Bebeklerde sivilce neden olur? konusunda bilinmesi gereken pek çok nokta var. Bebekler, hassastırlar. Dünyaya alışmak bebekler için bir süreçtir. Bu süreçte farklı sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bu sorunlardan biri de ciltlerinde meydana gelen sorunlardır. Bu sorunlar içinde sivilceler de mevcut.

Her Bebekte Sivilce Olur mu?

Hemen hemen her bebekte sivilce sorunu görülür. Nadiren bazı bebeklerin cildinde sivilce sorunu yaşanmaz. Sivilceler, zaman içinde yok olup giderler.

Bebeklerde Sivilce Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Anneler, bebeklerde neden sivilce oluştuğunu merak etmektedirler. Bebeklerin cildinde sivilce çıkmasının birçok nedeni var.

  • Doğum öncesinde anne adayından bebeğe geçen hormonlar ciltte bulunan yağ bezlerini aktif hale getirir. Bu da bebeğin cilt gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Buna bağlı olarak da bebeğin cildinde sivilceler meydana gelir.
  • Annenin ve bebeğin kullanmak durumunda kaldığı bir takım ilaçlar da bebeklerin cildinde sivilcelere neden olurlar. Bilindiği gibi annenin kullandığı ilaçlar emzirme yoluyla bebeğe geçmektedir.
  • Bazı dış faktörler de zaman zaman bebeklerin cildinde sivilce gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Sivilcelere neden olan faktörler bunlardır.

Video: Bebek sivilcesi/Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, bebeklerde doğum sonrası görülen sivilceler hakkında bilgi veriyor.

Bebeklerde Sivilceler Ne Kadar Süre Devam Eder?

Genel olarak doğumdan sonra bebek iki hafta ile dört haftalıkken sivilceler meydana gelir. Bu sivilceler, ilk üç ay sonunda kendiliğinden yok olurlar. Ancak; ilk üç ay geçmesine karşın bebeğin cildindeki sivilceler geçmiyorsa uzman hekimde başvurulmalıdır.

NE? NASIL?  İdeal kiloyu hesaplama yolları nelerdir?

Uzman hekim gereken muayenede bu kabartıların sivilce olup olmadığına bakacaktır. Zira, bazen bebeklerde sivilce sanılan cilt rahatsızlıkları, isilik, egzama ya da diğer deri hastalıklarından biri olabilir. Bunun ayrımının yapılabilmesi için uzman hekimi muayenesi şarttır. Uzman hekim deri rahatsızlığına göre tedavi şekli belirler.

Bebeklerde Sivilce ile İsilik Arasındaki Fark Nedir?

Bebeğin cildinde oluşmuş beyaz ve çok küçük yumrulara isilik adı verilir. İsilik, bebeklerde en sık görülen cilt sorunlarından bir tanesidir. İsilikler, bebeklerin ter bezlerini çok küçük olmasından kaynaklanır. Bebek terlediği zaman terler, bu çok küçük gözeneklerden dışarı çıkamaz. Dolayısıyla, ter, vücuttan dışarı atılamaz. Gözenekler terlerle tıkanır. Bu da ciltte isilik sorununun oluşmasına yol açar. İsilik, birkaç hafta süre içinde kediliğinden yok olur. İsilik yerlerindeki izler de geçer.

Anneler, isilik oluşumlarında gereğinden fazla endişelenirler. Ancak; isilik, geçici bir cilt sorunudur. Endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Sivilce ise çok küçük, genelde kırmızı ve bazen beyaz yumrulardır. Daha uzun ciltte kalabilme ihtimalleri vardır. Çeşitli faktörlerle meydana gelebilirler. Sivilceler, daha çok hormonlara bağlı olarak gelişirler.

Bebeklerde Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilce tedavisi için belli bir yöntem yok. Ancak; sivilceleri yok etmek için bazı adımlar atılabilir.

