Doğum sonrası vücudumuzda neler oluyor? Doğum olduktan sonraki, ilk 6 haftalık süre, lohusalık dönemidir. Gebelik esnasında, annenin vücudunda oluşan, anatomik ve fizyolojik değişikliklerin ortadan kalktığı bir dönemdir. Anne, gebelikten önceki haline dönmektedir. Bu süreç, plasentanın doğumuyla başlamaktadır. Üreme organlarının, gebelik öncesi haline, geri dönmesiyle tamamlanmaktadır. Gebelik sürecinde ve doğum esnasında, özellikle rahim, vajina ve memelerde çeşitli farklılıklar meydana gelmektedir. Kadının, psikolojik durumunda da bir takım değişiklikler gözlenmektedir.

Rahimdeki Meydana Gelen Değişiklikler

Rahim, gebelik süresince büyümektedir. Bebeği beslemek amacıyla, damarlanması, artmaktadır. Rahimin yeniden, gebelik öncesi boyutlarına dönmesi gerekmektedir. Doğumdan sonra, rahim yaklaşık olarak 1000 gram ağırlığındadır. Doğum sonrasında devamlı kasılmaların olması rahmin küçülmesine olanak sağlar.

Üçüncü haftanın sonunda, yaklaşık 100 grama kadar gerileme gözlenmektedir. Gebelik sürecinde, çapları artmış olan çevre damarlarının boyutları, tamamen gebelik öncesi duruma gerilemese de yeniden küçülür. Doğum olduktan sonra, lochia (löşi) ismi verilen kan elemanlarından, zengin bir akıntı görülmektedir.

NE? NASIL?  Egzama hastalığından nasıl kurtulabilirsiniz?

Zamanla rengi açılıp, miktarında azalma görülür. Bu durum, doğumdan sonra 3. haftada tamamlanmaktadır. Rahim iç zarının yeni epitel gelişimi 7 ile 10 gün içerisinde başlamaktadır. Doğumdan sonra, 3. hafta sonunda epitelin rejenerasyonu ile tamamlanmaktadır.

Doğum esnasında, rahim incelmekte ve ağzı açılmaktadır. Belli zaman sonra, tekrar eski haline dönse bile, hiçbir zaman gebelik öncesindeki gibi tamamen ağzı kapalı olmaz. Balık ağzı biçiminde, eski, yırtık bir görünümde kalmaktadır.

İzleyin: Doğum Sonrası Vücutta Nasıl Değişiklikler Olur?

Vajina, Pelvis Tabanı ve Abdominal Duvar

Doğumdan sonra vajina hacmi giderek küçülmeye başlar. Ancak, doğum öncesi boyutuna ulaşmaz. Vajinal flora 6. haftada normale dönmektedir. Doğumdan 6 ile 8 hafta sonrasında perineal dokuların, tonusu artmaktadır. Bu süreçte pelvik taban egzersizleri yapılmalı, kasların güçlenmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde mesanede sarkma görülür. Öyle ki ileri yaşlarda idrar kaçırma gibi şikâyetler de ortaya çıkabilmektedir. Yumuşak ve gevşek karın duvarının esi durma dönmesi haftalar almaktadır. Yapılan egzersizler, iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.

NE? NASIL?  Obezite (şişmanlık) bulaşıcı mı?

Kilo Değişiklikleri

Doğumda rahmin boşalmasıyla, birlikte en az,6 kilo kaybedilmektedir. Daha sonra idrar ve terleme nedeni ile bir 4 kilo daha kaybedilir. Hemen hemen 6 ay sonra doğum öncesi kiloya geri dönmek mümkündür.

Ruhsal Değişiklikler

Doğum sonrasında şu değişiklikler görülebilmektedir;

  • Anne, bebeğini sağlıklı dünyaya getirmiş ise, mutluluk sevinç gibi duygular yaşar.
  • 3 ile 10 gün arasında bazı hastaların, % 50- 80’inde yetersizlik hissi, yorgunluk ve baş ağrıları görülebilmektedir
  • Bazı annelerde, kendisi ve bebeğinin bakımıyla ilgili çeşitli endişeler görülmektedir.
  • Bazı kadınlarda ise, 2 ile 6. haftalarda çeşitli depresyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Her annede, bu durum farklı seyretmektedir.