Anne ve bebek kategorilerinin olmazsa olmaz sorusu bebeklerde kolik nedir ile başlayacaktır. Bebeğin ağlaması halinde bu nedenden dolayı anne ve babalar bebeğin sıklıkla kolik olup olmadığını düşünebilirler. Sık karşılaşılan ve kullanılan bir kavramdır. Toplumda her 3 bebekten bir tanesinde görüldüğü saptanmıştır. Oranın yüksek olması haklı bir gerekçe olarak bebekte kolik olabileceği şüphesini hep akla getirir.
Her ağlayan bebeğin de kolik olduğunu düşünememek gerekir. Çünkü bebekler henüz kendilerini ifade edemediklerinden dolayı birçok konuda ağlayarak iletişim kurmayı denerler. Açlık, altının ıslanmasından kaynaklanan rahatsızlık, hasta olma, gazdan kaynaklı durumlar da dahil olmak üzere bebekler pek çok nedenden dolayı ağlayabilir. Kolik ayrımını yapmak için emareleri takip etmek ve hekim değerlendirmesinden geçirmek şarttır.
Video: Kolik Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Kolik Bebek Tanımı Nasıl Yapılır?
Kolik kavramından bahsetmek için en önemli ve şüpheye yol açan durum ağlamadır. Bebeğin dünyaya gelmesinden sonraki ilk 3 veya 4 ay içerisinde rastlanması mümkündür. Diğer zamanlarda da yaşanmasına karşılık en sık bu ay dilimlerinde başladığı tespit edilmiştir. Bebeğin bir kaç kez ağlamasından farklı olarak en az 3 gün takip eden şekilde 3 saatten fazla ağlaması beklenir. Akşamüstü rahatsızlık daha da fazla olur. Bebeğin ağlama nöbetlerine kolik denmesi bu noktadan sonra olasılıklar arasında bulunur.
Ağlarken:
- Vücudunu germe
- Morarma
- Karnı sertleştirme
- Elleri yumruk yapma
- Çığlık atma
- Huzursuz olma
- Gaz çıkarmaya çalışma gibi semptomlarda eşlik eder.
Tek başına ağlama tanı için yeterli olmayabilir. Hekim değerlendirmesi de tanı için önemlidir.
Bebekler Neden Kolik Olur?
Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığına bebeklerde bu durumun yaşanması için birbirinden farklı nedenler ortaya koyulmuştur. Bunların hiç birisi için kesin neden demek mümkün olmaz.
Sadece bazı teoriler bebeklerde yaşanmasına dayanak teşkil eden varsayımlar üretmiştir:
- Bağırsaklarda tam gelişmeme sorunu,
- Gaz sancısı,
- Belirlenmemiş besin alerjisi,
- Anne ve bebek arasındaki ilişkinin kopukluğu,
- Anksiyete bozukluğu,
- Mamadan kaynaklanan vücut tepkisi gibi nedenler sıralanır.
Bunların tamamı bebekte ağlamaya neden olabileceği gibi bazen tek bir neden de tetikleyebilir.
Daha Sık Karşılaşılan Bebeklerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Bebeklerde kolik görülme olasılığı her sene daha da artmaya devam eder. Ortalama rakam şuan için %10-30 arasında değişkenlik gösterir. Kolik durumu ile alakalı araştırmalar kız ve erkek bebeklerde aynı oranda yaşandığını ortaya koyuyor. Annesi sigara içen bebeklerde bu oranın en az 2 kat arttığı da gözlemlenmiştir.
Anne sütü alan bebekler de ise mama ile beslenenlerle kıyaslandığında kolik olasılığı azalmıştır. Gebelikte sigara içen annelerin bebeklerinde de daha fazla oluşabiliyor. Melatonin hormonu gaz ve sindirim sorunlarını engellediğinden mama ile beslenme de bu oranı yükselten etmenler arasında sayılıyor.
Anne ve Baba Perspektifinden Kolik Bebekle Yaşamak
Kolik bebekle yaşamak anne ve baba açısından oldukça zorlayıcı bir durumdur. Bebeğin sürekli ağlaması ve bunu durduracak bir şey yapamamak anne ve babada stres oluşmasına neden olabilir. Kolik bebekle yaşayan anne ve babaların depresyona girme eğilimleri daha yüksek olur. Bebek açısından bakıldığında ise sarsılmış bebek sendromu adı verilen bir tablo söz konusudur.
Anne ve baba bir süre sonra susmayan bebeğe hırpalamak, zarar vermek gibi hatalara başvurabilir. Böyle olması bebeğin gelişi, hayatı için bile endişe kaynağı olacaktır. Bundan dolayı mutlaka tedavisi için uzman bir destek alınması önerilir. Hem anne, baba hem de çocuk için sağlıklı hayatı desteklemek adına en makul adımdır.
Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Nedeni bilinmeyen tüm hastalıklarda olduğu gibi kolik bebek sendromunda da tedavi ile alakalı net bir çözüm olduğunu söylemek mümkün değildir. Uygulanan yöntemlerin kesin şekilde ortadan kaldırmadığı yapılan araştırmalarda ortaya koyulmuştur. Sadece bebeğin ağlama krizlerinde azalmayı sağlayacak yollar bulmak bile anne baba için çoğu zaman yeterli olur. Bebeğin büyümesini ve kendi kendine düzelmesini beklemekten başka çare kalmayan vakalar da bulunur. Doktor ile birlikte birçok etmen göz önüne alınarak değerlendirme yapılması önemlidir.
İlaç Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Yapılan ilaç tedavilerinde en sık kullanılan madde genelde simetikon adıyla anılan içeriklerdir. İçeriğin sıklıkla reçete edilmesine rağmen işe yaradığını gösteren çalışma da hala yoktur. Üstelik kullanılan ilaçlarda ciddi yan etkilerin ortaya çıkması da söz konusu olabilir. Maddelerin içeriklerine bakıldığında kolaylıkla görülür. İlaç tedavisi bebeklerde en son çare olarak değerlendirilen bir durumdur. Bebeğin ağlaması durumunda sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmak ve buna göre hareket etmek daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Dikkatini dağıtmayı denemek de bir başka yoldur. Anne ve bebek arasındaki ilişkinin sıkı olması da bebeğin ağlama krizine girmesini engelleyecek bir adımdır. Henüz ilaçların çözüm olduğunu gösteren bir çalışma olmadığından dolayı davranışsal çözümlere odaklanılmalıdır.
Bebeğe Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Etkili sonuçlar elde etmenin ilaçlar ile mümkün olmadığının ortaya çıkması alternatif seçeneklerin değerlendirilmesine neden olur. Bunların başında besin diyeti uygulanması gelir. Bebeğin olası alerji durumunu göz önüne alarak alerji yapma ihtimali olan besinlerden uzak durulabilir. Doktorunuzdan alerji testi de isteyebilirsiniz. Bitki çayı kullanımı da sıklıkla görülen yollardır. Bebeğin kullanacağı doz ve bitki konusunda da karar veren kişi anne ve baba olmamalıdır. Aksi durumda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ortamda var olan uyarıcıların da azaltılması önerilebilir. Bebeğin rahatsız olması ve huzurlu bir ortam araması da ağlamasını sağlayabilir. Bunlara ek olarak bebeğe masaj yapılabilir. Ağlamalar belli bir aralıkta oluyorsa nedenlerini anlamak üzere çabalanabilir. Bunların ortadan kaldırılması sorunun çözülmesinde etkin rol oynar. Ne olursa olsun bebeğe olumlu, arkadaş canlısı ve sabırlı bir şekilde yaklaşılması en önemli önceliktir.