Çocuğu olan aile bireyleri ve kardeşleriyle verimli zaman geçirmek isteyen büyük kardeşler; çocuğumuzla hangi oyunları oynayabiliriz? Konusunda araştırma yaparlar. Çocukların yaş gruplarına bağlı olarak hangi içeriklerde oyunlar oynayabilecekleri, oyun oynamak için nelerin gerekli olduğu, oyun isimlerinin neler olduğu, oynanırken dikkat edilmesi gerekenler, konuları da araştırılmalıdır.
Çocuğumuzla Oyun Oynarken, Yaş Gruplarında Oyun İçerikleri Nelerdir?
Yaş gruplarının farklı olması, çocukların farklı gelişim düzeylerinde olduklarını gösteren bir durumdur. Bu sebeple de çocukların oynayacak olduğu oyunlar da farklılık gösterir.
Bu duruma bağlı olarak:
- 0 ve 3 yaş arası çocukların oynayabileceği oyun içerikleri: Bu yaş aralığında çocuklar ilk gelişim aşamasını tamamlamak zorundadırlar. Doğal olarak da oynayacakları oyun içerikleri, gelişime hitap eden ve ilgi çekici oyunlar olmalıdır. Ayrıca, oyun oynarken kullanılan oyuncakların da küçük parçalı olmaması ve kolay tutulur olması gerekir. Küçük olan oyuncak parçalarının yutulması, eğlenceli anların kötü olarak sonuçlanmasına neden olacaktır.
- 3 yaş ile 6 yaş aralığındaki çocuklarla oynanacak oyun içerikleri: Bu yaş grubunda olan çocuklar, artık ilk gelişimlerini tamamlamış oldukları için oyun içeriklerinde değişim gözlemlenir. Anlama dayalı mantık oyunları, bedenin geliştirilmesine yardımcı olan ve spor faaliyetleriyle desteklenen oyunlar oynanabilir. Eğitimin soyut işlemler aşaması başlamış olduğu için hayal dünyasına bağlı oyunlar oynanabilir.
- 6 yaş ile 10 yaş arası çocuklarla oynanabilecek oyunlar: Bu yaş aralığında olan çocuklarla oynanabilecek oyunların içerikleri; spora yönelik, anlam kurmaya yönelik, bedensel ve zihinsel gelişime yönelik olan oyunlar olabilir. Bu aralık, çocukların birçok oyunu oynamaya hem bedenen hem de mantık olarak uygun olduğu bir aralıktır.
- 10 yaş ile 16 yaş aralığındaki çocuklarla oynanacak oyunlar: Bu yaş aralığında çocuk, daha önceki süreçlerde edinmiş olduğu kazanımlarla kendi mantık dünyasını ve bakış açısını oluşturur. Doğal olarak bu durum oyun hayatına da yansıyacaktır. Bu yaş aralığındaki çocuklarla genel olarak sözlü oyunlar oynanabilir.
Yaşlara göre oyun içerikleri bu şekilde olmakla birlikte, oyunların adlarını öğrenmek ve nasıl oynandığına dair bilgi edinmek de faydalı olacaktır.
Çocuğumuzla Oyun Oynarken Gerekli Olanlar Nelerdir?
Çocuklarla oynanacak olan oyunlarda gerekli olan oyuncaklar ve malzemeler, yaş aralıklarına bağlı olarak oynanacak oyunlara göre değişir. Bununla birlikte genel olarak; oyuncak bebek ve araba, oyun çadırı, yemek takımları, hayvan figürleri, yazılı oyun kartları gibi gereçler alınmalıdır. Ayrıca, spor yapılarak oynanacak oyunlar için; paten, tenis raketleri ve topu, futbol ve basketbol gibi oyunların topları da gereklidir. Bazı oyunlar için ise hiçbir şeye gerek olmayabilir. Sözlü kelime oyunlarında, çeşitli sözlü oyunlarda gerekli olan sadece çocuklar ve oyunu oynayacak olan diğer bireylerdir.
Çocuğumuzla Oynayabileceğimiz Oyunların İsimleri Nelerdir?
