Bebekler neden gaz çıkartır? Bebeklerin gaz çıkardığını nasıl anlarız? Bebekler gaz çıkarırken zorlanır mı? Bebeklerin gaz çıkarması için neler yapmak gerekir. Bebeğinizin Gaz Çıkarmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Gaz çıkarma sıkıntısı çeken bebeklerde görülen davranışlar; ayaklarını karınlarına çekme, kasılma, germe, kusma, kabızlık gibi sorunlar görülmektedir. Bu tarz içerisinde davranış sergileyen bebekler aşırı bir biçimde gaz çıkarma sıkıntısı yaşamaktadır. Bebeklerin ilk 3 ay ağlama nedenleri genel olarak gaz çıkarmama durumudur.
Bu sorun ise genellikle 4 aya kadar süren bir sorundur. İlk 3 ay zorluk çekilse de 4. aydan sonra bu rahatsızlık kendiliğinde azalmaya başlar. Bebeklerin gaz çıkarmaları için yapmanı gerekenler nelerdir? Bu sorunun cevabını inceleyelim.
Bebeklerin Gaz Çıkarması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Bebekler gaz çıkaramadıkları için aşırı bir şekilde ağlarlar. Bu yüzden sakin olmalı ve bebeklerin üstüne daha fazla giderek onları germemeliyiz. Aşağıda sayacağımız hareketler yardımı ile bebeğinizin gazını kolay şekilde çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Dizleri karnına çekme yöntemi
- Yüzüstü yatırma yöntemi
- Sırtını ovalama yöntemi
- Ilık duş alma
Bebeklere bu yöntemler uygulandığı zaman gaz çıkarması oldukça kolaylaşır ve ağlamalarına gerek kalmadan gaz çıkarma işlemini gerçekleştirmiş olurlar. Bebeğinizin gaz çıkarması için yapılması gerekenlerin uygulanış biçimi aşağıda belirtilmiştir.
Video: Bebeğin Gazı Nasıl Çıkar? – Yenidoğan Bakımı
Dizleri Karnına Çekme Yöntemi Uygulanışı
Bebeğiniz gazını çıkarma konusunda oldukça zorlanabilir. Bu durum ile karşı karşıya geldiğinizde bebeğinizin karnına bastırarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Aynı şekil yardımıyla bebeğinizin karnına yuvarlak hareketler ile dizleri yardımıyla bastırın. Yuvarlak daireler çizerek gaz çıkarmasına yardımcı olun.
Yüzüstü Yatırma Yöntemi Uygulanışı
Yeni doğmuş bebeklerin hemen hemen hepsinin en sevdiği yatış şekli yüzüstü yatış şeklidir. Eğer bebeğiniz gaz çıkarmakta zorlanıyor ve ağlayarak sizi üzüyorsa bebeğinizin yüzüstü yatmasını sağlayarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğiniz yüzüstü yattığında karnında oluşacak baskıda dolayı bebeğin gaz çıkarması kolaylaşır.
Sırtüstü Ovalama Yöntemi Uygulanışı
Bebeğinizin gaz çıkarmasını istiyorsanız bebeğinizi kucağınıza sırtüstü yatırarak karnını ovalama işlemini gerçekleştirin. Bu sayede elinizi karnına hafifçe bastırmış olursunuz ve bu baskı sayesinde bebeğiniz kolay bir şekilde gaz çıkarır. Küçük küçük vurma işlemi de yapabilirsiniz.
Ilık Duş Alma Yöntemi Uygulanışı
Yeni doğan bebeğinizin göbek kordonu düşmesi ile birlikte hemen hemen hergün ılış duşa sokabilirsiniz. Bu işlem onu oldukça fazla rahatlatacaktır. Ayrıca bebeğinize duş aldırırken karnına masaj yaparak bebeğiniz gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Gaz Sancılarını Artıran Nedenler Nelerdir?
Bebeklerde gaz çıkarma sıkıntısının altında birden fazla neden yatabilir. Yanlış yapılan hareketlerden dolayı bu gaz sancısını artırabiliriz. Bebeklerde gaz sancılarını artıran etkenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı bir biçimde beslenme ya da az şekilde beslenmeye çalışma
- Bebeğin anne sütü ile beslenmesi sonucu annenin dikkatsiz ve özensiz beslenmesi
- Bebeklerin ağlamalarına gösterilen aşırı tepkiler sonucu bebeklerin sinirlerinin gerilmesi
- Bebeklerin gaz sancılarının geçmesi için sürekli ilaç verme
- Bebeği etkileyen diğer çevre faktörleri
- Sancının sebebinin başka bir sorun olma olasılığının göz ardı edilmesi
Bu durumlar göz önüne alındığında bebeklerde gaz çıkarmak oldukça zor hale gelmektedir. Yani eğer bebeğinizi gaz çıkarma sorunu varsa ve yukarıda yazmış olduğumuz herhangi bir nedene maruz kalırsa gaz çıkarası daha da zorlaşacaktır. Bu yüzden bebeğiniz ağlıyorsa sakin davranmalısınız ve öncelikle bebeğinizin ağlama nedenini öğrenmelisiniz. Eğer bebeğiniz gaz çıkaramama nedeni ile ağlıyorsa yukarıda sıralamış olduğumuz yöntemleri uygulayarak bebeğinizin gaz çıkarmasını kolay hale getirebilirsiniz.