Bebeklere güneşin zararlı etkileri nelerdir sorusuna cevaben bebekler ne zaman güneşe çıkarılır? Bebekler için güneş D vitamini için tek başına yeterli mi?
Özellikle bebeklerin gelişme çaplarında D vitamini kaynağı olan güneşe çıkmaları ve güneşlenmeleri oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Güneş, bebeklerin kemiklerin gelişmesinde büyük bir fayda sağlamaktadır.
Yaz aylarında genel olarak bebekler daha 2-3 aylık iken çıplak bir şekilde güneşte tutulabilir. Fakat bazı durumlarda güneş bebeklere zararlı etkiler doğurabilir.
Bu zararlı etkiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Uzun süre güneş etkisine maruz kalan bebeklerin cildi kırışır.
- Derilerinde kalınlaşma meydana gelir ve damarlanmalar meydana gelir.
- Cildin üzeri sararır ve pürüzlü bir cilt şekli oluşur.
Bebeklerde bu gibi güneşin zararları etki edebilir. Bu nedenle bebekleri aşırı bir güneş ile karşı karşıya bırakmamak gerekir. Bebekler kısa süreler içinde güneş ihtiyacını gidermelidir.
İzleyin: GÜNEŞ VE BEBEK İLİŞKİSİ
Bebekleri Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumak İçin Neler Yapılmalıdır?
Bebekleri güneşin zararlı ışınlarından korumak mümkündür. Bazı durumlar dikkate alınarak bebeğinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilirsiniz.
Bebekleri güneşin zararlı etkilerinden şu şekilde koruyabilirsiniz:
- Bebeğinizi güneşe çıkarmadan şapka ve fanila giydirebilirsiniz.
- Bebeğinizi özellikle yaz aylarında 11.00 ile 15.00 arasında ortaya çıkan güneşten koruyun.
- Bebeğiniz için ilk aşamada 2 dakika güneş banyosu yaptırabilirsiniz. Bu süre her geçen gün yavaş yavaş artabilir.
- Bebeğinizi güneşe karşı uyumasını engellemelisiniz.
- Çocuklarda ise güneş banyosu gün içerisinde 45 dakikayı geçmemelidir.
Bu durumlara özen gösterip, dikkat ederek bebeğinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilirsiniz. Bebeğinizi bu şekilde koruyarak güneşin zararlı etkilerinden daha az yararlanırken yararlı etkilerinden ise daha fazla yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Güneş Çarpması
Bebeklerde özellikle güneş çarpması durumuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durum çocuklar ve bebekler için en fazla yaz aylarında gerçekleşmektedir. Çocuğunuz uzun süre güneşe maruz kalırsa, derisinde kızarıklık, acı hissi oluşma, cildin su toplaması, kusma gibi etkenler görülebilir. Bu durumun nedeni olarak bebeğe güneş çarpması teşhisi konulabilir. Bunun sonucunda ise acil bir biçimde doktorunuza başvurmalısınız.
Güneş çarpmasında yapmanız gereken şey; bebeğinizi gölge bulunan bir yere götürüp ayaklarını havada tutacak şekilde uzanmasını sağlamaktır. Ayrıca güneş çarpması sonucunda bebeğin vücudundaki sıcaklık düşmüyorsa hafif serin bir yerde ıslak bir bez yardımı ile çocuğun alnına kompres uygulaması yapılabilir.
Doktorların bu durumları engellemek için önerdiği şey ise, bebeklere özel çok faktörlü güneş kremidir. Eğer bebeğiniz uzun süre güneşe maruz kalacak durumda ise güneş kremlerinden veya losyonlarından bebeğinizin cildini koruması için yardım alabilirsiniz.
Bebeklerin D Vitamini İhtiyacını Karşılamak İçin Güneş Yeterli Midir?
Özellikle bebekler, güneş ışınlarından oldukça fazla etkilenmektedir. Bu yüzden güneşe çıktıkları zaman fazla korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Fakat bazı durumları uygulayarak bebeğinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabileceğiniz gibi aynı zamanda yararlı etkilerine karşı da korumuş olursunuz. Yani yararlı etkilerinin bebeğe olan faydasını engellemiş olursunuz.
Öyle ki kullanmış olduğunuz güneş kremleri özellikle bebeklerin cildi için büyük bir koruma kalkanı oluşturarak güneşin hem zararlı hem de yararlı etkilerine engel olur. Güneş engelleyici kremler D vitamini oranını neredeyse %97 oranında azaltmaktadır.
Ayrıca bebeklerin yanlış bir biçimde giydirilmesi de bebeklerin alacağı güneş ışınlarını büyük oranda engeller ve bebek güneşlenemez. Bu durumda da bebeğin ihtiyaç duymuş olduğu D vitamini tam anlamıyla gerçekleşmez ve bebek D vitamini eksikliğini gidermek için başka ek takviyelere ihtiyaç duyar.