Anne sütü sonrası katı gıdaya geçiş yapan bebeklerde kabızlık nedenleri sıkça sorulan sorular arasına girmiştir. Peki sık olarak 3-6 ay arasında karşılaşılan bebeklerde kabızlık neden olur, tedavisi nedir?
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri
Büyüyen ve gelişen bir vücut ile bir metabolizmaya sahip olan bebekler, bir takım boşaltımsal ve sindirimsel sorunlar yaşar. Bunlar kimi zaman küçük nedenler sebebiyle meydana gelebilmektedir. Bebeklerde kabızlık, büyüme aşamasında en sık 3 ile 6 arasında görülmektedir.
- Anne sütünden katı gıdalara geçiş
- Mama değişikliği
- İlaç kullanımı
- Tiroit hormonu bozukluğu
Bu gibi nedenler, boşaltımsal sisteme en çok etkiyi gösteren nedenlerdir. Tiroit hormonu bozukluğunun diğer nedenlere oranla görülme sıklığı oldukça düşüktür.
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Büyüme çağında en çok karşılaşılan boşaltımsal sorunlardan biri olan kabızlık, çoğu zaman okul çağına kadar sık bir şekilde yinelemektedir. Çoğu zaman sağlığı tehdit edecek bir sorun olmasa dahi, düşük bir ihtimal tıbbi tetkik gerektirebilmektedir. Bebeklerde kabızlık belirtileri şunlardır;
- Dışkı sıklığında azalma
- Dışkı yapımı sırasında huzursuzluk veya ağlama
- Dışkının keçi pisliği gibi yuvarlak ve tane tane olması
Bu gibi belirtiler, bebeğinizin kabızlık problemi yaşadığını onaylayan belirtilerdir. Bu aşamada bebeğin sıvı tüketimine ağırlık verilmelidir.
Video: Bebeklerde Kabızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler | İlk Adımlarım
Kabızlık Ateş Yükseltir mi?
Bebeklerde kabızlık her ne kadar sık karşılaşılan bir boşaltımsal sorun olsa dahi ateş görünmesi bebeklerde yetişkin bireye oranla daha düşük görülmektedir. Yine de bebeklerde kabızlık sorunu vakalarında ateş gözlemlenebilir. Bazı ateşli hastalıklar da bebeklerde kabızlığa neden olabileceğinden, uzun süreli kabızlık ve ateş sorununda doktora başvurulmalıdır. Kabızlığa neden olan ateşli hastalıklardan en yaygını da idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Ancak idrar yolu enfeksiyonu da bebeklerde pek sık görülmeyen bir hastalıktır.
Kabız Olan Bebek Nasıl Beslenmelidir?
Bebeklerde kabızlık çoğu zaman korkulacak bir soruna sebebiyet vermese dahi, kısa sürede çözülmesi gereken bir boşaltımsal sorundur. Bunun için ilk olarak bebek beslenmesi ele alınmalı veya değiştirilmelidir. Bebeklerde görülen kabızlık sorunlarında ilk olarak metabolizmasına ağır gelecek yükte katı gıda tüketimi sorgulanmalı, tüketilmesi durumunda katı gıda verilişi azaltılmalıdır. ,
Bir diğer beslenme tavsiyesi de, bebeklere erken dönemde inek sütünün verilmemesi, veriliyorsa kesilmesidir. Bebek metabolizmasının alışık olduğu anne sütüne, devam edilebildiği kadar edilerek metabolizma sağlığı olgunlaştırılmalıdır.
Meyve ve sebze tüketiminin önemli olması, bu yiyeceklerin tüketiminin kesileyemeyeceği anlamına geldiğinden; bu meyve sebzeleri direkt olarak yedirmek yerine püre haline getirilip tükettirilmelidir. Meyve posası gelişim dönemindeki bebekler için oldukça faydalıdır. Bununla birlikte bebeğin sıvı alımı ideal seviyeye çıkartılarak vücut sindiriminin kolaylaşması sağlanabilir.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi
Bebeklerde en sık karşılaşılan boşaltımsal sorun olan kabızlığın tedavisi de oldukça basittir. Bu gibi durumlarda bebeğin anne sütünü bırakana kadar inek sütü tüketimi kesilmelidir. Anne sütü tüketimi olabildiğince uzatılarak, metabolizmasal olgunluk gelişim döneminde sağlanmalıdır.
Bununla birlikte tuvalet eğitimi yaşına ve olgunluğuna gelen bebeklerde her yemek sonrası günde 2 defa tuvalet ve dışkılama için zaman ayrılmalıdır. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin tüketimine dikkat edilmeli ve normal seyirde devam eden bağırsak hareketlerine alışması sağlanmalıdır.
Meyve ve sebzeleri püre haline getirerek tükettirilmeli, püre yapılmadığı takdire meyve sebzelerin bolca çiğnenmesi sağlanmalıdır. Zeytinyağı ve diğer tahıllar da bebeğin gelişimi için gerekli mineraller sağladığından, bu yiyecekler bebek beslenmesine eklenmelidir. Günlük su tüketimi ideal seviyeye getirilerek sindirimi kolaylatması, ve tüm bunlarla çözülemeyen vakalarda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
6 aylik oğlumda ek gıdaya geçtik. Maalesef kabızlık oldu. Ama bebeklerde sık oluyormuş, sonuçta sindirim sistemleri tam gelişmiyor.