Hamilelikte kızamıkçık enfeksiyonu nedir? Tedavisi nelerdir Rubella Halk arasında kızamıkçık olarak bilinmektedir. Sıklıkla görülen, bir enfeksiyondur. Hamilelik esnasında geçirilirse, bebekte ciddi problemlere sebep olmaktadır.
Rubella Nedir?
Rubella (kızamıkçık) döküntüler şeklinde görülen ateşli bir virüs enfeksiyonudur. Genelde çocukluk çağlarında geçirilmektedir. Kızamıkçık, üç gün kadar sürmektedir. Çoğunlukla kızamıktan daha hafif seyretmektedir. Kızamıkçık belirtileri, yüzden başlayıp vücuda yayılan döküntüler şeklindedir. Diğer belirtileri hafif ateş, iştahsızlık, öksürük bazen, baş ağrısı ve eklem ağrısı şeklindedir. Bazen bu hastalık, 1-2 hafta kadar da sürebilmektedir.
Bazen de o kadar hafif seyreder ki hastalık olup olmadığı anlaşılmaz. Rubella yetişkinlerde biraz daha şiddetli olabilmektedir. Eklemde çeşitli ağrılar, görülmektedir. Hastalık bittikten sonra insanda, kalıcı bir hasar bırakmaz. Enfeksiyonu geçiren kişi bağışıklık kazanmaktadır. Bir daha da rubella hastalığı görülmemektedir.
Video: Hamilelikte toksoplazma, kızamıkçık ve CMV (sitomegalovirüs) enfeksiyon taraması nasıl yapılır?
Rubella( Kızamıkçık) Hastalığının Özellikleri
Kızamıkçık hastalığının kuluçka süresi 14 ile 23 gün arasındadır. Kişi temas ettikten sonra, belirtileri 14 ile 23 gün arasında ortaya çıkmaktadır.
Özellikleri ise şöyledir;
- Virüs, hasta olan bireyin burnunda ve boğazında bulunmaktadır.
- Hasta olan bireyin hapşırması veya öksürmesi ile havaya karışmaktadır.
- Günümüzde bu hastalık, önlenebilir bir düzeydedir.
- Kızamıkçığı önlemede aşı kullanılmaktadır.
- Aşı olan kişiler, bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmaktadır.
Bu hastalığa karşı bireyin bağışıklığının olup olmadığını ise, yapılan serolojik incelemeler ile anlaşılmaktadır.
Kızamıkçık Hastalığının Tedavisi
Bu hastalık, 7 ile 10 gün içinde genelde, tedavi gerektirmeksizin geçebilmektedir. Belirtiler şiddetli ise, doktorlar, genelde ateşi düşürmek ve oluşan ağrıyı azaltmak için ilaçlar yazmaktadır. Küçük çocuklarda da hastalığa yönelik şurup tedavisi uygulanabilmektedir. Bol sıvı alımı ve evde istirahat önerilmektedir.
Gebelikte Kızamıkçığın Bebek Üzerindeki Etkileri
Kızamıkçık enfeksiyonu gebelik esnasında geçirildiğinde, bebekte ciddi hasarlara yol açmaktadır. Bazen de gebeliğin sonlanmasına neden olabilmektedir. Kızamıkçık aşısı 1969 senesinde kullanıma girmiştir. Aşıdan önce, çok sayıda bebek ölümleri ve düşükler yaşanmıştır. Aşıdan sonra büyük salgınların önüne geçilmiştir. Günümüzde ise, üreme çağındaki pek çok kadının bu hastalığa karşı bağışıklığı bulunmaktadır. Bu nedenle kızamıkçığa bağlı doğumsal kusurların görülme sıklığı oldukça azdır.
Hamilelerde Kızamıkçık Tedavisi
Hamilelikte kızamıkçık tedavisinde ise, genelde virüsle savaşma özeliği antikorlardan yararlanılmaktadır. Bu antikorlar, belirtilerin biraz hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Bebeğin, doğuştan kızamıkcık sendromu ile doğması hallerinde ise uzman bir ekip tarafından tedavi edilmesi son derece önem arz etmektedir. Süreçte dikkatli olunması gerekir.
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.