Çocuklarla oynan oyunların çeşitli isimleri vardır. Her yaş aralığında farklı oyun adı sıklıkla duyulur ve bu isimler, aileler tarafından öğrenilerek çocuklara oynatılabilir.
Oyun isimleri şu şekilde sıralanabilir:
- Evcilik oyunu
- Yerden yüksek
- Saklambaç
- Kutu kutu pense
- Kovalamaca
- Kör ebe
- Beş taş, yedi taş ve yedi kule oyunları
- Kelime oyunu
- Sessiz sinema
- Nesi var
- Kart oyunları (tabu ve monopoly gibi oyunlar)
- Sek sek gibi oyunlar oynanabilir.
Ayrıca, edinilen çeşitli oyuncaklarla kurgu oyunlar da oynanabilir. Bu oyunların yanı sıra; paten kaymaca, tenis oynama, basketbol ve futbol gibi spor faaliyetlerini içeren oyunlar da oynanabilir.
Çocuğumuzla Oyun Oynarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Çocuklar, yapı itibariyle hassas olan insanlardır. Ayrıca gelişimlerini en verimli şekilde tamamlamak amacıyla oyun oynarken sergilenen hareketlere de dikkat edilmelidir. Çocuğun yanında kaba sözler kullanılmamalı, olması gerekenden daha fazla hırslı davranılmamalı, oyun içerisinde saygı ve dayanışmanın önemi sergilenmelidir. Bu durumun yanı sıra, her çocuk için yaş grubuna uygun olacak şekilde oyunlar oynanması gerekir.
Yaş grubuna hitap etmeyen oyunlar tercih edildiğinde çocukta; yetersizlik, başarısızlık, kendini kabul edememe gibi sorunlar baş gösterir. Bu sebeple çocuğa uygun oyunların seçilmesine ek olarak önem verilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise, küçük yaş aralığında bulunan çocuklarla oynanacak olan oyunlardır. Bu oyunlar sayesinde çocuğun ilk gelişimleri sağlanacağı için, kullanılan oyuncakların farklı organlara hitap eden ve geliştirici özelliklere sahip olan oyuncaklar olmasına dikkat edilmelidir. Ek olarak, küçük parçalı oyuncakların özellikle 0 ile 3 yaş aralığında bulunan çocuklar için tercih edilmemesine önem verilmelidir.
Çocuğumuzla Hangi Oyunları Nasıl Oynayabiliriz?
Çocuklarla oynanacak olan oyunlar belirlendiğinde, bu oyunların nasıl oynanması gerektiği de belirlenmelidir. İlk olarak, her oyunda anne ve babanın eşit düzey rollerde olduğu ve benzer etkinlik düzeyine sahip olduğu oyunlar oynanmalıdır. Bu şekilde çocuğun kafasında, anne ve babanın aynı rollerde ve sevgi düzeylerinin aynı olduğu bilgisi olacaktır. Bu durumun yanı sıra, çocuğun etkin olarak oyun içerisinde yer alacağı ve çevre olarak da rahat olacağı oyunlar oynanmalıdır.
Bu bilgilere bakılarak çocuklarla oyun oynamak için:
- Özellikle spor alanına yönelik olan faaliyetleri içeren oyunlar, elde bir imkan varsa açık havada ve oyuna uyum sağlayacak boş bir alanda oynanmalıdır.
- Ev ortamında oynanması gereken oyunlarda, ortamın oyun esnasında dağılmasına müdahale edilmemelidir. Aksi durumda çocukta ‘temel güvene karşı güvensizlik’ sorunu ortaya çıkabilir.
- Oyunlara başlamadan önce, anne ve babanın oyunlar hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olması gerekir. Bu şekilde çocuk için en verimli olacak oyun zamanı ayarlanmış olacaktır.
- Oyun esnasında çocuğun oyunu yönetmesine imkan tanınmalıdır.
Çocuklarla nasıl oynanabileceğine dair araştırma yapan bireyler, bu durumları değerlendirmelidir.