  • Bebeğin cildi hiç bir zaman ıslak bırakılmamalıdır. Islak kalan cilt, sivilce türü oluşumlara zemin hazırlar. Bu nedenle, bebeğin cildi kuru tutulmalıdır.
  • Bilindiği gibi sivilce, kaşıntı yapmaktadır.Bebek, sivilceler kaşındıkça yüzünü kaşımak isteyecektir. Ancak; sivilceler kaşındıkça ciltte zedelenmeler meydana gelir . Bunun önlenmesi için bebeğin cildini kaşımasının engellenmesi gerekir. bebeğin ellerine eldiven takılması bu sorunu ortadan kaldırır.
  • Bebekler için her sabun uygun değildir. Onların hassas ciltleri için süt sabunları idealdir. Bebeklerin bu tip sabunlarla yıkanması sivilce gibi cilt problemlerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  • Eğer anne bebeği emzirme dönemindeyse annenin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Bu dönemde annenin beslenme düzeni içinde baharatlı ve yağlı gıdaları çıkarması gerekir. Zira, süt yoluyla bebeğe geçecek olan gıdalar bebekte siviilce oluşumuna neden olur. Var olan sivilcelerin de artmasına yol açar.
  • Sivilceler için en çok kullanılan ürünlerden bir tanesi; bebek pudralarıdır. Ancak; bebek pudralarının kullanımına dikkat edilmesi son derece önemli. Bebek pudraları, temas ettikleri yeri kuruturlar. Bu da bölgede kuruluğa neden olur. Bu nedenle, bebek pudrasını cilde boca etmek doğru değildir. Çok az miktarda kullanılması yeterli olacaktır.
NE? NASIL?  Kimler dolgu, botoks, estetik uygulama yapabilir?

Bu hususlara dikkat edilerek bebeğin cildindeki sivilceler azalacak ve zamanla yok olacaktır.

Bebeklerde İltihaplı Sivilceler

Bazen bebeklerde iltihaplı sivilceler görülebilmektedir. Bunlar, ucu olan ve sarımsı görünüme sahip sivilcelerdir. Diğer sivilcelerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Bu tip sivilcelerde enfeksiyon durumunu gösterir. Bu durumda bu sivilcelere hiç dokunulmaması gerekir. Kesinlikle el ve tırnak teması olmamalıdır.

Aynı zamanda bebeğinde bu sivilcelere dokunması engellenmelidir. Bebeğe eldicen takılması şarttır. İltihaplı sivilceler, kısa sürede geçmemekle birlikte uzun süre kalıcılık gösterirler. Bunun yanı sıra; büyüme meyillidirler.

İltihaplı sivilceler tedavi edilmezse farklı cilt sorunlarını berberinde getirirler. Bu istenmeyen durumların yaşanmaması için vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerekir. Uzman hekim muayene sonrasında bebeğin cilt tedavisi için gereken yöntemi belirleyecektir. Bazı durumlarda bu iltihaplı sivilceler için ilaç kullanımı gerekebilir.

Bebeklerde Sivilce Sorunlarında Yapılmaması Gerekenler

Bebeklerin ciltleri çok hassas ve narindir. Bu tür sivilce sorunlarında annelerin bilinçsiz müdahaleleri çok daha büyük sorunlara neden olur. Bu yüzden bilgi edinilmeden her hangi bir adım atılmamalıdır.

  • Uzman doktorun önerisi olmadan bebeğe hiçbir ilaç kullanımı yapılmamalıdır.
  • Yine uzman hekim reçete etmedikçe sivilcelere merhem ya da losyon sürülmemelidir.
  • Sivilceler, ovulmamalıdır.
  • Sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır.
  • Banyo sonrasında ya da bebeğin bakımı esnasında sivilcelerin olduğu bölgeler ovulmamalı üzerine bez sürtülmemelidir.
NE? NASIL?  Adet düzensizliği neden olur?

Bebeğin cilt temizliği ihmal edilmemelidir. Doktorun önerdiği ürünlerle cilt temizliği düzenli olarak yapılmalıdır .

Bunlarla beraber, özellikle yaz mevsiminde ve sıcak ortamlarda bebeğin çok sıkı giydirilmemesi gerekir. Zira, bebek çok sıkı giydirildiğinde sıkılacak ve en önemlisi terleyecektir. Bu durumda bebeğin cildinde sivilce oluşumu kolaylaşır. Bunun olmaması için bebeğe sıcaklığa uygun olarak daha hafif ve onun cildini rahat ettirecek giysiler giydirilmesi gerekir.