Bebeklerin saçsız ya da yoğun saçlarla doğmuş olması büyük oranda genetik etkenlere, bir miktar da başın rahim içerisindeki duruşuna bağlıdır. Kimi anneler saçsız doğan bebekleri için ‘hep bu şekilde mi kalacak, saçı çıkmaya başlarken de seyrek mi çıkacak’ kaygısı taşırken, kimi anneler yoğun saçların bebeğin gözlerinin içine girmesine ya da kafa etini terletmesine tedbir olarak saçlarını kısaltmak istemekte ve bebeklerde saç kesimi konusunun yanıtını aramaktadırlar.
- İlk saç kesiminde tercih ebeveynlere bırakılsa da yine de zamanlama hususunda bebeğin bir iki ay da olsa büyümesini beklemek ve aceleye getirmemek gerektiğini de belirtmekte fayda vardır.
- Zira bebeklerin saçları ne denli gür olursa olsun altıncı ayda dökülüp bu saçların yerine yenileri gelmeye başlamaktadır.
- İlk olarak kafalarının ardındaki saçlar seyrekleşmeye, bunun ardından yanlarda bulunan ince telli saçların azalmaya başladığı görülmektedir.
- Bu durumu yastığa dökülen ipeksi yumuşaklıktaki saç tellerinden anlayabilmektesiniz.
Bu sebeple pek çok ebeveyn ilk saç kesimi için bebek bir yaşına girene kadar beklemektedir. Zira uzman kişilerde çoğunlukla bunu tavsiye etmektedir.
Video: Bebeğin saçını kazıtmak saçın gürleşmesini sağlar mı?
Bebeğin Saçları Kesilir Mi?
Bir bebeğin yoğun telli saçlarla doğmuş olması, ileri ki zamanlarda da böyle kalacağı manasını taşımamakta, saçları olmadan doğan bebekler için de aynı durum geçerli olmaktadır. Saç kesimi işleminin yeni çıkacak olan saçları kuvvetlendirip saç teli sayısını çoğaltacağını düşünüyorsanız, bu teze destek niteliğinde herhangi bir bilimsel veri bulunmadığını da belirtelim.
Fakat bebeğin saçlarının bütünüyle kazınmasının saç diplerinde yer alan koruyucu yapılarda uyarıcı bir etkisinin olduğu yönünde birtakım görüşler vardır ve bu da saçların kolayca uzamasını sağlamaktadır. Gerek sıcak günlerde kafanın terlemesine durdurmak, saçların gözlere düşmesini engellemek gerekse süratle uzamasını sağlamak adına tabii ki bebeğin saçları kesilebilir ya da kuaförde kestirilebilir.
Bebeğin Saçları Ne Zaman Kesilmelidir?
Tüm anne ve babalar için bebeklerinin saçı evrenin en kıymetli ipeğinden bile çok daha özel ve yumuşaktır. Kesmeyi düşünseniz dahi içten içe bir tereddüt duyulabilmektedir.
- Bebeğin saçları kesilmeden evvel dikkate alınması gerekenlerin ilk sırasında muhakkak ki doğru zamanlama gelmektedir.
- Yeni doğmuş olan bir bebeğin rahim haricinde herhangi bir hayata alışma gayretlerinin netice vermesi minimum iki ay almaktadır.
- Kafasını sabit tutabilmesi için (ki bu rahat bir kesim yapabilmeniz adına önemlidir) ise bebeğin minimum üç aylık olması gerekmektedir.
- Bu esnada bütün bebekler beden ısılarını kafalarından yitiriyor ki, bu da rahatsız olmamaları adına saç kesimi yaptırdığınız dönem ve sıcaklık şartlarında daha dikkatli olmanızı gerektirmektedir.
- Bütün bu şartlar sağlandığında bebeğin birinci saç kesimi aile arşivinin mühim tarihlerinden bir tanesi olacaktır.
Fakat yazımızın başında da ifade ettiğimiz üzere bebeklerin saçı ne zaman kesilir sorusuna yanıt bir müddet büyümesini beklemeniz olacaktır.
Bebeğin Saçının Nasıl Kesilmesi Gerekmektedir?
Bebeğin saçı evde kesilmek istenebilmekte veya bir kuaförden destek alınabilmektedir. Bu konuda seçim tamamen ebeveynlere kalmıştır. Fakat mevzu bahis en değerli varlık olunca saçının tek bir teli dahi çok önemli olmaktadır. Bebeğin saçı ebeveynler tarafından kesilecekse;
Gerekli olan şeylerin ilk sırasında ona rahatsızlık vermeyecek bir hava sağlamak gelmektedir. Bütün aile bireylerinin katılım gösterdiği, anne ve babanın yer aldığı bir kesim süreci gerek bebeğin sakinliği gerekse işin zorlaşmaması bakımından idealdir. Bebeğin ilk saç kesim işlemine geçilmeden evvel bebeğin ruhsal durumu ve mutluluk seviyesinin gözlemlenmesi de atlanılmaması gereken adımlardan bir tanesidir.