Anneliği yeni tatmış olan kişiler genellikle bebeklerde gece beslenmesi nasıl olmalı? sorusunu çok fazla sormaktadırlar. Gerek doktorlara gerekse bebek bakımı sitelerinden bu sorularına yanıt aramaktadırlar.

Fakat bebeklerin büyüme aşamasına adım adım yaklaştıkları dönemlerde bu süreç kendiliğinden oluşmaktadır. Bilindiği üzere yeni doğan bebekler çok sık uyanır ve acıkırlar. Tam anlamıyla yeni doğan bebekler anne sütünü tam olarak alamadıklarından sık uyanır ve acıkırlar.

Bebekler belli bir aya ulaşıncaya kadar en az 3 aylık süreç içerisinde beslenme şekli bu yönde olmaktadır. Daha sonrasında ek gıdalarla beslenme şekli ve düzeni farklılaşabilir.

Bebeklerde Gece Beslenmesi Neden Önem Taşır?

Bebekler ilk doğdukları günden itibaren birçoğu anne sütüyle beslenirler. Tabi bu durum annenin sütü ile de ilgili olup, normal süreç bu şekildedir. Yeni doğan bebekler 3 ya da 4 saat aralığında acıkır ve uyanırlar. Çok sık uyurlar ve acıkırlar.

Her uyandıklarında bu bebekleri emzirmek veya mama ile beslemek gerekir. Kısacası yeni doğan bir bebeğin gece boyunca 8 saat uyuması beklenemez. Bebekler genellikle ilk iki ya da üç ay gece boyunca 2 ya da 3 kez uyanırlar. Sık acıktıkları için sık uyanırlar.

Bebeklerin organları küçük olduğu için özellikle mideleri oldukça küçüktür. Dolayısıyla az bir sütle doyarlar ve yine kısa zamanda acıkırlar. Bu süreç anneler için meşakkatli ve uykusuz geçen geceleri ifade eder. Fakat bu süreç özellikle bebeklerin gelişimi ve sağlıklı büyümeleri açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda anne sütüyle beraber mama takviyesi de bebeklerin gece beslenmesinde önemli bir rol oynar.

NE? NASIL?  Bebeğinizin bağışıklığını masajla nasıl güçlendirebilirsiniz?

Bebeklerde Gece Beslenmesine Nasıl Düzen Oturtulmalıdır?

Bebeklerde gece beslenmeleri ilk üç ya da dört ay oldukça önemli yer tutar. Genellikle ek gıdaya başlamayan bebek geceleri sık uyanır. 6 aydan sonra ek gıdaya geçiş yapan bebekler geceleri daha az uyanacak ve böylelikle daha uzun süre tok kalacaklardır.

Bebeklerde bu süreçte artık 2 ya da 3 saatte beslenme ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Bu dönemlerde bebek geceleri uyanmış olsa bile bu sadece gece uyanma alışkanlığından olacaktır. Yani kısacası bu durum bebeğin acıkmış olma ihtimaline gelmemektedir.

Video: Bebeklerin Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeklerin Acıkma Belirtileri Nasıl Olmaktadır?

Bebekler genelde ilk 3 ya da 4 ay boyunca acıktıklarını ve beslenme ihtiyacı duyduklarını annelerine genelde ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Fakat ilerleyen aylarda özellikle 6. aydan sonra bebek bu acıkma belirtilerini farklı şekillerde anlatmaya çalışabilir.

Bebeklerde acıkma belirtileri şöyle olmaktadır:

  • Bebeğiniz her gece aynı saatte uyanıyor ve ağlıyorsa
  • Bebeğiniz ona emzik verdiğinizde emziği alıyorsa
  • Bebeğiniz uyandığında dudaklarını yalıyorsa
  • Bebeğiniz sürekli elini ağzına götürüyor ve parmaklarını emiyorsa

Bu saydığımız acıkma belirtilerini eğer bebeğiniz uyandığı zaman ya da gün içinde gösteriyorsa size acıkmış olduğunu anlatmak istiyordur. Uzmanlar genelde bebeklerin acıkma belirtilerini bu şekilde verdikleri konusunda bebek bakım kitaplarında yer vermişlerdir.

