Son zamanlarda ebeveynlerin arama motorlarında sıklıkla sormuş oldukları ve yanıtını merak ettikleri konuların başında Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl düzelir? Gelmektedir. Konuya giriş yapmadan önce bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir, Nasıl oluşur, tanı ve uygulama yöntemleri ile ilgili bilgi vermekte fayda olacaktır. İdrar yoğunluğu diğer ismi ile idrar kesesinden çıkmasını kolaylaştıran bir tüp mekanizması görevini yürütmektedir.
Bakterilerin idrar kesesine taşınması neticesinde idrar yolu iltihabı oluşmaktadır. Kız bebeklerde bu tüp erkek bebeklere oranla daha kısadır. Bu nedenle kız bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu hastalıkları erkek bebeklere oranla daha sıklıkla görülmektedir. Bunun sebebi ise kız bebeklerinde idrar kesesine bakterilerin erkek bebeklere oranla daha kolay bir şekilde taşınabilir olmasıdır. İdrar yolu enfeksiyonu alt idrar yolu enfeksiyonları ve üst idrar yolu enfeksiyonları şeklinde iki başlık altında incelenmektedir.
İdrar yollarının enfeksiyon taşınması sonucunda meydana gelir ve belirtileri ortaya çıkar. Alt İdrar yolunda daha sıklıkla görülmektedir ve mesane ve üretra ismi verilen idrar yolunu etkilemektedir. Halk arasında genel itibariyle rahatsızlığa neden olan idrar yolları enfeksiyonları tedavi edilmelidir.
İdrar yolu enfeksiyonları üst idrar yollarında daha az görülmektedir. Yukarıdaki paragrafta da belirtildiği gibi alt idrar yollarında daha sıklıkla meydana gelmektedir ve daha da tehlikeli bir hal alabilir. Böbrekler ve üretra ismi verilen kanallarda meydana gelen enfeksiyonlar detaylı bir muayene ile tedavi edilmelidir.
İzleyin: Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir?
Bebeklerde İdrar Yolları Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolları hastalıklarından sonra çocuklarda ve bebeklerde en sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşı büyük olan çocuklarda belirtileri gözlemlemek daha da kolaydır.
İşte çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri aşağıda sıralanmıştır;
- Çok sık idrar yapma
- İdrar yapıldığı esnada Ağrı sızı veya yanma oluşması
- Ateş
- Yorgunluk hissi
- İdrar içerisinde kanın mevcut olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık ya da kırmızımsı renkte idrar çıkması
- İdrarda kötü kokuların var olması
- Özellikle de kız bebeklerde pelvik yani alt karın bölgesinde meydana gelen ağrı
- Kaburgaların alt kısmında arka ya da yan taraflarında ağrı ve sızı hissi
- Bulantı ya da kusma
- Sıkışıklık hissine rağmen çok az idrar yapmak
- Tuvalet eğitimi almış bebeğim sık sık altını ıslatması
- Kilo alamama
- Kesik halde idrar yapma
- Kabızlık
- İshal
- İştahsızlık
- Gelişim geriliği
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri
- İdrar kesesinin tam boşalamaması durumu
- İdrar kanalında taş yada benzeri maddelerin bulunması
- Özellikle de yeni doğmuş bebeklerde düşük bağışıklık sisteminin olması
- Vücut ve el temizliğinin yeteri kadar yerine getirilmemesi
- Genital bölge temizliğinin yetersiz ya da yanlış yapılması
- Sünnet olmayan erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülmektedir
- Fonksiyonel ve anatomik bozuklukları yol açtığı enfeksiyonel rahatsızlıklar
- İdrar kanallarındaki dar alanlar ve tıkanıklıkların olması
- İdrarın normal yönün tam tersine örneğin mesaneye doğru akması
İdrar yolu enfeksiyonları kız bebeklerinde sıklıkla görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Birçok kız bebeği, yaşamları boyunca birden fazla kez idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlığı ile karşılaşabilir, bunun temel sebebi üretra ismi verilen ve idrarın mesaneden dış ortamlara Taşıyan tüp şeklindeki yapının kadınlarda erkeklere oranla daha kısa olmasıdır.
