Çocuklar iyi yetişmesi kadar iyi şekilde beslenmeleri de önemlidir. Çünkü onlar hayatımızın en önemli varlıklarıdır. Çocuklar için doğru zamanda ve besin değeri yüksek ürünler tercih edilmelidir. Bunlar neler olabilir? Besin olarak et, tavuk, balık, bakliyat ve meyve gibi ürünleri düzenli şekilde tüketilmesi önerilir. Peki, Çocukların Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler nelerdir?
İlk zamanlarda anne sütü ile beslenen bebekler zamanla besin konusunda yetersiz kalabilir. Zamanla gıda yönünde tek tek tadım aşamaları gerçekleşir. Bebekler büyüdükçe ürün ve yemek konusu da çeşitlenir. Büyüdüğü zaman bütün vitamin ihtiyaçlarını gün içinde tüketmesiyle vücudunun ihtiyaçlarını karşılamış olur.
Video: İşte Zekayı Geliştiren Besinler
Çocuklara Önerilen Besinler
Çocuklar gün içinde tüketmesi gereken besinler vardır. Bu besinler gelişimlerine katkı sağlar. Çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinler aşağıda yer alıyor:
- Et
- Tavuk
- Balık
- Kuruyemiş
- Süt
- Yumurta
- Peynir
- Baklagiller
- Sebze
- Meyve
Gibi ürünleri tüketilmesi ile zekâ ve bedensel gelişimleri açısından onlar için yarar sağlar. Tek çeşit besin şeklinden kaçınılmalıdır. Çocuğunuzun her gıdayı tadım yapması ve düzenli aralıklar ile besin tüketimi gerçekleşmelidir.
Besinlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinler denildiğinde besin yelpazesi geniş tutulmalıdır. Çocuğunuzun her besin grubundan alması tavsiye edilir. Bazı durumlarda belli besin grubunda kaçınılması gereken durumlar da olabilir. Çocuğunuzun bebeklik döneminde besinlerin tek tek tadım aşaması olur ve alerji durumu gözlemlenir. Eğer çocuğunuzun bebeklik döneminde herhangi bir besine karşı alerji durumu gerçekleşmişse ilerleyen dönemlerde o ürünün verilmesinden kaçınılmalı ya da kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bazı çocukların bebeklik döneminde yumurtaya karşı alerji durumu gözlemlenebilir. Peki bu nasıl anlaşılır?
Bebeğin vücudunda o besini yedikten sonra döküntü ya da kızarıklıklar oluşuyorsa bu bebeğin o besine karşı alerjik reaksiyon verdiğini gösterir. Çocuklar ilerleyen dönemlerinde yumurta ya da içerisinde yumurta bulunan besinleri yerken bu tip durumları yaşayabilir. Çok ciddi sorunlar olmadığı sürece çocuklara belirli dönemlerde bu gıdalar verilebilir. Çok sık tüketilmese de ara ara verilen bu besinler hem alerjik reaksiyonu yükseltmeyecek hem de çocuğun o besindeki vitamini alması sağlanacaktır.
Hangi Besinler Neye İyi Gelir?
Çocukların beslenmesinde demir alımı çok önemlidir ve pekmez de demir açısından oldukça güçlü bir besindir. Pekmez alırken mutlaka doğal olmasına özen gösterilmeli ve kararında verilmelidir. Pekmezin verilme zamanı genel olarak çocuğun altıncı ayından sonradır ve süt ile birlikte verilmesi uzmanlar tarafından önerilmiyor.
Buna ilave olarak et çocuklar için çok önemli bir gıdadır. Et çiğnenmesi zor bir yiyecek olduğundan çok iyi haşlanmalı ya da kıyma şeklinde verilmelidir. Çorbalara ilave edilmesi de mümkün olan bu yiyecek ek gıdaya geçmiş bebeklerin yiyecek listesinde bulunmalıdır.
Tahıl tüketimi çocuklar için çok önemlidir. Çocukların karbonhidrat ihtiyacı tahıllardan elde edilir. Bu açıdan, günlük öğünlerde tahıllar yer almalıdır.
Çocuklar İçin Çorba Önerisi
Çorba çocukların sağlıklı büyümesi için elzemdir. Brokoli ve havuç içeren bir çorba oldukça yararlıdır. Bunun yanında tarhana, ezogelin gibi çorbalar da sağlıklıdır. Çocukların sağlıklı gelişimi için çorbaya kemik suyu eklenebilir. Bebeklerin çorbaları mutlaka organik sebzelerden pişirilmeli, ılık olarak çocuğa verilmeli ve tuz eklenmemelidir.
Çocuklara Özel Doğal Besinler
Çocukların beslenmesinde katkı maddeleri ihtiva eden yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Aşırı şekerli ya da fruktoz şurubu içeren besinlerden kesinlikle verilmemeli, organik olduğundan emin olunan yiyecek ve içecek verilmelidir. Bu şekilde çocuklar sağlıklı bir bünyeye kavuşacaktır. Çocuklar için gıdalar yetişkinlerden farklı pişirme teknikleriyle hazırlanmalı, soğuk ya da sıcak içecekler çocuklara verilmemelidir. Yoğurt, süt, yumurta gibi yiyeceklerin taze ve organik olmasına çok dikkat edilmelidir.
Omega 3 yağ asitleri zeka gelişimi için en önemli besindir.
torunum 9 yaşında ve hiç anne sütü almadı aptamille büyüttüm 2aydır çok geç uyuyo gündüzde geç kalkıyo gelişiminde duraksama olurmu