Çocukların korktukları birçok farklı şeyin olabileceği ve bu durumda aileleri olarak çocuğunuzu nasıl sakinleştirirsiniz sorusunun cevabını çok merak edebilirsiniz. Sadece çocukları değil karşınızdaki insanın herhangi bir durumda nasıl sakinleştirmeniz gerektiğini bilmeniz sizin için büyük bir artı olacaktır. Hele konu çocuklar olduğunda ise bu durum çok daha hassas bir hale geliyor.
Çocuğunuzun Korkması
Çocukların küçükken birçok şeyden korktuklarına ve bunlardan çekindiklerine şahit olabilirsiniz. Korktukları şeyler çok çeşitli ve ilginç olan şeyler olabilir.
Bunlara örnek olarak;
- Karanlık,
- Oyuncak ayıcıklar,
- Köpekler,
- Arabalar,
- Yabancılar ve daha birçok farklı örnek verilebilir.
Öncelikle bu durumun oldukça normal olduğunu kesinlikle aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Çünkü daha çok yeni olarak etrafını keşfetmeye başlayan çocukların bu tarz korkularını yenmeleri uzun süremeyecektir. Ancak bazı durumlar ve olaylar korkulan şeyi çocuğun hayatında kalıcı hale getirebilir. Örneğin çocuğunuzun karanlıkta belli süre kalması ve korkması.
İzleyin: İnatlaşan Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?
Neler Yapılabilir?
Ebeveynler olarak öncelikli yapmanız gereken çocuğunuz ile konuşmaktır. Bu sayede sakin kalıp çocuğunuzu daha fazla stres altına sokmamış olursunuz. Korkulan şeyi göz önünden almak bir seçenek olsa da ya da çocuğunuzun korktuğu durumlar ile karşılaşmasını engellemek bir seçenek olsa da bunu sürekli olarak yapmamalısınız. Çünkü bu durumun üstesinden konuşarak da çok kolaylıkla gelebilirsiniz. Tek yapmanız gereken söz konusu şeyin veya cismin korkulacak bir şey olmadığını ve zarar vermeyeceğini anlatmaktır. Daha sonrasında ise çocuğunuzun alışma sürecini desteklemektir.
Sonra Ortaya Çıkacak Tehlikeler
Korkan çocuğu rahatlıkla sakinleştiremez ve korktuğu şey ile yüzleşmesini geciktirirseniz bu durum çocuk için artık bir fobi haline gelebilir. Bu nedenle çocuğunuzu daha küçük yaşlarda ve korktuğu zaman dilimlerinde karşınıza alarak konuşmak yapacağınız en doğru ve akıllıca hamle olur. Bu sayede çocuğu bir yetişkin yerine koyabilir ve sakin bir şekilde çocuğunuza durumu açıklayabilirsiniz. Böyle bir fiil içinde bulunduğunuzda çocuğunuzun sizi anlaması ve söz konusu olan korkudan ve panik ataktan çok daha kolay sıyrılabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı çocuğunuzun gelişimine etki edecek olan olumsuz durumlardan sakin bir şekilde ve çocuğunuzu da gerektiğinde sakinleştirerek kurtulabilirsiniz.
Ebeveynlerin Sorumlulukları
Ebeveynlerin çocuk büyütme aşamasında sahip oldukları birçok sorumluluk vardır. Bu sorumlulukları gerektiği gibi yerine getirmediklerinde çocuklarının gelişimine olumsuz etki edebilirler. İşte çocuğunuzun hem annesi hem babası hem de psikoloğu olarak üzerinize düşen bütün sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmeniz gerekiyor. Sakin kalmak ve sakinleştirebilmek bu sorumlulukların başında geliyor.