NE? NASIL?  Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

Bebeklere Gece Maması Vermek Gerekir Mi?

Bebekler bilindiği üzere geceleri ağlayarak uyanırlar ve birçok bebek bunu sadece acıktığı için yapmaktadır. Fakat kimi bebeklerse gaz sancısından da ağlayarak uyanırlar. Gece bu bebeklere mama vermiş olsanız bile sürekli ağlayacaklar ve tokluk hissi ve gaz sancısı bebeğin uyumasına izin vermeyecektir.

Kısacası yani bebeğinizin her ağlaması onun acıkmış olması demek değildir. Özellikle 6. ayını tamamlamış bebekler artık daha az geceleri uyanmaya ve rüya maması denilen mamaya ihtiyaç duymaya başlayacaklardır.

Kimi bebekler özellikle ek gıdaya geçiş yapsalar bile geceleri acıkarak uyanabilirler. Bu durumda bebeğinize yarım biberon mama vermek ya da uyumadan önce anne sütüyle beslemek faydalı olacaktır. Böylelikle uykuya geçmeden rüya mamasını alan bebek daha rahat uykuya dalacak ve uzun bir süre uyanmayacak, böylelikle anne de rahat uyuyacaktır.

Bebeklere Gece Maması Olarak Nasıl Mama Hazırlanmalıdır?

Bebeklerde özellikle 6. aydan sonra gece uykularında uyanıp beslenme ihtiyacı duyan bebeklere gereksiz gıdalar vermemelisiniz. Bazı anneler pirinç unundan yapılan muhallebi kıvamındaki mamaları bebeklerine rüya maması olarak verirler. Bu durum sağlıklı olmayacak bebek gereksiz boş kilo alacaktır. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için bu tür mamalardan uzak kalınmalıdır.

Bebekler gereksiz boş kilo aldığı gibi sağlıklı gelişimine katkıda bulunmayan gıdalar aynı zamanda bebeğin gaz sancısıyla karşılaşmasına neden olacaktır. Sadece anne sütü ve doktorun önerdiği mamalar ile bebeğinizin rüya mamasını hazırlayabilir yarım biberon olacak şekilde bebeğe verilmelidir.

NE? NASIL?  Çocuklar neden yalan söyler?

Bebeklerde Gece Beslenmesine Nasıl Son Verilmelidir?

Bebekler genelde ilk 4 ay gece beslenmesine özen gösterilmelidir. Fakat bebek adım adım büyümeye başladığında ya da ek gıdaya geçiş yaptığında artık gece beslenme düzeninin oturtulması gerekir.

Bu düzen şu şekilde yapılabilir:

  • Bebeğin emzik ya da uyku arkadaşı edinmesinde fayda vardır.
  • Bebeğiniz uyuyorken aç kalır diyerek bebeğinizin uykusundan uyandırmamalısınız.
  • Bebeğiniz uyandığı zaman da acıkma belirtileri vermiyorsa eğer gereksiz yere doyurmaya çalışmamalısınız.

Tüm bu süreci dikkatle tamamlamanız bebeğinizin gece beslenme alışkanlığının ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Genelde bebekler de gece beslenme düzeni 1 yaşına gelmesiyle kendiliğinden düzelecektir. Bebekliğin ilk ayları, ek gıdaya geçiş süresi ve 1 yaş aralığı derken bebekler bu süreçleri sağlıklı normal akışında tamamlarlarsa sağlıklı büyürler.

Bebeklerde Yaşanma İhtimali Olan Biberon Çürüğü Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerde anne sütünün biberonda bebeğe verilmesiyle beraber bebeklerin ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Anneler bu süreçte bebeklerin beslenme sonrası ağız bakımlarına gereken özeni göstermeleri gerekir. Özellikle gece maması verildikten sonra bebeğin ağzında ve dişlerinde kalan kalıntılar bebeklerde bu problemin yaşanmasına sebebiyet verir. Biberon çürüğü gibi problemlerle karşılaşılmaması için özellikle bebeklerin ağzında bakteri oluşmasına fırsat verilmemelidir.