Hamile kadınlarda neden suni sancı verilir? Her kadının hamileliği farklı özellikler gösterebilir. Kimi zaman bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye atmamak için Kadın Doğum Uzmanı tarafından suni sancı verilebilir. Doğum anının gelmesine rağmen bebek hala gelmiyorsa ve annede bu hususta hiçbir belirti yoksa doktor suni sancı yöntemine başvurabilir. Bebek gereğinden fazla anne karnında kalmaması için doğumun başlatılması gerekir.
Kimi hamile bayanlarda da doğum yapmaları için yeteri kadar sancı oluşmadıysa böyle durumlarda da suni sancı denilen doğum indüksiyonu kişiye verilebilir. Doğum indüksiyonu anne adayına serum yoluyla aktarılmaktadır.
Video: SUNİ SANCI (OKSİTOSİN İLE) NEDEN VE NASIL UYGULANIR? NORMAL DOĞUM SANCISINDAN DAHA AĞRILI OLUR MU?
Suni Sancı Neden Verilir?
Doğumu beklerken anne adayında herhangi bir belirti, kasılma ve sancı oluşmaması hallerinde doğum indüksiyonu denilen sancı kişiye verilebilir. Serumun içerine oksitosin adı verilen sıvı kişinin rahminde kasılmaları arttıracağından sancı oluşumu olacaktır. Bu suni sancı oluşturan sıvı aynı zamanda normal doğum sırasında oluşan kan kaybını önlemek için de kullanılır.
Suni sancının verilmesinin esas amacı gerek annenin gerekse bebeğin hayatını tehlikeye atmamaktır. Anne karnında uzun süre kalmak ve doğum olayının gerçekleşmemesi tehlikeli bir durumdur. Bebek ne eksik ne de fazla anne karnında kalmalıdır.
Suni sancı yöntemi düşük maliyetli bir yöntemdir. Ülkemizde sık olarak uygulanmaktadır. Suni sancı başlamayan doğumu başlatmak ve doğumun sıkıntısız geçmesini sağlamakta kullanılır.
Suni Sancıya Doğum Sırasında Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
Suni sancı anlaşıldığı üzere her doğumda ihtiyaç duyulan bir yöntem değildir. Sadece Şu hallerde suni sancıya gereksinim duyulur:
- Bebeğin gereğinden fazla anne karnında kaldığı zamanlarda
- Doğumun başlamasına çok fazla olmasına rağmen suyun erkenden gelmesi halinde
- Bebeğin anne karnındaki gelişiminde yaşanan sorunlarda
- Kan uyuşmazlığının yaşanması hallerinde
- Bebeğin anne karnında ölmesinde
- Anne adayının tansiyon hastası olmasında
- Annenin rahminde görülen enfeksiyon hastalıklarında
Doğum indüksiyonu veya diğer adıyla suni sancı böyle durumlarda kişiye verilebilir. Suni sancıyla beraber kişide kasılma ve ağrılar oluşarak doğumun başlaması sağlanır.
Doğum Anında Suni Sancı Nasıl Kullanılır?
Normal yada sezaryan doğum sırasında annede hiçbir şekilde doğum sancısı oluşmadıysa suni sancı yaratılarak doğumun başlaması sağlanır. Ayrıca suni sancıda kullanılan sıvı serum yoluyla kişiye verilirken, kişinin beyninde de bu hormonun salgılanması sağlanır. Doğum bir nevi kişinin beyninin de hazır olmasına dayalı bir süreçtir. Bu horman beyin tarafından da salgılandığında doğum kolaylaşacaktır.
Doğum esnasında kişiye verilen bu sıvının doğumun gerçekleşmesini kolaylaştırmasının yanında hiçbir yan etkisi yoktur. Normal doğum esnasında oluşabilecek kan kaybını önlemek için bu sıvıdan yararlanılır.
Suni Sancı Hangi Durumlarda Verilmez?
Annenin aile geçmişinde yani genetik faktörlerinde doğum sancısı hikâyesi yoksa kişide olma olasılığı düşüktür. Dolayısıyla bu kişilere suni sancı uygun görülür. Fakat suni sancının verilmemesi gereken hallerde vardır. İşte o haller şöyledir:
- Plasente previa
- Bebek anne karnında yan duruyorsa
- Bebek olması gerektiğinden fazla kiloya sahipse
- Bebeğin başının olması gerektiğinden büyük olması durumunda
Böyle durumlarda suni sancının verilmesi hem anneye hem de bebeğe ciddi zarar verebilir.
Suni Sancının Riski Var mıdır?
Suni sancı bugüne kadar ne anneye ne de bebeğe zarar verebilecek yöntem değildir doğru uygulandığı sürece. Doğumun başlama süresine göre aralıklarla suni sancı verilebilir. Fakat sürekli verilmemelidir. Normal doğum olması gerekirken sürekli sancı verilmesi sezaryan doğuma zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla Doğum uzmanının bilinçli davranması gerekmektedir.