan başlıca yöntemdir. Aşılama yönteminde uygulanan kadının yumurtalıklarının uyarılması, tüp bebek tedavi yönteminde de uygulanır.
Yumurtalar çatlarsa ikinci aşamaya geçilir ve erkekten elde edilen spermler, kanül ile rahim içerisine transfer edilir. Aşılama tedavisinde önemli olan durumlardan birisi, kadınlardaki tüplerden en az birinin açık olmasıdır.
Aşılama yönteminde gebeliğin tam olarak tutunması için, kadında endometriozis hastalığı olmamalıdır. Sperm analizi yapılan erkeklerde ise analiz sonucu normal veya normal seviyeye yakın olmalıdır.
Tüp Bebek Tedavisinde Yüksek Başarı Sağlanması
Tüp bebek tedavisinde yüksek başarı oranı sağlanması adına bazı koşulların olması gerekir. Kadın doğum doktorları tarafından risk etkenlerine bakılarak tedavi yöntemi belirlenir. Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen bazı etkenler vardır.
Bunlar;
- Kadınlarda 35 yaş ve sonrası gebe kalma şansı azalır.
- 30 ya da daha üzeri vücut kitle indeksi değeri yüksek kilo anlamına gelir ve gebeliği etkiler.
- Yumurtalık rezervinin azalması
- Nedenibilinmeyen kısırlık
- Rahimde sorun
- Fallop tüplerindeki sorunlar
- Sperm kalitesindeki düşüklük
- Sperm sayısındaki azlık ve tutunma sorunu
- Yumurtalıklara ve spermlere zarar veren bağışıklık sistemi sorunları
- Rahimde tutulmaya sebep olan miyop, polip, yapışıklık, endometriozis sorunu
- Çiftlerde sigara kullanımı
- Stres
- Dengesiz beslenme
- Alkol kullanımı
Tüp bebek tedavisinde başarı şansının yükselmesi adına bu etkenlerin olmaması önemlidir. Doktorlar tarafından başarı oranları aktarılırken kaçıncı işlemde canlı doğum olacağı anlatılmalıdır.
Biyokimyasal Gebelik Nedir?
Tüm şartlar yerine getirildiğinde bazen kanda beta hcg değeri yüksek olabiliyor. Bu değerlerde kanda çıkan gebelik testi normal gözükse de ultrasonografide pozitif çıkmayabiliyor. Bu duruma biyokimyasal gebelik denir. Gebelik kesesi gözlense de çoğu zaman kalp atımına sahip bir bebek yoktur.
Tüp Bebek Tedavi Sürecinin Kapsadığı Alanlar
Normal şartlarda düzenli adet gören kadınlarda her ay oluşan yumurta sayısı tektir. Tüp bebek tedavi yönteminde, bazı hormon ilaçları kullanılır ve bu sayı arttırılmaya çalışılır. Erken yumurtlamayı engelleyici hormon tedavisi uygulanmaktadır.
Hormon ilaçları kullanıldığında bazı gelişmelerin gözlemlenmesi adına kan testleri ve ultrason yapılır. Yumurtaların toplanma işlemi genel anestezi yöntemiyle yapılıyor. Bu yöntemin dışında sedasyon ve lokal anestezi de kullanılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisinde Süreler
Mikroenjeksiyon ya da klasik yöntem uygulanarak yapılan döllenme işleminde, yumurtalar 2-3 gün ya da 5-6 gün içerisinde laboratuvar ortamında bırakılır. Isı ve atmosfer olarak kontrol altında tutulan yumurtalar, aralarında gelişen en kaliteli embriyoların, rahim içerisine yerleştirilmesiyle sonlanır.
Tüp bebek tedavi yönteminin uygulanması için uygun zaman dilimi vardır. Özellikle korunmadan cinsel ilişki yaşanmasına rağmen, 1 yıl ya da daha fazla sürede hamilelik gerçekleşmiyorsa tüp bebek yöntemine geçilebilir. Tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar yapılabiliyor.
Tüp bebek tedavisinde en önemli etken, kadındaki yumurta rezervidir. Uygunda regl döneminin 3. günü, hormon testleri ve ultrason ile yumurtalık rezervi detaylı olarak gözlemlenir. Yaş faktörü nedeniyle embriyo incelenmelidir.
Kadınlarda kısırlık sorunu var ise erken yaşta tedaviye başlanılması önemlidir. Düşük yumurtalık rezervi olan kadınlar, yumurta dondurma tekniğiyle ilerleyen yaşlarda da gebe kalabiliyor.
Erkeklerde Tüp Bebek Tedavisi Yaş Sınırlaması
Erkeklerde sperm her yaş seviyesinde devam eder. Sperm kalitesi sadece yaşa göre düşer. 55 yaş ve üzeri olarak erkeklerdeki sperm hareketliliği %54 azalmaktadır. Erkeklerde görülen bu sperm hareketlilik azalması, spermlerdeki DNA bozulmasından kaynaklanır.
Tüp bebek tedavisinde erkekten kaynaklı sorunlarda aşılama yöntemi kullanılır. Bu yöntemin uygulanması için çiftlerin korunmadan cinsel birliktelik yaşaması ve buna rağmen gebelik olmaması sonucu yapılabiliyor.
Kadın doğum doktoru tarafından yapılan bazı testler sonucu, gebelik sorununa neyin neden olduğu incelenir Ülkemizde genellikle doğru bilinen yanlışlar arasında yer alan, gebeliğin olmamasının
kadınlara bağlanmasıdır. Burada sorun erkek kaynaklıda olabildiği göz ardı ediliyor. Bu durumlarda en kesin sonuç ve kaynağın tespiti testler ile ortaya çıkar.