Yaz aylarında bebeklerinizin canını acıtan ve anneleri üzen en önemli konu isiliktir, peki bebeklerde isilik nasıl geçer? Yetişkinlerde de görülebilen bir semptom olan isilik bebeklerde sürekli bez takılması sebebi ile daha acılı geçer. İsilik yani tıp dilinde miliaria denilen bu rahatsızlık, vücutta kabarık kırmızı ya da pembe şekilde ortaya çıkar. Görünüm olarak belirgin, avı ve kaşıntıya sebep olan bu deri problemi, yaz aylarında daha sık görülür.
İsilik Nasıl Oluşur?
Yaz aylarında vücut sürekli ter üretir. Hava sıcaklıklarının artmasıyla, sentetik bebek bezleri bebeklerin bacak araları, popo ve genital bölgelerinde aşınma sonucu oluşur. Ter, ten ile sürekli olarak temas ettiğinde sürtünme ile kızarıklığa, kaşınmaya ve kabarıklıklara sebep olur.
Nedenleri;
- Havasız ten
- Uzun süreli bez kullanımı
- Yaz ayları
- Aşırı terleme
- Yanlış alt temizleme
- Yanlış alt temizleme ürünü kullanma
- Kalitesiz bez kullanımı
Bebekler fizyolojik olarak kendilerini kaşıyamadıkları için bu durum oldukça rahatsız eder ve bebeklerde ağlama krizine dahi yol açar. İsilik bebeklerde ciddiye alınması gereken, bebeğin canını yakan ve acıtan çok ciddi bir sorundur.
İzleyin: Bebeklerde isilik nasıl oluşur?
İsilik Oluştuğunda Ne Yapılmalı?
Bebeğiniz sürekli ağlıyor ve huzursuzlanıyorsa bu durum isilikle ilintili olabilir. Bu durumu ihmal etmemeli ve bölgeyi doktorunuza başvurana kadar temiz tutmalısınız. Bebeğin cildinin hava almasını sağlamanız oldukça önemlidir. Cilt kuru olmadığında ve uzun süreli bez değişiminde bu sorunlarla karşılaşmanız mümkündür. Bilinçli bir ebeveyn olarak önceliğinizin, isilik oluşmasını önlemek ve bebeğinizin bu soruna maruz kalmamasını sağlamak olmalıdır. Yaz aylarında bebeğinizin sıcaklığı artacağından banyo vücuduna iyi gelen ve sürekli kuru kalmasını sağlayacak bir yöntemdir. Bebek teni tahmininizden daha hassastır. Doğum sonrası dahi derisi yeterli kalınlığa ulaşmadığından banyo suyunu dahi özel olarak ayarlamanız gerekir.
İsilik Oluşumunu Önlemek
İsilik oluşumunu önlemek ve isilik sonrası bu durumu en az acıyla ortadan kaldırmak için bazı yöntemleri düzenli olarak uygulamanız gereklidir. Bebeğinizde isilik oluşmaması adına oldukça dikkatli bir süreç sizleri bekliyor.
Bunlar;
- Bezini her kullandığında değiştirmeniz gereklidir.
- Özellikle idrarla uzun süre teması, idrar içerisindeki asit oranı sebebiyle yakacaktır.
- Bebeğinizin altını değiştirdikten sonra mümkünse ilk 6 ay sadece ılık su ve pamukla temizleyiniz.
- Islak mendil kullanımı içeriğindeki alkol sebebi ile su kadar etkili olmaz.
- Bebek pudrası kullanmayın. Genital bölge içerisine girerek tıkanmaya sebebiyet verir.
- Kız çocukları ve erkek çocukları için olan temizleme yöntemini kullanın. Yön farklılıkları mevcuttur.
- Sürekli bez değişiminde cildini bir süre havalandırın.
- Bebeğinizin bakımını başkasına bırakmayın.
- Doktorunuzun vereceği özel kremleri kullanın.
- Banyosunu ihmal etmeyin.
Bu işlemleri uyguladığınızda bebeğiniz rahatsızlık hissetmeyecek ve rahatlıkla uykusuna dalacaktır. İsilik sorunlarında bebeğiniz canı yanacağı için sıçrayacak, her zamankinden farklı ağlayacak ve sizin bu acıyı anlamanız için elinden geleni yapacaktır.
İsilik Bebeği Hasta Eder mi?
Bebeğinizin 1 gün dahi bu ciddi durumunu bekletmemeniz gerekir. Ağlama krizleri bebekler için olumsuz sorunlara yol açar. Ateşinin çıkması gibi durumlara, beslenme problemlerine neden olur. Bebek için sancılı bir süreç olup, ebeveyn için oldukça stresli bir durumdur.
İsilik Konusunda Ebeveyn Tutumu
Özellikle birçok ebeveyn bebeğinizin ağlamasının isilik kaynaklı olabileceğini düşünmez. En vahim durum, bilinçsiz ebeveyn olarak bebeğini ihmal edenlerdir. Bu hususta bebeğinizin karnı tok ise ağlamasının kaynağını vücudunda aramanız gerekir. Ateşi olmayan, karnı tok olan bir bebek neden ağlar? İnternet ortamından yapılacak araştırma ve 7/24 açık hastanelerden acil yardım almak önemlidir. Nitekim bebeklerin ağlaması dikkate alınması gereken bir durumdur. Bebek ölümlerinin birçoğu bilinçsiz ve ihmalkâr ebeveynden kaynaklı olmaktadır. Bebekler hassastır ve dış ortama alışmaları için bağışıklıklarının, vücut dirençlerinin artması gerekir. O döneme kadar hassasiyet ile yaklaşmak gerekir.