Emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalıdır? Sorusunun cevabı bütün anne ve anne adayları için merak konusu. Yeni doğum yapan çiçeği burnunda anneler, bebeklerini hemen emzirmek ve onlarla duygusal bağı güçlendirmek isterler; fakat gelişen şartlar ve durumlardan dolayı bu mümkün olmayabilmektedir.
Meme Reddi Nedir?
Bebeklerin anne sütü almak istememesi, emmeye karşı isteksiz davranması “meme reddi” olarak kabul edilmektedir. Bunun çok farklı sebepleri bulunmaktadır. Konuya hakim olmak, doktora danışmak ya da sağlam kaynaklardan araştırıp gereken önlemlerin almak bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.
İzleyin: Bebek emmeyi redediyorsa ne yapılmalı?
Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?
Bebeklerin emmeyi reddetmesinde ki sebepleri şöyle sıralamak mümkündür.
- Sezaryen sonrasın annenin sağlık durumunun el vermeyişinden dolayı bebeğe biberonla mama verilmesi ve bebeğin plastiğe sağladığı uyum sonrası meme kabul etmemektedir.
- Annenin stresli olması bebeği de etkilemektedir.
- Annenin tükettiği gıdalar bebeğin memeyi reddetmesine sebep olur. Sarımsak, soğan gibi kokusu ağır gıdaların tüketilmesi bu durumu tetikler.
- Bebeklerde burun tıkanıklığının olması emme reddini meydana getirir. Emzirmeden önce burun temizliğinin yapılması gerekmektedir.
- Annenin bebeği emzirdiği ortam, bebeğin ilgisini başka yerlere çekiyorsa eğer bu da emme reddine sebep olur.
- Bazı bebeklerin doğduktan kısa bir süre içerisinde ağızlarında çıkan pamukçuk neden olabilir.
- Bebeğin alışmış olduğu düzenin ve ortamın değişmesi de bebeği etkilemektedir.
- Emzirme sırasında annenin tekrar hamile kalması sütün tadını değişeceğinden bebek, emmeyi reddeder.
- Diş çıkarma evresinde bebek emmeyi reddeder.
- Kulak enfeksiyonunun varlığı bebeği çok rahatsız edeceği için bu da emme reddini ortaya çıkarır.
Bu sebepleri gözden geçirmek ve imkanlar dahilinde bu sıkıntıyı ortadan kaldırmaya çalışmak gerekir; aksi olursa bebeğe takviye gerekebilir.
Emmeyi Reddeden Bebeğe Ne Yapılmalıdır?
Emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalıdır diye anneler araştırmaya girmektedirler. Emmeyi reddeden bebekler için yapılması gerekenlerin başında annenin panik yapması gelir.
- Sakin olmak; annenin sakin olması bu evrede çok önemlidir. Anne stres yaptıkça bebek emmeyi reddetmeye devam eder.
- Neden emmek istemediğini araştırmalı ve çözüme gitmeye çalışmalıdır.
- Annenin anlamadığı bir durum söz konusu ise muhakkak doktora danışmak gerekir.
- Bebeğin emmeyi reddettiği zamanlar muhakkak anne sütü sağmalıdır. Süt kaldıkça tadı ve kokusu değişeceği için bu bebeğin daha çok emmeyi reddetmesine sebep olur.
Bazı sıkıntıların geçeceği unutulmamalı ve stres yapmamalı, bu süreçte bebeğe manevi desteği vermek gerekir.
Emme Reddine Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Bebeklerde emmeyi reddetme durumu bazen normal olarak karşılanmaktadır. Burun tıkanıklığı, kulak enfeksiyonu ya da ağızda ki mantarlar geçici süreç için bebeğin meme reddini meydana getirir. Hemen telaşa kapılıp emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalıdır diye paniğe kapılmadan sakince araştırılmalı ve mantıklı çözümler bulunmalıdır.
Sarımsak ya da soğan tüketiyorsa anne, bunları hemen terk etmeli, mümkünse sütü bir iki öğün sağıp sütü tazelemelidir. Acı ya da ekşi tüketiminde de sütün tadı ve kokusu değişeceği için bebek emmeyi reddeder. Annenin tükettiği gıdaları gözden geçirmeli ve daha sağlıklı beslenmelidir.
Bebeğin alışık olduğu bir düzeni vardır. Bebekler büyükler gibi farklı ortamlara kolay uyum sağlayamadıkları için sorun yaşamaktadırlar. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalmamak için bebeğin alışık olan düzenini bozmamak gerekmektedir.
Bebeği Besleme Yöntemleri Nelerdir?
Emmeyi reddeden bebeğe ne yapılmalıdır diye düşünürken annelerin aklına ek besin de gelebilir. Emmeyi reddeden bebeğin muhakkak takviye almaya ihtiyacı vardır ve annenin bunu ihmal etmemesi gerekir. Bebeğin sağlığı açısından emmeyi reddettiği zamanlarda biberon yerine kaşıkla mama vermek memeden tamamen soğumasının önüne geçer.