Ayrıca dış ortamlarda bulunan bakteriler kadınlarda daha kısa bir yol kat ederek idrar kesesine ulaşım sağlayabiliyor. Buna ek bir şekilde İdrar yolu enfeksiyonlarının cinsel olarak aktif olarak olan kadınlarda ve doğum kontrol yöntemlerini uygulayan diyafram ve spermisidal yani sperm öldürücü krem kullanan kadınlarda daha sık olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda bunların yanı sıra İdrar yolu enfeksiyonlarına menopoz sonrası dönemlerde de sıklıkla karşılanmaktadır.
Tanı Yöntemleri
Bebeklerin yapmış oldukları normal idrar genel itibariyle siteril edilmiş yani içinde herhangi bir bakteri, virüs, ya da mantar bulunmamaktadır. Çoğu zaman sindirim sisteminde bulunan Mikroplar, idrar yoluna geçiş yaptığında ya da üremeye başladığında idrar yolu enfeksiyonu meydana gelmektedir. Böylelikle meydana gelen enfeksiyonlar genel itibariyle sindirim sisteminde kendiliğinden meydana gelen kolibası bakterisinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra aynı zamanda Herpes, gonore, mikoplazma gibi cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar da idrar yolları enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.
Test Uygulamaları
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının net bir şekilde tanımlanabilmesi amacıyla çeşitli testi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
İdrar Kültürü
İdrar yolu enfeksiyonu hastalığına sebep olan bakteri ya da mantarları teşhis edebilmek amacıyla kullanılan ve bunlara uygun tedavi yöntemlerini tespit etmeye yarayan test çeşididir.
İdrar Tahlili
İdrar içerisinde meydana gelebilecek çeşitli savunma hücrelerini kanamaları mikropları yani bakterileri türlü proteinleri ve idrarın özelliklerini tespit etmeye yarayan bir test uygulama biçimidir.
Sistoskopi
Bu test biçiminde doktor mesanenin ve idrar yolunun iç kısımlarını incelemektedir. Genel itibarı ile idrar yolu iltihabı mesane ve böbrek taşları ile mesane tümörleri gibi İdrar yolu hastalıklarının teşhis edilmesi ve değerlendirilmesi için kullanılmaktadır.
Bilgisayarlı Tomografi
İdrar kanallarının ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlamak amacıyla X ışınları kullanılmaktadır.
Böbrek ve Mesane Ultrasonu
Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanılması ile böbreklerin ve mesanenin büyüklüğünü ve şeklini göstermektedir tekrarlayan İdrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilecek kist taş Kitle ve tıkanıklık gibi durumları kontrol edilir.
Yapılan tıbbi çalışmalara göre idrar yolu enfeksiyonu hastalığı böbreklere zarar verebilir. Hatta organ nakli ne kadar gösteren bir hastalık olduğunu dile getiren Doktorlar Özellikle de bebekler idrar kaçırıyorlarsa kesinlikle bir hekime başvurulmalıdır diyorlar. Ayrıca anne sütünün bebeğin metabolizmasını ve direnç katsayısını artıran en önemli formül olduğunu dile getiren hekimler özellikle de bebeğin vücudunun susuz kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.
Tedavi Yöntemleri
Antibiyotikler genel itibarıyla idrar yolu enfeksiyonları için ilk tedavi basamağı olarak kullanılan uygulamalardan biridir. Hangi ilaçların reçete edileceği ve ne kadar süreyle kullanılacağı, rahatsız olan bebeklerin sağlık durumlarına ve idrarında bulunan bakteri çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir ve bu durum Hekim tarafından belirlenmektedir. Bunun dışında aynı zamanda su tüketiminin arttırılması da Tedavinin bir parçası olarak Hekim tarafından Tavsiye edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltabilmek amacı ile alınabilecek çeşitli önlemler aşağıda sıralanmıştır;
- Su tüketmek
- İdrar tutmaktan kaçınmak ve derhal idrarın dışarı çıkmasını sağlamak
- Tuvaletin yapıldıktan sonra temizliğin önden arkaya doğru yapacak şekilde gerçekleştirmek
- Genital bölge temizliğinde sabun kullanılmaması gerekir.
- Dar ve tane oturan kıyafetlerden kaçınmak
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.