Annelerin bebekleriyle ilgili sordukları sorulardan biri de bebeklerde karın guruldaması neden olur? sorusudur. Bebeklerde sıklıkla görülen karın guruldaması, anneleri telaşlandırmaktadır. Ancak; annelerin telaşlanacağı bir durum söz konusu değildir. Bebeklerde karın guruldaması normal olarak kabul edilir. Her bebek, gün içinde bu sorunu yaşamaktadır.
Elbette, normal miktarlarda ve belli zamanlarda karın guruldaması sorunu yaşanıyorsa bu son derece normaldir. Ancak; karın guruldaması miktar ve süre olarak fazla ise o zaman bebeğin tüm huzuru kaçar ve huysuzlaşır.
Bu gibi bir durumda annenin dikkat etmesi gereken hususlar önem kazanır. Bebeğin karın guruldamasına neden olan faktörler bilinmelidir. Anne, bu faktörleri azaltarak ve ortadan kaldırarak bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Bebeklerde Karın Guruldaması Ne Demek?
Bebeklerde karın guruldaması; genel olarak gazın habercisidir. Bebeğin karnında meydana gelen gaz oluşumu karından ses gelmesine neden olur. Bu da karın guruldaması olarak tabir edilir.
Gaz, bebeklerde son derece normal olarak kabul görse de belli bir sınırının üzerinde olan gaz miktarı normal kabul edilmez. Bu gaz miktarı bebeği huzursuz etmenin yanı sıra bebeğe sancı verir. Bu da bebek için de anne içinde yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Aynı zamanda, bebek, sancı çektiği için uyku düzeni de bozulur.
Bebeklerde Gaz Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde karın guruldamalarına yol açan gaz ağrıları birçok belirti gösterir. Bu belirtiler oldukça belirgindir. Anne bu belirtileri rahatlıkla fark edebilir.
- Sert şişkin karın
- Sıklıkla geğirme
- Hıçkırık
- Tükürük
- Karın şişliği
- Huzursuzluk hali
- Ağlama
Bu belirtiler bebeğin gaz ağrılarının olduğunu gösterir. Bu ağrılara bağlı olarak da bebeğin karnında guruldamalar meydana gelir.
Bebeklerde Karın Guruldamasına Neden Olan Besinler
Bebeklerde karın guruldamasına neden olan birçok besin mevcut.
- Asitli içecekler
- Bazı sebze ve baklagiller
- Domates ve çilek gibi asit seviyesi yüksek yiyecekler
- Yoğurt, süt, peynir, tereyağı, dondurma gibi besinler
- Meyve suları ve turunçgiller
- Soya ve süt proteini
Bu besinlere dikkat edilmeli ve beslenmeye önem verilmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki; emziren annelerin beslenmesi bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Annenin bu asitli ve gaz sancılarına neden olacak besinleri tüketmesi bebeğin gaz sancıları yaşamasına neden olacaktır.
Video: Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde Karın Guruldamasının Diğer Nedenleri?
Besinlerle ilgili olarak karın guruldamasının yanı sıra başka nedenlerden dolayıda bebeklerde karın guruldaması yaşanmaktadır.
Meme başının büyük olması durumu, bebeğin hızlı yemesine sebebiyet verir. Meme başının çok küçük olması durumunda ise bebek fazla hava yutar. Bu da karın guruldamasına neden olur. Bebeğin beslenme ve meme emme sırasında bebeğin ağzına giren hava kabarcıkları Anne sütünün normalden fazla olması nedeniyle, sütte bulunan fazla laktoz bebeğe gaz yapar.
Annenin yaşadığı stres bebeğin bağırsaklarını strese sokar.Bu durumda bebekte gaz oluşumuna neden olur. Aşırı ışık, fazla gürültü ve bebeğin sevgiyle bunaltılması durumunda bebeğin huzuru kaçar ve gaz oluşumu artar.
Katı gıdaya geçildiğinde bebeğin buna alışması zaman alacaktır. Ktı gıdaların sindirilmesinde ilk zamanlarda gaz sorunu ortaya çıkar. İshal durumlarında da karın guruldamaları ortaya çıkar.
Bebekler yeni bir dünyaya alışırken sıklıkla ağlarlar. Ağlama esnasında sindirim sistemleri hava alır. Bu hava kabarcıkları midelerinde sıkışarak kalır Bu da bağırsaklara geçer Ağlama sırasında yutulan bu hava gaz sancılarını artırır.