Dünya üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda belirlenen istatistikler her geçen gün daha da korkunç bir hal alırken bebeklerin şeker komasına girmesi gibi korkutucu tabloların sayısı da artıyor. Anne ve babaların bu konuda son derece dikkatli olması ve genetik yatkınlık gibi bir durum olduğundan ön kontrolleri atlamaması öneriliyor.
Dünyada 6 saniye içerisinde 1 kişi diyabet kökenli bir durum yüzünden hayata veda ederken oranların son derece yüksek olduğu da fark ediliyor. Obezite ile doğrudan ilişkili olan hastalık Türkiye’de dahil olmak üzere milyonlarca insanın hayat kalitesini düşürmeye devam ediyor. Bebeklerde ve çocukluk çağında da sık şekilde görülmesi mümkün olan bu hastalığın belirtilerine karşı her zaman dikkatli olunmalıdır.
Diyabet ve Türleri Nelerdir?
Şeker komasına giren bir bebeğin şeker ile alakalı olarak vücudunda yeterli bir donanım olmadığı veya üretimde bulunmadığı sonucuna varılır.
Bunun olması için:
- Pankreasta yeterli üretim olmaması,
- İnsülin hormonu konusunda az veya hiç olmama noktası,
- Beta hücrelerinde bir saldırı sonucunda bağışıklıkta bir hasar oluşması şeklinde nedenler olabilir.
Tip 1 ve Tip 2 olarak sınırlanan bu hastalığın sonucunda enjekte yolu ile insülin kullanımı gerekebilir. Tip 1 olanda hayatının sonuna kadar kullanım zorunlu iken, 2 olanda kontrollü kullanım ve perhiz söz konusu olur.
Çocuklarda Obezite ve Şeker Sorunu
Nüfusun %15’inde bu hastalığın görüldüğü bilinirken bunların arasında çocuk ve bebeklerin de olduğu kesim azımsanmayacak kadar fazla bulunuyor. Bu konuda kilo alma sorunu ile kendini belli eden durum çocukluk çağında tanısı konulan obezite ile baş gösteriyor. Aralarında kesin bir ilişki bulunan bu iki durum beraberinde diyabet veya şeker koması denen tabloların gelişimi de hızlandırıyor. Bir bebeğin şeker komasına girmesine neden olacak kadar insülin ihtiyacının olması da bu sonucu doğruluyor.
Tip 1 Diyabet ve Bebeklerde Şeker Koması
Tip 1 diyabet olarak belirtilen hastalık hayatınızın sonuna kadar ilaç kullanmanız anlamına gelir. Bunun için de kendini daha sert ve ani sonuçları olan bir şekilde belli eder. Bebek ve çocuklarda şeker koması denen tablo aniden gelişebilir ve tanı konur.
Genel olarak belirtileri:
- Baygınlık hali,
- Kendinden geçme,
- Titreme ve şeker yeme ihtiyacı,
- Terleme,
- Çarpıntı,
- Sıcaklık basması,
- Şuur kaybı
- Sinirlilik hali olarak sıralanabilir.
Tek başına meydana gelmesi şekerle alakalı bir sorunun olduğunu gösterirken baygınlıkla birlikte eşlik eden tablonun oluşması şeker koması meydana geldiğini anlatır. Şekerin yüksek veya çok düşük olmasından kaynaklanan bir durumdur. Bundan dolayı belirtiler az olduğunda farklı iken yüksek olduğunda daha değişik olabilir.
Nasıl Müdahale Edilir?
Böyle bir olayla karşı karşıya kalındığında hemen ambulans çağrılması veya en yakın sağlık kurumuna ulaşılması gerekir. Bilinen ve kronik hale gelen bir şeker hastalığı olduğunda ise hemen ölçüm yapılarak duruma göre insülin yapılması da önerilir. Yine de koma halinde birisine müdahale etmek zor olacağından dolayı sağlık yetkililerini beklemek daha makul bir seçim olabilir.
Nasıl Anlaşılır?
Bebeğin şeker komasına girdiği anlaşıldığında farklı birçok konudan şüphe edilebilir. Bebek kendini anlatacak durumda olduğunda belirtileri aktarabilir. Ama sıklıkla su ihtiyacı hissettiğinde veya sık tuvalete gittiğinde, şekerle alakalı olarak fazla istekli olduğunda anne ve baba olarak kontrol yaptırmanın faydası vardır. Daha küçük olduğunda da genetik yatkınlık varsa en başından önlem almak adına testlerin tamamlanması ve tedaviye başlanması önemlidir. Oluşması muhtemel olayların da önüne geçilerek bebeğin hayatı kurtulur.
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.