Çocukla eğlenceli vakitler geçirirken gerek el becerileri gerekse hayal gücü ve zekâsı geliştirilmek istenebilir. O halde farklı renklerdeki boncukları, kalemleri ve kâğıtları önünüze hazırlama zamanı geldi. Çocuğunuzun el becerilerini nasıl geliştirebilirsiniz? Sorusunu cevaplamaya başlıyoruz.
Gündelik Rutine Ufak Hareketler Eklemek
Yürüme dönemindeki bir çocuk çeşitli objeleri alıp bir kabın içerisine koyabilmekte, birbiri üstüne bloklar dizebilmekte, biçimleri ayırt etme oyunu oynayabilmekte ve ellerinin işaret parmağıyla başparmağını adeta bir cımbıza benzer şekilde kullanarak kuru üzüm gibi küçük çaplı gıdaları dikkatli bir şekilde alabilmektedir.
- Tüm bunları etrafa dağıttıktan sonra çocuktan cımbız yardımıyla bunları bir kutu içerisine toplamasını rica edebilirsiniz.
- Bebek, on üçüncü ay dönemi içerisinde pastel boyalar vasıtasıyla karalama işlemleri yapabilecek seviyeye gelebilmektedir.
- Göz ve el eşgüdümü yardımıyla resimleri gösterebilmekte, ebeveynlerden birisi onun için kitap okurken kitabın sayfalarını çevirebilmektedir.
- Masal içeren kitaplar okunduğu esnada kitabın sayfalarını onun çevirmesini isteyebilirsiniz.
- Bu eylem onun ebeveyne olan alakasını da canlı tutacaktır.
- On sekiz aylık bir bebeğin dikkat süresi ve el becerisi artarak hayal gücü hareketlenince kısa süre içerisinde harika bir karalama ustasına dönüşmektedir.
- Bir paket pastel ya da kuru boyayla süratle gelişen yaratıcılığı desteklenebilmektedir.
- Önceleri çalakalem karalamalar yapsa bile kısa bir süre sonra çok daha bilinçli çizgiler atmaya başladığı, akabinde de eğimli ve yuvarlak çizgiler atmaya geçiş yaptığı fark edilecektir.
- Bir ila iki yaş aralığındaki çocuk; su, kum, oyun hamuru ve yiyecek benzeri nizamlı yapıları bulunmayan şeylere sadece keşif amaçlı ve dokuyu hissedebilmekten hoşnut olduğu için dokunmaktadır.
Bu süre zarfında çocuğu kendi başına besin tüketmeye, kaşık tutmaya teşvik etmek de el becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
İçerisinde Dikkat Çeken Objeler Bulunan Kutular Hazırlamak
Çocuk, bir ila iki yaş aralığında topları itmek, atmak, kendine çekmek ya da bir şeyleri devirmekten büyük haz aldığı gözlemlenebilmektedir.
- Çocukla çeşitli oyunlar oynanarak kabataslak motor kabiliyetlerinin gelişmesine de katkıda bulunulabilir.
- Mesela; Bebeğin temas etmekten, sıkmaktan ya da buruşturmaktan keyif duyabileceği nesnelerle dolu bir kutu hazırlanabilir.
- Çocuk; mandal kutusunun içini boşaltıp yeniden doldurmak, büyükçe boncukları ufak bir şişenin içerisine atmak ve yaygın ahşap perde dairelerini bir çubuğa geçirmek gibi faaliyetlere teşvik edilebilir.
- Bitmiş bir tuvalet kağıdı rulosu, yoğurt kutusu ve antik kutular gibi işe yaramayan eşyalar, çocuğun el becerilerini geliştirmek maksadıyla kullanabileceği materyaller haline getirebilir.
Makas Yardımıyla Kâğıt Biçimlendirmek ve Katlamak
El becerisi geliştirme metotlarını belirlerken bilhassa çocuğun kaba olmayan motor becerilerini geliştirmeye yönelik şeyler tercih edilmesi gerekmektedir. Parmak gelişimine destek sağlamanın en basit yöntemlerinden birisi de makas kullanımıdır. Farklı renklerdeki kâğıtları bir çocuk makası yardımıyla içinden geldiği biçimlerde kesebileceği bir mekân oluşturulabilir.
Kesilen bu kâğıtlarla eğlenceli ve öğretici bir mozaik çalışması da yapılabilmektedir. Ayriyeten çocuğun kesmiş olduğu kâğıtları katlayıp çocuktan bunları geri açması talep edilebilir. Böylelikle bir form meydana getirirken hangi adımlardan geçtiği de gözlemlenebilmektedir. Çocukla beraber kâğıt katlama eylemi yapılabilir, değişik biçimler ve hayvan stilleri de oluşturulabilir.
İzleyin: AİLENİZ İÇİN 18 HARİKA EL BECERİSİ VE OYUN
Boncukları İpe Dizme Yarışı Yapmak
Çocukların kaba olmayan motor kabiliyetlerinin gelişmesini sağlayan faaliyetlerden bir tanesi de, boncukları ipe dizme faaliyetidir. Bu ve benzeri faaliyetler çocuk gelişimi adına büyük oranda yararlı olsa bile erkek çocukları bir parça daha ilgisiz kalabilmektedirler. Bunu aşmak adına çekişme hissi yaratmak bir nebze de olsa işe yarayabilmektedir.